background img
banner
banner

Η «Νεφέλη»… χτύπησε αλλά δεν «λάβωσε» την Αιγιάλεια

ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΧΕΙΜΕΡΡΙΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ…

Μπορεί η Αιγιάλεια να «χτυπήθηκε» χθες από το καιρικό φαινόμενο «Νεφέλη» που τις τελευταίες ώρες έχει μετατρέψει το καλοκαίρι σε… φθινόπωρο σε μεγάλο μέρος της χώρας, τα προβλήματα ωστόσο που δημιουργήθηκαν ήταν μικρής έκτασης και σε πολλές περιπτώσεις η έγκαιρη επέμβαση των υπηρεσιών, πρόλαβε τα χειρότερα. Παρόλα αυτά, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία του δήμου παραμένουν σε ετοιμότητα, δεδομένου ότι και τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και με ισχυρούς ανέμους…

Ουσιαστικά, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο χθες το μεσημέρι, όταν μία νεροποντή που ξεκίνησε πριν τις 2.00 και διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ήταν αρκετή για να μετατρέψει δρόμους σε… ποτάμια, τόσο μέσα στο Αίγιο όσο και σε αρκετές γύρω περιοχές. Απ’ ό,τι φαίνεται, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο παραλιακά και εκεί ήταν που σημειώθηκαν τα όποια προβλήματα.

Ποτάμια οι δρόμοι, τα σκουπίδια είχαν φράξει τα ρείθρα

Οι δρόμοι του Αιγίου μέσα σε λίγα λεπτά καλύφθηκαν από πολλά εκατοστά νερού, έγιναν απροσπέλαστοι για τους πεζούς, ενώ και η κυκλοφορία με τα οχήματα εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους. Τα φρεάτια ξεχείλισαν με την… βοήθεια και των σκουπιδιών των προηγούμενων ημερών που βρίσκονταν μέσα στα ρείθρα και τους αγωγούς, φράζοντας σχάρες, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μην βρίσκουν διέξοδο. Σε λίγη ώρα οι κατηφορικοί δρόμοι έγιναν χείμαρροι και τα σταυροδρόμια λίμνες, με τους πολίτες να… τρέχουν πανικόβλητοι και μη έχοντας λάβει τα μέτρα τους (ούτε μία ομπρέλα) μην πιστεύοντας προφανώς, ότι μέσα στο καλοκαίρι να συναντήσουν καταρρακτώδεις βροχές… Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που τρόμαξαν από τους κεραυνούς που έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου το μεσημέρι δέχθηκε ορισμένες κλήσεις (περίπου πέντε) και αντλήσεις υδάτων και για απομάκρυνση πεσμένων κλαδιών δέντρων, με τον διοικητή Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο να μεταφέρει χθες βράδυ στο Protionline.gr  ότι η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη καθώς δεν προέκυψαν μεγάλης έκτασης προβλήματα.

«Πρόλαβαν» τον Μεγανίτη, προβλήματα στην Π.Ε.Ο.

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Δυτικής Αιγιάλειας Μιχάλης Κυριακόπουλος, υπήρξε άμεση μέριμνα για τον ποταμό Σελινούντα που έδειξε από την αρχή τις… διαθέσεις του. ΄΄Ο ποταμός κατέβαζε πολύ νερό, χάρη όμως στην άμεση επέμβασή μας, τον προλάβαμε. Ήταν τόσο μεγάλη η ροή που το νερό ξέφευγε στους κεντρικούς αύλακες ωστόσο με μηχανήματα το επαναφέραμε στην φυσική ροή του ποταμού κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος. Στην Δυτική Αιγιάλεια πάντως, υπήρξαν κι άλλα προβλήματα όπως στο δημοτικό πάρκινγκ της Άκολης όπου υπήρξαν πτώσεις κλαδιών δέντρου που απομακρύνθηκαν άμεσα, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσουν άνθρωπο ή όχημα. Και στα Σελιανίτικα, εξαιτίας της βροχής προκλήθηκε ανόρθωση του οδοστρώματος και πτώση καλλωπιστικού φωτιστικού, επίσης χωρίς τραυματισμούς. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος κάνοντας έλεγχο της περιοχής και κατόπιν επικοινωνίας του με τους προέδρους των κοινοτήτων, έκανε γνωστό ότι πρόβλημα είχε δημιουργηθεί τις βραδινές ώρες στην Παλαιά Εθνική Οδό και κυρίως στο ύψος του Πανοράματος (στο πρώην εργοστάσιο «Κανελλή», με μεγάλες λακκούβες που κρατούσαν νερό, εφιστώντας την προσοχή των οδηγών. Επίσης, προβλήματα κατέγραψε και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος στο Ριζόμυλο, άμεση επέμβαση σε Ροδιά- Νικολέικα

Στην Δημοτική Ενότητα Διακοπτού τα προβλήματα συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα και είχαν να κάνουν κυρίως με τον παραλιακό δρόμο Ριζομύλου, Νικολαιίκων που για άλλη μία φορά πλημμύρισε. Άμεση ήταν η επέμβαση της πολιτικής προστασίας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μπουν τα νερά σε σπίτια και παραλιακά καταστήματα. Όπως ανέφερε στο Protionline.gr   ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Διακοπτού Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ΄΄μηχάνημα (τσάπα) προσπαθούσε για πολύ ώρα να ανοίξει διεξόδους ώστε τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα΄΄. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει στον παραλιακό δρόμο εξαιτίας του ύψους των χαλικιών της ακτής, που εμποδίζουν τα όμβρια ύδατα να καταλήξουν στη θάλασσα, κάτι που παρατηρήθηκε και χθες σε μεγάλο βαθμό λόγω της δυνατής νεροποντής. Επίσης, πρόβλημα παραλίγο να προκύψει το μεσημέρι στο ποτάμι στο ύψος της Ροδιάς αλλά και στα Νικολέικα, ωστόσο αποφεύχθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του δήμου.

Πιο ήπια ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Αιγιάλεια. Μιλώντας στο Protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Ακράτας- Αιγείρας Γιώργος Γιοβάς, τόνισε πως ΄΄παρότι η βροχή ήταν έντονη ανά διαστήματα, δεν προέκυψαν προβλήματα διότι είχαμε φροντίσει να καθαρίσουμε τα ρείθρα και η κατάσταση ήταν ομαλή΄΄.

Παραμένουν σε ετοιμότητα

Πυροσβεστική αλλά και Πολιτική Προστασία πάντως, παραμένουν σε ετοιμότητα, στην οποία άλλωστε ήταν από χθες νωρίς το πρωί, καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  του υπουργείου Εσωτερικών, είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλεια των πολιτών

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Τέλος, να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr