background img
banner
banner

Εμπνεύσεις και όραμα από το «φως» τής Αρχαίας Ελίκης

ΜΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΕΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ»

Ποιήματα, πεζογραφήματα, ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα, βιβλία ολόκληρα έχουν γραφεί για την χαμένη πολιτεία που ανακαλύφθηκε μετά από τόσους αιώνες, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της επιστημονικής ομάδας της Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου. Η Αρχαία Ελίκη εμπνέει και όραμα όλων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι να έρθουν στο φως ακόμη περισσότερα στοιχεία από την σπουδαία πολιτεία που καταποντίστηκε το 373 π.Χ. από σεισμό, είναι όμως ικανή να βγάλει την Αιγιάλεια από την αφάνεια…

Τριάντα χρόνια ερευνών αλλά και σημαντικών ευρημάτων…

Στο πλαίσιο του «Έτους Αρχαίας Ελίκης», όπως ονομάστηκε το 2018 με την συμπλήρωση των 30 χρόνων από την έναρξη των ερευνών, η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης πραγματοποίησε το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου την πρώτη επετειακή εκδήλωση, τιμώντας όσους η Αρχαία Ελίκη ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει. Στην διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με σκοπό να αποδοθεί η δέουσα τιμή στο μακρόχρονο και υπό αντίξοες συνθήκες έργο των ερευνητών την τελευταία 30ετία, να αναδειχθούν οι σημαντικές ανακαλύψεις και τα πλούσια ευρήματα από την Αρχαία Ελίκη αλλά και όλοι όσοι (πρόσωπα και φορείς) εμπνεύστηκαν από την ιστορία της Αρχαίας Ελίκης και το επιστημονικό έργο της ερευνητικής ομάδας, και δημιούργησαν λογοτεχνικά, συγγραφικά, κινηματογραφικά και μουσικά έργα.

Η εκδήλωση του Σαββάτου, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, περιελάμβανε σύντομη αναφορά στο ερευνητικό έργο, από την πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης και Διευθύντρια Ερευνών και Ανασκαφών Αρχαίας Ελίκης Ντόρα Κατσωνοπούλου, καθώς και το λογοτεχνικό αφιέρωμα με τίτλο “Η Αρχαία Ελίκη εμπνέει” με ομιλίες, απαγγελίες και μουσική.
Η κ. Κατσωνοπούλου αφού παρουσίασε λίγες μόνο από τις σημαντικές ανακαλύψεις από το 1988 ως σήμερα, προανήγγειλε ότι ΄΄αυτή την χρονιά, μέσα από τις εκδηλώσεις, θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε όλες τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι οποίες στους περισσότερους παραμένουν άγνωστες, καθότι το τοπίο ορισμένοι έχουν φροντίσει να παραμένει θολό αν και πιστεύω ότι στο τέλος, όπως πάντα, το φως νικάει το σκοτάδι, έτσι κι εδώ θα λάμψει το φως΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Κλάγκου, έγινε με πολύ όμορφο τρόπο, η παρουσίαση των προσώπων – συγγραφέων, ποιητών, φιλολόγων, εκπαιδευτικών, μαθητών, επιστημονικών αρθρογράφων και αναγνώσθηκαν-απαγγέλθηκαν αποσπάσματα από τα έργα τους που είναι εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελίκη. Σημειώνεται ότι στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται ωδές, μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικό παραμύθι, ποιήματα, θεατρικά και μουσικά έργα, επιστημονική αρθρογραφία και συγγραφή. Έγινε δε αφιέρωμα στους δημιουργούς Ηλία Παπαϊωάννου «Η κατάρα του Ποσειδώνα». Claire Catacouzinos «Ελίκη» σε μετάφραση Ντ. Κατσωνοπούλου και Μ. Καρβέλα, Χρήστο Δ. Λαθουρόπουλο, «Ελίκη-Ωδή και ρέκβιεμ για τη χαμένη αχαϊκή πολιτεία»,Γιώτα Στρατή «Ο καταποντισμός της Αρχαίας Ελίκης 373 π.Χ.», Δημοτικό Σχολείο Ελίκης «Ταξίδι στην Αρχαία Ελίκη», Tom Gidwitz «Η πόλη του Ποσειδώνα» σε μετάφραση Ντ. Κατσωνοπούλου, Mark Adams «Ραντεβού στην Ατλαντίδα» σε μετάφραση Ντ. Κατσωνοπούλου, Σωτήρη Π. Βαρνάβα «Ελίκη Κοιμωμένη» και Franz Knappik «Ελίκη Αθάνατος» σε μετάφραση Ντ. Κατσωνοπούλου και Κ. Κλάγκου.

Τους δημιουργούς παρουσίασαν οι Κώστας Κλάγκος, Μαρία Καρβέλα, Μαρία Αργυροπούλου και Χάρις Μιχαλοπούλου. Διάβασαν και απήγγειλαν η Ελένη Κλάγκου και η Γιάννα Στεφανάτου, καθώς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης (Δ΄ τάξη σχολικού έτους 2012-13): Γιάννης Αλεξόπουλος, Βασιλική Αποστολοπούλου, Δημοσθένης Γαλάνης, Νικολέτα Γαλάνη, Κωνσταντίνος Γεωργαντάς, Ευανθία Γκουρβέλου, Μιχάλης Κουτρόπουλος, Μαρκέλλα Μαγκλάρα, Αθανασία Μπουρδούβαλη, Χαλίμ Νασούφι, Κατερίνα Παναγοπούλου, Χρυσόστομος Παπαηλιόπουλος, Αναστασία Χαραλαμπίδου, Ηλιάννα Αβράμη, Γιάννης Καραγιωργάκης και Πέτρος Μαυριάνος. Συνόδευσε μουσικά η Μαρία Καβούνη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεν. Γραμματέα της ΕΦΑΕΛ, Αρχαιολόγος Μαρία Καρβέλα.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr