background img
banner
banner

Την ερχόμενη Τετάρτη Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία της Αστυνομίας

ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ 

Η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας το βράδυ της Δευτέρας καθόρισε τις εξελίξεις στο μέτωπο των σκουπιδιών με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να ζητάνε από το δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στους Αιγειράτες, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, η ζημιά για την περιοχή θα είναι πολύ μεγάλη.

Ο δήμαρχος από τη στιγμή που έκλεισε ο ΧΥΤΑ κράτησε διαλλακτική στάση, κατάλαβε και ο ίδιος ότι κάτι δεν πήγε καλά με το διάλογο και έτσι αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του.

Έτσι δύο απορριμματοφόρα την Τετάρτη το πρωί πήγαν στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, συνοδεία αστυνομίας με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, πρωτεργάτης της κίνησης πολιτών για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Η τακτική αυτή συνεχίστηκε και χθες το πρωί και άλλοι τρεις πολίτες της Αιγείρας, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες,  οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Καλαβρύτων και απολογήθηκαν για το κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ. Μετά την απολογία τους οι τρεις  και ο Οικονόμου αφέθηκαν ελεύθεροι, σχηματίστηκε δικογραφία και ορίστηκε δικάσιμος για τις 24 Μαΐου.

Συμβούλιο την Τετάρτη με την παρουσία της Αστυνομίας

Εντωμεταξύ προηγήθηκε την Τετάρτη ο αυγοπόλεμος και η κατάληψη του Δημοτικού Συμβουλίου από 150 και πλέον εξοργισμένους κατοίκους της ανατολικής Αιγιάλειας, που δυστυχώς με τη στάση τους έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που δίκαια μέχρι σήμερα διεκδικούσαν. Η συνεδρίαση διακόπηκε με το δήμαρχο να φυγαδεύεται από την ομάδα ΔΙΑΣ και χθες να κάνει λόγο για τραμπούκους σε σχετική ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ.

Το Συμβούλιο θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις  17:30 μ.μ. προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να συζητηθεί το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και τα 80 θέματα της ημερήσιας διάταξης από το Συμβούλιο που διακόπηκε.

Στις τάξεις της πλειοψηφίας υπάρχει προβληματισμός μετά τα  προχθεσινά γεγονότα που αμαύρωσαν το κύρος του Συμβουλίου με ύβρεις, προπηλακισμούς και αυγά εναντίον του δημάρχου. Σε σύσκεψη χθες το πρωί στελεχών της δημοτικής αρχής έπεσε η ιδέα,  η συνεδρίαση, της Τετάρτης να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, υπό το φόβο νέων επεισοδίων αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να το ζητήσουν τα 4/5 του Σώματος που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

Έτσι η συνεδρίαση θα γίνει με την παρουσία της Αστυνομίας, το αίτημα θα φύγει σήμερα από το δήμο προς το Αστυνομικό Μέγαρο.

Χωρίς Αιγείρα δεν βλέπουν λύση στο δήμο

Ο Θανάσης Παναγόπουλος που χθες πήγε στο Υπουργείο Εσωτερικών Εσωτερικών, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Μπαλαμπάνη,για να ενημερώσει για τα έκτροπα της Τετάρτης, στο περιθώριο της κατάληψης του Συμβουλίου, έλεγε και ξανά έλεγε, ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα λυθεί σύντομα.

Προφανώς εννοούσε ότι με το ζόρι θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, αφού η συνεργασία με τους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας προχωρά με προβλήματα. Ο ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να έχει πρόβλημα και το Αγρίνιο που πρέπει να δεχθεί και τα σκουπίδια και του γειτονικού δήμου και στη Βόνιτσα,  όταν βρέχει το έδαφος κατολισθαίνει, δυσκολεύοντας την ρίψη των απορριμμάτων στο δικό τους ΧΥΤΑ.  Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντικατέστησε το Μεσολόγγι με την Αμαλιάδα και όταν ο δήμος Αιγιαλείας υπογράψει τη σύμβαση με το δήμο της Ηλείας θα πάει και 1.000 τόνους εκεί, αλλά σε διάστημα ενός έτους.

Όταν όμως η Αιγιάλεια παράγει 50 τόνους σκουπιδιών ημερησίως και το καλοκαίρι φτάνει και 80, αν δεν ανοίξει ο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα ούτε το κέντρο του Αιγίου δε θα παραμείνει καθαρό.

Ο δήμαρχος προσπάθησε να μην στείλει ο ίδιος ΜΑΤ στην Αιγείρα, αφού τα σταμάτησε τρεις φορές όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέλοντας έτσι να δείξει την καλή του πρόθεση αλλά όπως “προδίδει” η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, δεν έχει άλλη επιλογή από το “να εφαρμοστεί ο νόμος στο ακέραιο”,  όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ οι συλλήψεις έχουν θορυβήσει την τοπική κοινωνία στην Ανατ. Αιγιάλεια και από τη στιγμή που κάθε δίαυλος επικοινωνίας έχει κοπεί με το δήμαρχο, που αρνήθηκε να συναντήσει τη συντονιστική των φορέων, όπως λένε οι ίδιοι,  όλα είναι πιθανά. Ο Παναγόπουλος επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της συντονιστικής Σωτήρη Κοίλια, όταν ζήτησε την απελευθέρωση Οικονόμου, λέγοντας ότι κάνει πολιτική με τα σκουπίδια και τον Κοίλια να ζητά το αυτόφωρο να έχει ισχύ και για το δήμαρχο, όχι μόνο για τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο που διακόπηκε είχε προγραμματιστεί στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, συζήτηση και λήψη απόφασης για την μηχανική διαλογή των απορριμμάτων με προμήθεια μηχανήματος που θα εγκατασταθεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη. Το κόστος της προμήθειας του μηχανήματος φτάνει τις 300.000€ και θα αποκτηθεί με τη μορφή ενοικίου για έξι μήνες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr