background img
banner
banner

Υπόθεση όλων η πρόληψη και η βοήθεια στην καταστολή πυρκαγιών

ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΙΓΙΟΥ

Συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας, στην αίθουσα του «Πολύκεντρου» στην Μυρτιά. Η ανταπόκριση των προέδρων ήταν δυσανάλογη της σοβαρότητας του θέματος, ωστόσο όσοι παρέστησαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον βαθμό επικινδυνότητας, τα νέα δεδομένα στην πρόληψη, την καταστολή των πυρκαγιών, τις υποχρεώσεις των ίδιων και όλων των πολιτών.

Η εικόνα της σχεδόν άδειας αίθουσας έδινε την εντύπωση ότι είχαν κληθεί οι πρόεδροι των κοινοτήτων ενός δήμου που δεν έχει υποστεί ποτέ τα δεινά των πυρκαγιών ή που δεν διατρέχει κίνδυνο για την εκδήλωση νέων. Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Και η Αιγιάλεια έχει πληγεί, ανεπανόρθωτα ίσως σε κάποιους τομείς, από μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην χώρα πριν από έντεκα χρόνια (χωρίς αυτό να γίνει μάθημα), και οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών φέτος θα έλεγε κανείς πως είναι περισσότερες, εξαιτίας του προβλήματος της συσσώρευσης απορριμμάτων σε δρόμους και εκτάσεις.

15 με 20 κλήσεις ημερησίως μόνο για περιστατικά εξαιτίας των σκουπιδιών…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, τις τελευταίες μέρες λαμβάνει καθημερινά 15 με 20 κλήσεις για να παρέμβει σε αντίστοιχα περιστατικά φωτιών που ξέσπασαν εξαιτίας των απορριμμάτων και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών και την κυκλοφορία περισσότερων στην ύπαιθρο…

Ευχή όλων είναι να κυλίσει το φετινό καλοκαίρι όπως και το περσινό όπου τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν μεμονωμένα και οι φωτιές μικρής έκτασης. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Πύραρχος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο περσινός σχεδιασμός ήταν ήδη σε εφαρμογή όταν ο ίδιος ανέλαβε πέρυσι καθήκοντα διοικητή στην Υπηρεσία και με βάση την αποτίμηση που έγινε, η αντιπυρική περίοδος ήταν η πιο επιτυχημένη. ΄΄Στο ίδιο πλάνο θα βαδίσουμε και φέτος, έχουμε κάνει τις απαραίτητες αυτοψίες, έχουμε γνωστοποιήσει στον δήμο τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις και καθαρισμοί, χρειαζόμαστε όμως και από μέρους σας επαγρύπνηση, συμμετοχή, συνεργασία και βοήθεια΄΄, επισήμανε προς τους προέδρους ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως η υπόθεση του δασικού πλούτου δεν είναι μόνο θέμα της Πυροσβεστικής αλλά όλων των πολιτών. Ζήτησε μάλιστα από τους προέδρους να συνεργαστούν ως προς την πρόληψη, να ενημερώνουν με την σειρά τους, τους δημότες, να αποτρέπουν τις έκνομες πράξεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς δυσάρεστες καταστάσεις που να απειλούν την ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Σημαντικά στοιχεία για το πώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και την κατάσβεση και καταστολή του φαινόμενου, έδωσε στους παριστάμενους ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αράξου, Αντισμήναρχος Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του διοικητή της Π.Υ. Αιγίου, ο οποίος προχώρησε σε προφορική ενημέρωση των παριστάμενων.

Οι ενέργειες δήμου και προέδρων

Παρών ήταν ακόμη ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκος Θανασούλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις εργολαβίες τις οποίες προχωρά ο δήμος για τον καθαρισμό αγροτοδασικών δρόμων, τονίζοντας πως κάθε χρόνο εκτελούνται έξι εργολαβίες, μια σε κάθε Δημοτική Ενότητα με βάση τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής, για τις οποίες πρέπει να είναι ενήμεροι οι πρόεδροι. Στην συνάντηση τοποθετήθηκε ακόμη ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας δήμου Αιγιαλείας Λάμπης Στεφανίδης, καθώς και οι παριστάμενοι πρόεδροι που παρατήρησαν πως κάθε χρόνο τα μηχανήματα για καθαρισμό των αγροτοδασικών δρόμων ξεκινούν πολύ αργά, δεδομένης βέβαια της καθυστέρησης ως προς την λήψη της σχετικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, προχώρησαν σε αρκετές ερωτήσεις, λαμβάνοντας κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να κινηθούν. Επίσης, παρούσα ήταν και η υποδιοικήτρια της Π.Υ. Αιγίου Ευφροσύνη Λαλιώτη που πολύ εύστοχα παρατήρησε πως ΄΄βρισκόμαστε σε μία σεισμόπληκτη και πυρόπληκτη περιοχή στο παρελθόν, είμαστε από εδώ, έχουμε ευαισθησίες και οφείλουμε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να συνδράμουμε ώστε να προσφέρουμε τα καλύτερα στον τόπο μας΄΄.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα από την 1η Μαΐου οπότε και ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, ενώ σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας, προχθές υπεγράφη η επίσημη παραχώρηση του κτιρίου αλλά και του εξοπλισμού, από την Ολυμπία Οδό στο Πυροσβεστικό Σώμα και πλέον, θα χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr