background img
banner
banner

Οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Αυτοδιοίκηση

ΩΣ «ΑΤΟΛΜΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Πρέπει να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου, με θέμα: «Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη»- Το νέο σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Κατσιφάρας επανέλαβε την πάγια θέση του για το νέο μοντέλο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με οικονομική αυτοτέλεια, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί την μεγάλη πρόκληση και θα πρέπει να δημιουργηθεί το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. «Πολλοί ισχυρίζονται, πως το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει –ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας- ωστόσο τα όποια κωλύματα μπορούμε να τα παρακάμψουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, την χωροταξία, τον αγροτικό τομέα, το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι ένα κυρίαρχο πολιτικό, θεσμικό όργανο, που να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τους πολίτες και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν σε αυτή την πρόκληση; Αν ναι να καταθέσουν και πρόταση. Σε κρίσιμες ώρες, πρέπει να μπεις μπροστά και να κάνεις μεγάλες αλλαγές».

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των πόρων, αναρωτώμενος εάν υπάρχει αυτονομία, σε επίπεδο αυτοτέλειας πόρων. Για να σημειώσει πως δυστυχώς δεν υπάρχει. Ενώ αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά μοντέλα, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ξεκινήσουμε , έστω και μεταβατικά. Εξάλλου, τονίζοντας πως ο «Καλλικράτης» είναι μια αυτοδιοικητική τομή, που παρότι ξεκίνησε μέσα σε βαθιά οικονομική κρίση, κατάφερε να ορθοποδήσει, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας παραμένει το θέμα της σύγχυσης αρμοδιοτήτων, που θα πρέπει να προταχθούν σε μια μεταρρύθμιση. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα – υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας- την λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ελέγχει τις πράξεις νομιμότητας. «Ο «Καλλικράτης», για τέτοιες περιπτώσεις προέβλεπε Ανεξάρτητη Αρχή. Εμείς, είμαστε απ’ αυτούς που λέμε ναι θέλουμε έλεγχο. Σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα προληπτικό, όχι κατασταλτικό. Πέρασαν 8 χρόνια από τότε. Αυτά που προτείνονται από το νομοσχέδιο μας καλύπτει; Εγώ λέω όχι, με σαφήνεια. Υπάρχουν και θετικά σημεία στο νομοσχέδιο, που διορθώνουν στρεβλώσεις. Ωστόσο, προσωπικά για εμάς είναι ένα νομοσχέδιο άτολμο, που δεν απαντά σε μια νέα μεγάλα μεταρρυθμιστική πρόκληση που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία».

Για την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα

Αναφορικά με την αλλαγή στο εκλογική σύστημα ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, τοποθετούμενος ανέτρεξε σε δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανδρέα Κατσανιώτη, όπου ζητούσε στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης να υπάρχει συναίνεση, σύνθεση και νέος τρόπος σκέψης και πράξης. Και πρότεινε, στο πλαίσιο αυτό, στον Περιφερειάρχη να επιλέξει για την θέση Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στέλεχος της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Ο νέος νόμος πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για συναίνεση, συνεννόηση, ένωση δυνάμεων. Θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα δημοκρατικό που θα διαμορφώνει την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, θα ενισχύει την συλλογικότητα, αλλά και λειτουργικό. Δηλαδή ένα αναλογικότερο σύστημα, με κυβερνησιμότητα. Ένα δημοκρατικότερο σύστημα. Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής».

Έκδοση ψηφίσματος

Σε ψήφισμα που εξέδωσε για το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αναφέρεται: ΄΄Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στη διακυβέρνηση της χώρας, στο κύκλο της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξελίχθηκε, μέσα στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της ως βασικός συντελεστής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας.

Μέσα από συνθήκες κρίσης ο «Καλλικράτης» αντιμετωπίσθηκε αποσπασματικά και δεν στηρίχτηκε και του αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και παράλληλα του προστέθηκαν άλλες, τις οποίες το Κράτος μετέφερε χωρίς μέσα και πόρους.

Το νέο σχέδιο νόμου, που η Κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση, ελάχιστα αντιμετωπίζει τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζεται άτολμο, ενώ διατηρεί, αν δεν ισχυροποιεί θεσμούς που ενισχύουν τη θέση του κεντρικού κράτους έναντι της Αυτοδιοίκησης. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι όμως έτοιμη και το έχει αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο στη διαχείριση των δικών της υποθέσεων, μέσα από την ορθολογική, ρεαλιστική και βιώσιμη αναδιοργάνωση του διοικητικού χάρτη της χώρας. Για το σκοπό αυτόν απαιτείται επανασχεδιασμός του Προγράμματος «Καλλικράτης» με γνώμονα τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλονται τα παρακάτω βήματα: Αναδιάταξη της σχέσης της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, με ενίσχυση του πολιτικού της ρόλου ως Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Θεσμική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας στη βάση της αρχής της τοπικής αυτονομίας και της τοπικής δημοκρατίας. Η κανονιστική αυτονομία της Περιφέρειας στα θέματα ευθύνης της  όπως απορρέει από την κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια και την ευρεία λαϊκή νομιμοποίησή της. Απόκτηση σταθερών πηγών ιδίων εσόδων.

Το σύστημα εκλογής των οργάνων της Αυτοδιοίκησης οφείλει να εξασφαλίζει την αποτύπωση της αληθούς βούλησης των πολιτών και της γνήσιας έκφρασης των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών θεσμών, πράγμα το οποίο δεν εξασφαλίζεται με το προτεινόμενο σύστημα.

Γι  αυτό καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα κληθούν να νομοθετήσουν, να λάβουν σοβαρά υπ όψιν τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να καταλήξουν σε ένα νόμο που θα εξασφαλίζει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και θα θεμελιώνει έναν γνήσια δημοκρατικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό θεσμό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.