background img
banner
banner

Μετά τα σκουπίδια η αποχέτευση

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ  ΣΤΗΝ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Με τη συμπλήρωση δύο περίπου χρόνων από την επέκτασή της, η ΔΕΥΑΑ όχι μόνο… βάζει σε σειρά πολλά θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, αλλά προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε θέση να προγραμματίζει μεγάλα και σημαντικά έργα που θα επιτύχουν αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και αειφορία. Πλέον, η Δημοτική Επιχείρηση μπαίνει σε άλλο επίπεδο, αφού λειτουργώντας με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου, μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Σημαντικό «εφόδιο» για την αναγνώρισή της, αποτελεί ο υπερσύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός που σε αυτό το υψηλό επίπεδο, λειτουργούν ελάχιστοι ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρότυπο.

Επίσκεψη του Ε.Α.Π. στον Βιολογικό… πρότυπο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, για τρίτη φορά, αίτηση προς το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ, προκειμένου να φιλοξενήσει στα τέλη Ιουλίου το summer school του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην μονάδα. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι της επιστήμης μεταξύ των οποίων και κάποιοι ξένοι, θα επισκεφθούν τον Βιολογικό, προκειμένου να δουν τις εγκαταστάσεις και να ενημερωθούν για την λειτουργία του. Βεβαίως η μονάδα επελέγη λόγω της ποιότητάς της και του σύγχρονου τρόπου λειτουργίας της.

Συζητήσεις με την Ολυμπία για χρήση των υδάτων του Βιολογικού για άρδευση!

Επιπλέον, η άριστη λειτουργία του Βιολογικού, επιτρέπει την προώθηση της σκέψης για αξιοποίηση των υδάτων που προκύπτουν με σκοπό την άρδευση. Ήδη αυτή την περίοδο, οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ολυμπία Οδό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας της επεξεργασίας των λυμάτων από τις μεμβράνες του Βιολογικού, να εκτελεστεί έργο που θα δίνει την δυνατότητα παροχής νερού από τις μεμβράνες για άρδευση κατά μήκος της εθνικής οδού! Το έργο θα περιλαμβάνει έναν αγωγό από την έξοδο του Βιολογικού μέχρι την εθνική οδό απ’ όπου θα ποτίζεται όλο το διάζωμα της εθνικής οδού. Με την αξιοποίηση των υδάτων, αντί να ρίχνονται στη θάλασσα, επιτυγχάνεται ο σκοπός της αειφορίας που αποτελεί άλλωστε και σκοπό του ΕΠΠΕΡΡΑ το οποίο έχει χρηματοδοτήσει και την κατασκευή του βιολογικού. Τα οφέλη από το εγχείρημα της αξιοποίησης φυσικών πόρων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πολλαπλά αφού έτσι εξοικονομείται ενέργεια και χρήματα.

Έλεγχος των υδάτων, καθαρισμός δεξαμενών, άμεση αποκατάσταση βλαβών

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Δημοτική Επιχείρηση στην αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Σχεδόν δύο χρόνια από την επέκτασή της, η ΔΕΥΑΑ έχει επιτευχθεί ο στόχος να υπάρχει ανταπόκριση στις βλάβες και αποκατάσταση εντός 24ώρου. Παράλληλα, γίνεται πλήρης ανάλυση όλων των νερών του δικτύου ύδρευσης του δήμου, για κάθε πηγή και κάθε γεώτρηση ξεχωριστά απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Αιγιάλεια. Παρά την δυσκολία που υπήρξε, οι άνθρωποι της Επιχείρησης έχουν καταφέρει τον πλήρη έλεγχο των νερών, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα για την ποιότητα των υδάτων που καταναλώνουν οι δημότες.
Ιδιαίτερης δυσκολίας έργο, είναι και ο καθαρισμός των δεξαμενών καθώς αρκετές βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ωστόσο έχει προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 90%.

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης για το μεγαλόπνοο  έργο του διυλιστηρίου

Ίσως το πιο σημαντικό έργο που προγραμματίζει η ΔΕΥΑΑ είναι η δημιουργία διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα. Ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση η αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης, το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει πλήρως το τοπίο στην ύδρευση του Αιγίου (με προοπτική για την κάλυψη ακόμα μεγαλύτερης περιοχής) και θα το εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια, τόσο όσον αφορά την υδροδότησή του (και ως προς την ποιότητα και την ποσότητα) όσο και οικονομικά, αφού από την λειτουργία του η ΔΕΥΑΑ θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα μέσω της ενέργειας τα οποία θα επιστρέφουν στον καταναλωτή μέσω των τιμολογίων. Να σημειωθεί ότι για την προώθηση του έργου χρειάζονται οι εγκρίσεις 14 διαφορετικών υπηρεσιών για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ στην παρούσα φάση, οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ αναμένουν την τελική έγκριση από την Διεύθυνση Υδάτων. Ήδη ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Θανάσης Παναγόπουλος έχει πραγματοποιήσει αρκετές επαφές για την χρηματοδότηση του έργου το οποίο κοστολογείται περίπου 10 με 11 εκατ. ευρώ.

Προχωρά η τηλεμετρία

Σε ό,τι αφορά τα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, αυτή την περίοδο προχωρά το έργο της τηλεμετρίας, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκτελεστεί περίπου το 40% της εργολαβίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Από το σύστημα των διαρροών που έχει δημιουργηθεί, αναμένεται να εξοικονομηθεί περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά το χρόνο, με τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος. Αποτελεί δε μεγάλη τεχνολογική αναβάθμιση της ΔΕΥΑΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ λίγες αντίστοιχες Επιχειρήσεις Ύδρευσης ανά την Ελλάδα το έχουν επιτύχει σε αυτό το επίπεδο και σε συνδυασμό με τον αυτοματισμό του βιολογικού είναι αξιόλογο, ενώ εκπρόσωποι από άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, το επισκέπτονται για να το εφαρμόσουν.

Η ύδρευση του Διακοπτού

Στο μεταξύ, στην ΔΕΥΑΑ σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις χρηματοδοτήσεις που απορρέουν από τα προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Συγκεκριμένα, το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» αφορά την ύδρευση και στο πλαίσιο αυτού, η ΔΕΥΑΑ επικαιροποιεί παλιότερη μελέτη του Διακοπτού που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όταν ακόμη ήταν δήμος, ωστόσο στην συνέχεια απεντάχθηκε. Επιχειρείται έτσι να επικαιροποιηθούν τα 2,5 εκατ. ευρώ που είχαν χαθεί, ώστε να αξιοποιηθούν για την εκτέλεση έργου ύδρευσης.

Αποχέτευση και σε οικισμούς Δ΄ κατηγορίας

Το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» αφορά την αποχέτευση. Σε αυτό θα ενταχθούν οικισμοί Δ΄ κατηγορίας για αποχέτευση και συγκεκριμένα οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων και μπορεί να γίνει χρήση του προγράμματος για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ώστε να προχωρήσει και σε μικρότερους οικισμούς η συνέχεια του έργου του συλλεκτήριου αγωγού που θα οδηγεί τα λύματα στο Βιολογικό Καθαρισμό. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ και από το ΕΠΠΕΡΡΑ έχουν εξασφαλιστεί 22 εκατ. για τους οικισμούς Γ΄ κατηγορίας οι οποίοι είναι οικισμοί με 2.000 έως 10.000 κατοίκους. 6 εκατ. ευρώ μπορούν να αντληθούν από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» κι έτσι το έργο μπορεί να προχωρήσει και σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Επίσης, τα περίπου 2 εκατ. ευρώ που υπολείπονται και είναι ιδιωτικές συνδέσεις, θα καλυφθούν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΑ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία είχε καθυστερήσει λόγω τρεναρίσματος από το υπουργείο και επειδή η δημοτική αρχή αποφάσισε το έργο να το υλοποιήσει η ΔΕΥΑΑ. Ωστόσο, προκειμένου να το επιτύχει αυτό και επειδή πρέπει να αποδείξει επάρκεια στο ΕΠΠΕΡΡΑ, το προσεχές διάστημα, η Δημοτική Επιχείρηση θα εξασφαλίσει ISO 9001 και 1400! Πρόκειται για μία σημαντική υπηρεσιακή αναβάθμιση διότι θα λειτουργεί με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όσα απαιτούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στην επίβλεψη του έργου των εσωτερικών δικτύων θα βοηθήσει η… εκ Πατρών τεχνική βοήθεια, αφού η Δημοτική Επιχείρηση θα ενισχυθεί με δύο μηχανικούς από τον δήμο Πατρέων μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών.

Η υλοποίηση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης και η διασύνδεση των κοινοτήτων μέσω του Κεντρικού Συλλεκτήριου Αγωγού με τον Βιολογικό, αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, εφάμιλλη με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μεγάλες οι οφειλές, διακοπές στους οφειλέτες…

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ποσό των οφειλών καταναλωτών προς την Δημοτική Επιχείρηση. Το ανεξόφλητο ποσό ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις μη ένδειξης διάθεσης αποπληρωμής ή διακανονισμού, η Επιχείρηση προχωρά και σε διακοπές, στον βαθμό βέβαια που συνέβαινε και παλιότερα. Αυτό που εφαρμόζεται πιο αυστηρά πλέον είναι ότι στους διακανονισμούς που γίνονται σε αρκετά μεγάλες δόσεις, απαιτείται το 1/3 του ποσού. Δεν λείπουν πάντως και παράπονα καταναλωτών σχετικά με την πολιτική διακοπών στην υδροδότηση, διαμαρτυρόμενοι όχι μόνο για τις διακοπές αλλά και για τον τρόπο που γίνονται. Χαρακτηριστική η περίπτωση κατοίκου χωριού του Αιγίου που κατήγγειλε στο Protionline.gr  το γεγονός ότι μπήκαν μέσα σε κλειστή αυλή και του έκοψαν την παροχή, τονίζοντας ότι παραβίασαν ιδιωτικό χώρο. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που τελευταία ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις και παρουσιάζεται μία συνέπεια ως προς την καταβολή των δόσεων.

Τέλος, αυτό που εφαρμόζεται τελευταία είναι ότι όσοι καταναλωτές επιθυμούν για καλύτερη εξυπηρέτησή τους, μπορούν να δώσουν στην ΔΕΥΑΑ το email τους προκειμένου να λαμβάνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικά. Έτσι και θα αποφευχθεί η καθυστέρηση παράδοσης των λογαριασμών (παρατηρήθηκε τελευταία να δοθούν… ληγμένοι λογαριασμοί από τα ΕΛΤΑ ενώ είχαν σταλεί εγκαίρως από την ΔΕΥΑΑ) αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr