background img
banner
banner

Κρίσιμες επαφές για το θέμα των απορριμμάτων και ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Αιγιαλείας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΘΕΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΡΑΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Κρίσιμη εβδομάδα για τα απορρίμματα είναι η τρέχουσα, καθώς αύριο (Πέμπτη) ο δήμαρχος Αιγιαλείας θα έχει μία ακόμη συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, ημέρα που ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε στο Δημαρχείο τους προέδρους των κοινοτήτων Ακράτας και Αιγείρας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας πραγματοποίησε έλεγχο στα υπό εκτέλεση έργα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ενώ κάτοικοι που πραγματοποιούν το «μπλόκο» προτίθενται να παραστούν στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και οι φορείς που πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο της 7ης Μαΐου…

Ανέβηκαν οι τόνοι στην δημοτική ομάδα

Προχθές το βράδυ, το ακανθώδες ζήτημα των απορριμμάτων απασχόλησε και την συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Παναγόπουλου, με αρκετούς συμβούλους να εκφράζουν την δυσφορία τους για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση με την μερική αποκομιδή, μεταφέροντας την αγωνία τους στον δήμαρχο για το τι μέλλει γενέσθαι, φοβούμενοι ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Όλοι ανέφεραν πως με τους σημερινούς ρυθμούς αποκομιδής και την μεταφορά των συγκεκριμένων όγκων στους εντεταλμένους ΧΥΤΑ, δεν πρόκειται να επανέλθει η ομαλότητα στην καθαριότητα. Μάλιστα, κάποιοι του επισήμαναν ότι εισπράττουν τα αρνητικά σχόλια του κόσμου, παρότι οι ίδιοι δεν γνώριζαν τις παραλείψεις και καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος ως προς τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Όπως τονίστηκε, με τα σημερινά δεδομένα δεν «σηκώνονται» από τους δρόμους ούτε 50 τόνοι την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Αυτός είναι και ο λόγος που ο δήμαρχος επισκέπτεται εκ νέου το υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση, αν και ο ίδιος είπε στους συνεργάτες του ότι… βλέπει ομαλοποίηση σε ένα δεκαπενθήμερο…

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης στην δημοτική ομάδα όταν ο δήμαρχος κατηγόρησε δημοτικούς συμβούλους ότι τον έχουν αφήσει μόνο του σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών του είπαν ότι θα έπρεπε να έχει ορίσει αντιδήμαρχο καθαριότητας και να μην διαχειρίζεται μόνος του το σοβαρό θέμα, τονίζοντας ότι δεν τους ενημέρωνε για τους χειρισμούς του και βρέθηκαν εξαπίνης όταν ξέσπασε το πρόβλημα, καλούμενοι τώρα να αντιμετωπίσουν τους εξαγριωμένους πολίτες… Επίσης, από κοινού (και οι 18) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από την στιγμή που οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν άμεσα, πρέπει να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας ώστε να δεχθεί τα απορρίμματα μόνο της Ανατολικής Αιγιάλειας, όπου μέχρι τώρα, η αποκομιδή γίνεται μόνο σε σχολεία και σε συγκεκριμένα σημεία. Επιπλέον, ο δήμαρχος ζήτησε εξουσιοδότηση από τους συμβούλους της δημοτικής του ομάδας ώστε να ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας…

 

Μία ύστατη προσπάθεια για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας…

Έτσι, χθες το μεσημέρι κάλεσε στους γραφείο του τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας, ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στην κατεύθυνση να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας ως μία ύστατη προσπάθεια, καθώς την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση, ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και απειλείται η δημόσια υγεία. Στην ευρεία σύσκεψη, εκτός από τον δήμαρχο και προέδρους, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Γιοβάς, Βάσω Ψυχράμη, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και Δημήτρης Φιλιππάτος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Σ.Ε. Α/βάθμιας Εκπ/σης Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτος Βαρδάκης και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Καλαμίδας.
Οι πρόεδροι δεν έδειξαν να διαφωνούν στο να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας υπό προϋποθέσεις, δεσμευόμενοι να καλέσουν την Επιτροπή Αγώνα και τους κατοίκους και να το συζητήσουν, αντιλαμβανόμενοι ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεχόμενοι, προφανώς, πιέσεις από άλλους κατοίκους και επαγγελματίες, εν όψει και της τουριστικής σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα, η συνάντηση αυτή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες βράδυ…

Ετοιμάζουν… απόβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την ίδια ώρα πάντως, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αποψινή Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας άμεση αποκομιδή και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας με αποκατάσταση. Μάλιστα, πρόκειται να αναχωρήσουν όλοι μαζί στις 6.00 το απόγευμα, με σημείο συνάντησης τον Άγ. Παντελεήμονα Αιγείρας.
Την ίδια στιγμή, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων της Αιγιάλειας που δημιουργήθηκε από την ανάγκη των Αιγιαλέων για την επίλυση του οξυμμένου προβλήματος των απορριμμάτων, μέσω ανακοίνωσής της, καλεί τους συλλόγους και τους φορείς της Αιγιάλειας που στήριξαν το Παναιγιάλειο συλλαλητήριο της Δευτέρας 7 Μαΐου, στο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει σήμερα (6.30 στο Πολιτιστικό Κέντρου).

Ωστόσο ενημερώθηκαν ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση του Δ.Σ. Αιγιαλείας για τα απορρίμματα, απόφαση που πήρε ο Θανάσης Παναγόπουλος ύστερα και από απαίτηση της μειοψηφίας του Συμβουλίου.
Με αυτό το δεδομένο, η “απόβαση” που προγραμμάτισε η συντονιστική πηγαίνει για την ερχόμενη Τετάρτη.

Τοποθέτηση κομποστοποιητή στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης”

Μπλε κώδωνες για ανακύκλωση γυαλιού και κομποστοποιητής!

Εν τω μεταξύ, χθες, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έκανε γνωστή την δράση της σχετικά με τους μπλε κώδωνες που υπάρχουν για την ανακύκλωση γυαλιού καθώς και τον κομποστοποιητή που τοποθετήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Σχετικά με την ανακύκλωση γυαλιού, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, επισημαίνει: ΄΄Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας διαχρονικά. Ένα πρόβλημα που λειτουργεί αρνητικά όχι μόνο σε θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και εμποδίζει οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή. Ένα σημαντικό υλικό για την ανακύκλωση είναι το γυαλί, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στα καταστήματα εστίασης. Για την ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών έχουν τοποθετηθεί μπλε κώδωνες κοντά σε σημεία εστίασης και επιχειρήσεις στο σύνολο του δήμου. Από το σύνολο των παραγομένων απορριμμάτων ένα ποσοστό 3-5% αποτελείται από γυαλί. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας η ποσότητα αυτή να μην καταλήγει στα κοινά απορρίμματα και εν συνεχεία για διάθεση σε Χ.Υ.Τ.Α. με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες΄΄.
΄΄Καλούμε σε ενεργή συμμετοχή στην ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά, μέσω του μπλε κώδωνα. Μόνο μέσα από τη συμμετοχή όλων μπορεί να υπάρξει λύση. Για όσες επιχειρήσεις αλλά και σημεία ενδιαφέροντος που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον μπλε κώδωνα μπορεί να προωθηθεί αίτημα μέσω της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στον αρμόδιο φορέα. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2691022250΄΄, επισημαίνεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση.

Χθες πάντως τοποθετήθηκε και κομποστοποιητής στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την οικιακή κομποστοποίηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr