background img
banner
banner

Οι Μηχανικοί ενημερώθηκαν για τις φυσικές καταστροφές

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΕ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, τόσο ως επιστημονικός φορέας των μηχανικών, όσο και ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, έχει ήδη αναλάβει τεκμηριωμένες δράσεις με θέσπιση του Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσε με επιτυχία ενδιαφέρον τριήμερο σεμινάριο στον χώρο του, που ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη συμμετοχή από διπλωματούχους μηχανικούς.

Όπως τονίστηκε, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα της συντεταγμένης πολιτείας. Τις κρίσιμες εκείνες ώρες ο τεχνικός κόσμος πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς την κοινωνία. Όλοι οι μηχανικοί, με εφόδια την επιστημονική τους επάρκεια και την επαγγελματική τους ευσυνειδησία θα κληθούν άμεσα να αξιολογήσουν, να επέμβουν και να θεραπεύσουν τις συνέπειες των καταστροφών αυτών.

Τα τελευταία χρόνια νέοι τρόποι, νέα υλικά, νέες μεθοδολογίες έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιας μορφής «προκλήσεις», επομένως και οι μηχανικοί απαιτείται να ενημερωθούν. Το ΤΕΕ/ΤΔΕ στοχεύει ευρύτερα, μέσω μιας συνεχούς διαδικασίας επιμόρφωσης, στη δημιουργία μιας υποστηρικτικής στελεχιακής δομής από Διπλωματούχους Μηχανικούς, ικανής να συνδράμει τις Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Πολιτικής Προστασίας του Κράτους σε Περιφερειακό Επίπεδο όταν αυτό απαιτηθεί.

Τα επιμέρους θέματα

Στο σεμινάριο, η τρίτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις, δόθηκαν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν ΄΄Τυπικές βλάβες κατασκευών από σεισμό και αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους΄΄, ΄΄Κατασκευές από Ο.Σ., Φέρουσα τοιχοποιία, Μνημεία, Παραδείγματα΄΄, ΄΄Τυπικές βλάβες σε υποδομές. Γεωτεχνικά θέματα(τοπογραφία, ρευστοποίηση, κοντινό πεδίο), Υποστυλώσεις, Αντιστηρίξεις, Υλικά επέμβασης. Παραδείγματα, Διασώσεις από ερείπια. Τεχνικές διείσδυσης σε ερείπια. Παραδείγματα΄΄, ΄΄Μετασεισμικός έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, Έντυπα ελέγχου, Παραδείγματα, εμπειρίες από ελληνικούς σεισμούς΄΄, ΄΄Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχν. Καταστροφών, ΤΕΕ/ΤΚΜ΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr