background img
banner
banner

Ελπιδοφόρα κατάθεση ψυχής…

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!

Όσοι υπάρχουν εμπνευσμένοι ταλαντούχοι νέοι που αγαπούν τον τόπο τους, υπάρχει ακόμη ελπίδα… Μία εξαιρετικού επιπέδου μουσικοποιητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων σε συνεργασία με το “Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα & Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα” και σε συνδιοργάνωση με την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Θέμα της «Εικόνες του τόπου μου» και αντικείμενό της τα ποιήματα που έγραψαν μαθητές τής Αιγιάλειας εμπνευσμένοι από τον τόπο τους!

Το θέμα παρουσιάστηκε με την εναλλαγή ποιητικού λόγου, εικόνας και μουσικής και την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών και το αποτέλεσμα ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό. Χαιρετισμό απηύθυναν η Αρχοντούλα Ρέλλα – Παπασημακοπούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων που έκανε και την εισαγωγή στην εκδήλωση, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Γ. Κουτσοχέρας & Λένα Στρέφη – Κουτσοχέρα». Ανάγνωση ποιημάτων νοελλήνων ποιητών και έγινε από την φιλόλογο Βαρβάρα Σεφέρη και την εικαστικό Ιωάννα Στεφανάτου, ενώ με τα ποιήματά του, «παρών» ήταν και ο Γιάννης Κουτσοχέρας» με τις απαγγελίες και την μεταφορά των λόγων του από την ποιήτρια – εικαστικό Λέτα Κουτσοχέρα. Η επιλογή των κειμένων έγινε από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων, ενώ οη επιλογή των εικόνων που προβάλλονταν και η επιμέλεια των διαφανειών, έγινε από τον γενική γραμματέα του Συνδέσμου, Κατερίνα Μανωλοπούλου.

Πλημμυρισμένη από στίχους, νότες και μελωδίες

Η εκδήλωση ήταν πλημμυρισμένη από νότες και μελωδίες της Πολυφωνικής Χορωδίας Αιγιαλείας του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων. Την μουσική – καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν η σοπράνο, μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Χορωδίας Αλίκη Ζαφείρη και ο μουσικοσυνθέτης – πιανίστας, υπεύθυνος χορωδιακής και ορχηστρικής γραφής της Χορωδίας, Ανδρέας Αδαμόπουλος που συνόδευε στο πιάνο. Η Πολυφωνική Χορωδία απέδωσε εξαιρετικά τα τραγούδια «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Άρνηση», «Μένω σε κάποια γειτονιά», «Ωραία Κεφαλονιά» και «Θαλασσοπούλια μου».

Το κοινό εντυπωσιάστηκε και καταχειροκρότησε τους πέντε μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων που διακρίθηκαν στον 5ο διαγωνισμό ποίησης του Συνδέσμου Φιλολόγων, ποιήματα που διάβασαν οι ίδιοι σκορπώντας ρίγη συγκίνησης κι ελπίδας… Πρόκειται για τους Κωνσταντίνα Παναγοπούλου (Γυμνάσιο Καλαβρύτων) που έλαβε το 1ο βραβείο Γυμνασίου με το ποίημα «Εικόνες του τόπου μου», Γεώργιο Φιλιππάτο (3ο Γυμνάσιο Αιγίου) που έλαβε το 2ο βραβείο Γυμνασίου με το ποίημα «Βοστίτσα» ισοψηφώντας με την Νικολίνα Δημακοπούλου (3ο Γυμνάσιο Αιγίου) που επίσης έλαβε το 2ο βραβείο Γυμνασίου για το ποίημά της με τίτλο «Καμβάς, ο τόπος μου». Το 1ο βραβείο Λυκείου έλαβε ο Κωνσταντίνος Φέρρο (ΓΕΛ Αιγείρας) με τίτλο «Εσύ γύρω μου» και το 2ο βραβείο Λυκείου η Μαρία Καυκά (2ο ΓΕΛ Αιγίου) για το ποίημα «Ο καθρέφτης της ψυχής μου».

Σε κλίμα συγκίνησης οι βραβεύσεις

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση από την κ. Κουτσοχέρα, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό ποίησης. Τα έπαθλα του διαγωνισμού προσφέρθηκαν από το “ Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα & Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα” και είναι τα εξής: 1ο βραβείο: χρηματικό έπαθλο 150 € (1 για το Γυμνάσιο και 1 για το Λύκειο). 2ο βραβείο: χρηματικό έπαθλο 100 € (2 για το Γυμνάσιο και 1 για το Λύκειο). Επίσης, τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Ρέλλα αφού συνεχάρη όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και κατέθεσαν την ψυχούλα τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους ευχαρίστησε θερμά. Ευχαριστίες απηύθυνε ακόμη προς τους καθηγητές φιλολόγους που βοήθησαν και στήριξαν τους μαθητές, τους διευθυντές των σχολείων που είναι συμπαραστάτες και αρωγοί στις δράσεις του Συνδέσμου, την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που αποτελείτο από την σχολική σύμβουλο Φιλολόγων Ζωή Αντωνοπούλου – Τρεχλή, την ποιήτρια –εικαστικό και πρόεδρο του Ιδρύματος Λέτα Κουτσοχέρα, τον οργανωτικό γραμματέα του Συνδέσμου Παναγιώτη Στούρα, την φιλόλογο και αντιδήμαρχο Παιδείας Βάσω Ψυχράμη και την φιλόλογο Ευρυδίκη Μητρογιαννοπούλου. Ευχαρίστησε ακόμη την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την πρόεδρό της Μαρία Τσουκαλά για την παραχώρηση της αίθουσας και τα ηχητικά, την Λέτα Κουτσοχέρα, την Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας και τον πρόεδρο του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Μιχάλη Ψύχα, τον Βασίλη Μανουηλίδη για την ευγενική προσφορά του ως προς την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και όλους όσοι στηρίζουν τις δράσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων.

Στην αποφώνηση της εκδήλωσης, η κ. Ψυχράμη εξέφρασε θερμές ευχαριστίες που της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει στην επιτροπή και να διαβάσει όλα αυτά τα αξιόλογα ποιήματα των μαθητών, κάνοντας γνωστό ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν συμφωνήσει σχεδόν απόλυτα για τα ποιήματα που ξεχώρισαν. Τέλος ευχαρίστησε τα παιδιά και τους ευχήθηκε όσο ζουν να εκφράζονται γράφοντας ποιήματα…

 

 

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr