background img
banner
banner

Ταξίδεψαν το κοινό σε… παραμυθένιους κόσμους…

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μία βασίλισσα, «Η Μαύρη Σταφίδα»… Το δημοφιλές προϊόν που κάνει γνωστή την Αιγιάλεια ανά τον κόσμο, ο «φρουτένιος χρυσός» που έβγαλε στο παρελθόν την χώρα από την κρίση, το προϊόν που στηρίζει κατά ένα μεγάλο μέρος την τοπική οικονομία και ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό με τις σπουδαίες ιδιότητές του, έγινε πηγή έμπνευσης των παιδιών. Την έκαναν κορίτσι ατίθασο, πριγκίπισσα που αγάπησε και πρόκοψε την Βοστίτσα, βασίλισσα που αιχμαλωτίστηκε και ελευθερώθηκε. Σε κάθε ιστορία που έγραψαν τα παιδιά που πήραν μέρος στον Διαγωνισμό Συγγραφής Παιδικού Παραμυθιού, η σταφίδα ήταν πρωταγωνίστρια. Και ήταν αυτή που θα σώσει τελικά την Αιγιάλεια και θα φέρει την ευμάρεια…

Επρόκειτο για τον Διαγωνισμό που για έκτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Αιγιαλείας, με 21 αξιόλογες συμμετοχές που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο μαθητών των σχολείων της Αιγιάλειας. Τα ταλέντα αυτά, είτε μέσω της συγγραφής είτε μέσω της μουσικής, «έλαμψαν» στην πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση το απόγευμα της Τετάρτης στο «Πολύκεντρο» της Μυρτιάς την οποία στήριξη η κορυφαία συνεταιριστική εταιρεία της περιοχής, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της σταφίδας στις διεθνείς αγορές και αποτέλεσε σύμμαχο της διοργάνωσης και δωροθέτη τόσο για τους τρεις μαθητές που διακρίθηκαν όσο και για όλους τους συμμετέχοντες!

Την εκδήλωση παρουσίασε ο γεν. γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιαλείας Απόστολος Δεληγάκης, συντονίζοντας την τελετή βράβευσης. ΄΄Σε μια εποχή που πολλοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν χάσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους λόγω της πολυμορφίας, της πολυσημίας και της πολυτροπικότητας της πληροφορίας (διαδίκτυο – τηλεόραση), η δημιουργική γραφή δεν είναι παρά μόνο η αρχή στο ταξίδι της εξερεύνησης του λογοτεχνικού λόγου. Είναι ένας δρόμος για την καλλιέργεια και ανάπτυξη όλων των αισθήσεων μέσα από την Τέχνη. Ένας τρόπος έκφρασης και ζωής΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε εκ μέρους της Ένωσης Γονέων.

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν ανέγνωσαν με τον δικό τους εκφραστικό τρόπο η φιλόλογος, συγγραφέας και υπεύθυνη εκδόσεων «Ηδύφωνο» Μαρία Παναγιωτακοπούλου, η φιλόλογος, υπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Αιγίου Ελένη Παναγιωτοπούλου και ο εκπαιδευτικός Σπυρίδων Παρίσης. Η εκδήλωση έκρυβε και τρεις μεγάλες εκπλήξεις. Οι μαθητές Αθηνά Μπομποτσιάρη, Κωνσταντίνος Σακελλαρίου και Λένα Μίγγου, με τις… νεραϊδένιες φωνές τους, ταξίδεψαν το κοινό σε κόσμους… παραμυθένιους, ερμηνεύοντας όμορφα τραγούδια, με την συνοδεία του μουσικού Άγγελου Παπαγγελόπουλου στο πιάνο. Η χημικός της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Ελευθερία Κατεχάκη αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κατανάλωση σταφίδας στον οργανισμό, ενώ μία αξιόλογη εργασία παρουσίασε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου. Επρόκειτο για ένα ντοκιμαντέρ για την σταφίδα που περιελάμβανε και επίσκεψη στην Π.Ε.Σ., με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των ΣΤ΄ τάξεων Νικόλαο Κολυπέρα και Μιχάλη Δημητρίου.

Τα παιδιά αντιλήφθηκαν την αξία της περιοχής, που της δίνει η σταφίδα!

Θερμές ευχαριστίες στους παριστάμενους αλλά και σε όσους συνέβαλαν στο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός καθώς και η όμορφη εκδήλωση βραβεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μένιος Κουτρόπουλος. Όπως είπε, ΄΄ο διαγωνισμός παραμυθιού έχει στόχο να δώσει στους μαθητές την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μακρινούς ορίζοντες, να κάνουν όνειρα, να βοηθήσει την φαντασία των παιδιών να ξεφύγει από τα όρια. Φέτος ο διαγωνισμός δεν ήταν μία απλή συγγραφή παραμυθιού. Μας έδωσε τη δυνατότητα, μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά μας να γνωρίσουν περισσότερα πράγματα, να αντιληφθούν την αξία της περιοχής τους και την αξία του προϊόντος τους όχι τυχαία. Άλλωστε είναι ένα προϊόν που μεγάλωσε γενιές και γενιές, αποτελεί μεγάλο οικονομικό τροφοδότη της περιοχή μας. Αυτό αναδείξαμε σήμερα και αυτό θέλαμε να αναδειχθεί μέσα από το παραμύθι των παιδιών΄΄. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Κουτρόπουλος προς την Π.Ε.Σ. που από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» τις προσπάθειες των παιδιών και ήταν αρωγός στην προσπάθεια. Ακόμη την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για την παραχώρηση της αίθουσας και την επιτροπή αξιολόγησης των παραμυθιών που αποτελείται από τους Σπύρο Παρίση, Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Ελένη Παναγιωτοπούλου, τα παιδιά που τραγούδησαν στην εκδήλωση και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τέλος αναφέρθηκε στον στόχο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων να εκδώσει τα 15 βραβευμένα παραμύθια από τους διαγωνισμούς.

Την συγκίνησή του για το πώς εμπνεύστηκαν τα παιδιά από την σταφίδα και για τα πολύπλευρα ταλέντα των σχολείων της Αιγιάλειας, δήλωσε από μικροφώνου ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄πρέπει να τα προσέξουμε αυτά τα παιδιά, τόσο οι γονείς και οι δάσκαλοι, όσο και η Πολιτεία΄΄. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η σχολικής σύμβουλος Βασιλική Φελούκα και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Διονύσης Τσουκαλάς. 

Ανοιχτό κάλεσμα και για άλλες επισκέψεις στην Π.Ε.Σ.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος συνεχάρη την Ένωση Συλλόγων Γονέων για την πρωτοβουλία της και τον πρόεδρό της προσωπικά, τους δασκάλους των παιδιών αλλά και τους συγγραφείς των παραμυθιών, τα ίδια παιδιά. Μίλησε για την επίσκεψη του 9ου Δημοτικού Σχολείου στην Π.Ε.Σ. κάνοντας λόγο για μία ξεχωριστή μέρα όπου συζήτησαν για την ιστορία του προϊόντος, τους έδειξαν τη σύγχρονη παραγωγή, τις λειτουργίες της εταιρείας και τα επιτεύγματά της, η οποία σήμερα συλλέγει και εξάγει πάνω από το 60% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. ΄΄Είμαστε οι εκπρόσωποι του προϊόντος και το διαφημίζουμε σε όλο τον κόσμο, δίνουμε μία αναπτυξιακή προοπτική και θέλουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία να κρατήσουμε τον κόσμο στις καλλιέργειές του΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταυρόπουλος, προτρέποντας τα παιδιά να τρώνε σταφίδα για την διατήρηση της καλής τους υγείας. Παράλληλα, προς τους εκπαιδευτικούς απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να γίνει κανόνας να επισκέπτονται την Π.Ε.Σ. που και από την Πολιτεία θεωρείται πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ακολούθως, ο κ. Σταυρόπουλος διάβασε την απόφαση αξιολόγησης των παραμυθιών, πραγματοποιώντας και τις απονομές στους τρεις διακριθέντες. Το τρίτο βραβείο έλαβε μαθήτρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου με το ψευδώνυμο «Μπέτυ Φλαμπέτυ», το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε σε μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με το ψευδώνυμο «Κουλουράκι» ενώ το πρώτο βραβείο έλαβε μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης με το ψευδώνυμο «Σταφίδα». Και τα τρία παιδιά εκτός από τα βραβεία έλαβαν προϊόντα της Π.Ε.Σ. αλλά και από μία δωροεπιταγή από το κατάστημα της Π.Ε.Σ. για ένα ποδήλατο. Αναμνηστικά δόθηκαν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και μία φωτογραφική μηχανή ως δώρο. Επίσης, αναμνηστικά έλαβαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νόστιμα εδέσματα με κύριο συστατικό (τι άλλο) την πεντανόστιμη σταφίδα!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr