background img
banner
banner

Υπόσχεση για βελτιώσεις στο πλαίσιο απασχόλησης για τις σχολικές καθαρίστριες

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΗΡΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 Βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο απασχόλησης μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα της σχέσης εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, μελετά το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους σωματείων συμβασιούχων. Στην συνάντηση έλαβε μέρος και η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, Σταυρούλα Πιερράτου, τα μέλη του οποίου χθες και προχθές συμμετείχαν στην Πανελλαδική 48ωρη απεργία της Ο.Ι.Υ.Ε.

Ως γνωστόν, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων δίνουν μεγάλο αλλά και άνισο αγώνα, με στόχο να υπάρξει επιτέλους μια στοιχειώδης δικαίωση σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων στα σχολεία, που ενώ ουσιαστικά καλύπτουν μόνιμες, διαρκείς και ουσιαστικές ανάγκες της πολιτείας και της εκπαίδευσης, στην πράξη έχουν… πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Τα αιτήματα που μεταφέρθηκαν στον υπουργό είναι: Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ. Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Ασφάλεια και όχι επισφάλεια στην εργασία, καμία μείωση αιθουσών, καμία απόλυση εργαζόμενης από δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

Σταθερή – μόνιμη εργασία…

Η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών έγινε την Τρίτη και από την πλευρά των εργαζομένων τέθηκε το διαρκές αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων τα οποία σχετίζονται  με τις συνθήκες εργασίας, τις πληρωμές, την στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως μετέφερε στo Protionline.gr  η κ. Πιερράτου, ΄΄η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων συναδέλφων και μέχρι να γίνει αυτό, στην ανανέωση των ίδιων των καθαριστριών που επί σειρά ετών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με εξευτελιστικές αμοιβές και με καθυστερήσεις΄΄.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει συγκεκριμένες βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο απασχόλησης μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα της σχέσης εργασίας. Παράλληλα, όπως είπε, επεξεργάζεται μία πρότυπη σύμβαση εργασίας για όλη την επικράτεια, με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς τα καθήκοντα των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθεί η σημερινή πανσπερμία συμβάσεων, οι οποίες δύναται να οδηγούν σε εργαζόμενους διαφορετικών «ταχυτήτων», παρότι το αντικείμενο εργασίας είναι ίδιο.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τους εκπροσώπους των σωματείων και της Ομοσπονδίας σε συνεργασία και ως προς την καταγραφή των περιπτώσεων που δεν παρέχονται Μέσα Ατομικής Προστασίας από τους δήμους, προκειμένου το υπουργείο να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να τα λάβουν. Τέλος, επεσήμανε ότι το ζήτημα της εργασιακής σχέσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στόχος είναι η επίλυσή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αμφισβητείται η λύση, αλλά και στον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να είναι περισσότερες οι διαθέσιμες επιλογές.

Σύμφωνα με την κ. Πιερράτου, ο κ. Σκουρλέτης μάς είπε ότι μέσα στο 2019 θα ισχύσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας κάνοντας χρήση και του ΑΣΕΠ. Επίσης, μας υποσχέθηκε ότι η επόμενη σύμβαση θα υπογραφεί από τις ίδιες συναδέλφους και θα είναι διετής, ενώ μέχρι τώρα ισχύουν οι συμβάσεις ενός έτους. Μας ικανοποιούν τα λεγόμενά του, ωστόσο σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μία ακόμη επίσκεψη στο υπουργείο το επόμενο διάστημα΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων καθαριστριών της περιοχής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ανέρχεται σε 40, ενώ αυτή η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών δεν ήταν η πρώτη αλλά η… τέταρτη, με τις καθαρίστριες να αναμένουν να γίνουν πράξη τα όσα υποσχέθηκε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr