background img
banner
banner

Η νέα Κ.Α.Π. φέρνει μείωση επιδοτήσεων…

Η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Υ.Α.Α.Τ. – ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ Π.Ε.Σ. 

Σημαντική ημερίδα για τον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας που αφορούσε την ΝΕΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική 2020 – 2027, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουνίου, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών σε συνεργασία με την «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ». Πλήθος αγροτών κατέκλυσαν την αίθουσα συνελεύσεων της Π.Ε.Σ προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα και έγκαιρα για τη νέα ΚΑΠ η οποία, όπως διαφαίνεται, θα φέρει νέα μείωση επιδοτήσεων…

΄΄Ως γνωστόν, η διαβούλευση για την νέα ΝΕΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2020 – 2027, έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη. Η συμμετοχή της ΚΑΠ στο συνολικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς μειώνεται. Από 44,3% που ήταν το 2007, θα μειωθεί στο 36,1% το 2020. Οι επιπτώσεις που θα έχει ο αγροτικός τομέας της χώρα μας από την νέα ΚΑΠ είναι σημαντικές. Οι σταφιδοπαραγωγοί είναι βέβαιον πως θα υποστούν μειώσεις στις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα σωστές αποφάσεις από την χώρα μας. Αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κόστος παραγωγής, περιβαλλοντικούς λόγους κ.λπ. λαμβανομένου υπόψη ότι η σταφίδα έχει πολύ υψηλό κόστος καλλιέργειας΄΄.
Τα παραπάνω δήλωσε στο Protionline.gr  ο διευθυντής της Π.Ε.Σ Μίλτος Σταυρόπουλος, τονίζοντας πως γι’ αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ανέλαβε, για άλλη μια φορά, έγκαιρα πρωτοβουλία για να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας.

Απαιτείται σωστή διαπραγμάτευση…

Στη σημαντική αυτή ημερίδα για τον αγροτικό κόσμο είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές του νομού Αχαΐας. Παρευρέθηκαν οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσωνας Φωτήλας, Νίκος Νικολόπουλος καθώς και ο Χρήστος Δήμας βουλευτής Κορινθίας. Οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους για την νέα ΚΑΠ αναφέρθηκαν στην επιτακτική αναγκαιότητα στήριξης του αγροτικού τομέα, καθώς είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες δημιουργίας ανάπτυξης στη χώρα μας. Επίσης, τόνισαν ότι απαιτείται σωστή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην αγροτική μας οικονομία.
Στην Ημερίδα συμμετείχε επίσης και η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία αποδέχτηκε την πρόταση, καθώς, όπως ανέφερε, θεωρεί τιμή της να επισκέπτεται συνεταιριστικές οργανώσεις πρότυπο και υπόδειγμα παραγωγής και εξωστρέφειας, όπως είναι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών.

Βασικός εισηγητής ήταν της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Κολυβάς, συνεταιριστικό στέλεχος με πολλά χρόνια υπηρεσίας στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος στο κορυφαίο όργανο των συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ευρώπη με μεγάλη επιρροή στην αγροτική πολιτική την CopaCogeca.

Η Ένωση θα ζητήσει να δοθεί βαρύτητα στο κόστος καλλιέργειας

Όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση, η νέα ΚΑΠ θα είναι μειωμένη κατά 1,4 δις στην επταετία. Επιχειρείται επίσης με την νέα ΚΑΠ μεγαλύτερη σύγκληση στις καταβαλλόμενες επιδοτήσεις στα κράτη μέλη. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν χώρες που λαμβάνουν πολύ χαμηλότερες επιδοτήσεις ανά στρέμμα, αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μια αρνητική εξέλιξη. Επίσης συζητείται και η εσωτερική σύγκληση και εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος καλλιέργειας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η σταφίδα θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής της ενίσχυσης. Όπως έγινε γνωστό, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης του ΥΑΑΤ, όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν και με την συνδεδεμένη ενίσχυση που από φέτος απολαμβάνουν οι σταφιδοπαραγωγοί.

Οι προτάσεις της όπως τονίστηκαν και στην ημερίδα, είναι οι εξής: Τα χρήματα της ΚΑΠ να πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς και οι οικονομικές ενισχύσεις να χορηγούνται με κριτήρια κόστους καλλιέργειας, τήρησης περιβαλλοντικών όρων κ.λπ. και όχι οριζόντια μέτρα εφαρμογής. Ακόμη, να υπάρξει οροφή στις ενισχύσεις με σκοπό να ενισχυθούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, καθώς δεν μπορεί το 75% τω ενισχύσεων να πηγαίνει στο 20% των αγροτών! Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε ένα νέο μητρώο αγροτών και να ενισχυθούν τα καινοτόμα προϊόντα, καλώντας την πολιτεία να προσπαθήσει να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις από την νέα ΚΑΠ.

Παράλληλα, στην ενημερωτική εκδήλωση τονίστηκε από όλους ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει το όχημα εξόδου της χώρας μας από την πολυετή οικονομική κρίση, αρκεί η πολιτεία να το πιστέψει και να ενισχύσει την γεωργία.

Ζήτημα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας τέθηκε από την Π.Ε.Σ.

Τέλος ετέθη από την Π.Ε.Σ το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας με πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ίδιο με αυτό που ισχύει και για τα αμπέλια.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: ΄΄Σήμερα ενημερώσαμε τους συναδέλφους παραγωγούς για την διαφαινόμενη μείωση του εισοδήματός μας από την νέα ΚΑΠ 2020 – 2027. Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή της πείθοντας την πολιτεία ότι η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός μας θα σημάνει την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Δεν αντέχουμε άλλο από τις συνεχείς μειώσεις του εισοδήματός μας από την φορολογία και την αύξηση των καλλιεργητικών δαπανών. Άλλο ένα χρόνιο αίτημα που έχουμε είναι η αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων σταφιδαμπέλων. Είναι ένα αίτημα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταφιδοκαλλιέργειας και μάλιστα της παγκόσμια γνωστής ποιότητας «Βοστίτσα», που είναι και προϊόν Π.Ο.Π.΄΄.

΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών θα συνεχίσει την προσπάθειά της να πείσει την πολιτική ηγεσία, πριν να είναι πολύ αργά, για την επείγουσα αναγκαιότητα της οικονομικής στήριξης της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας, γιατί οι παραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr