background img
banner
banner

Με τέσσερις «Γαλάζιες Σημαίες» φέτος η Αιγιάλεια!

ΑΛΥΚΗ- ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΑ- ΠΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

 Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Με περισσότερες γαλάζιες σημαίες και η Αχαΐα φέτος, με την Αιγιάλεια να έχει μία ακόμη ακτή με το γνωστό αναγνωρισμένο παγκοσμίως σύμβολο. Έτσι, στις παραλίες Αλυκής, Διγελιωτίκων και Πούντας προστίθεται από φέτος και η παραλία Ελαιώνα.

Γαλάζια σημαία και στα Διγελιώτικα

Οι υπόλοιπες τέσσερες ακτές με γαλάζια σημαία στην Αχαΐα είναι στον δήμο Δυτικής Αχαΐας και συγκεκριμένα, σε Καλογριά, Λακκόπετρα, Νιφορέικα και Τηγάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνεςκαι 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Παραλία Πούντας

Κριτήρια του Προγράμματος

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής. «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής. Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής. Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.                 Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ.  Ασφάλεια επισκεπτών. Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.  Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για  περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο. Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του. Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Παραλία Ελαιώνα

Ενέργειες από τον δήμο Αιγιαλείας

Τις διαδικασίες για τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν οι ακτές που θα έχουν φέτος «γαλάζιες σημαίες», δρομολογεί ο δήμος Αιγιαλείας. Ήδη έχει εγκρίνει την προμήθεια εξοπλισμού καθώς και την μελέτη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Συγκεκριμένα, για την προμήθεια του εξοπλισμού των ακτών για Γαλάζιες Σημαίες των Δ.Ε Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού έχει εγκριθεί το ποσό των 24.762,80€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. και για τις ακτές των Δ.Ε. Αιγίου, Συμπολιτείας, Ερινεού, 24.786,36€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και προχωρούν με απευθείας ανάθεση. Η δαπάνη που προκαλείται από τη συγκεκριμένη ανάθεση για τον δήμο θα καλυφθεί από ιδίους πόρους, στον προϋπολογισμό εξόδων του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για την ναυαγοσωστική κάλυψη με βάση τις αντίστοιχες μελέτες παροχής υπηρεσιών, για την ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών Δ.Ε. Διακοπτού είναι προϋπολογισμού 24.595,65 ευρώ, ακτών Δ.Ε. Ακράτας 12.297,82 ευρώ και για την ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών Δ.Ε. Αιγίου 18.446,74 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr