background img
banner
banner

Η παρατεταμένη βροχόπτωση απειλεί τη σταφίδα…

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Με… κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας την παρατεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ευελπιστώντας ότι θα σταματήσουν οι βροχοπτώσεις που απειλούν την σταφίδα, σε μία χρονιά μάλιστα που οι προβλέψεις θέλουν μία καλή παραγωγή για τον «μαύρο χρυσό» της Αιγιάλειας. Δεδομένου ότι η σταφίδα είναι ζωογόνα για όλη την Αιγιάλεια, τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα προβληματίζουν όλη την τοπική κοινωνία, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις σχετικά με το εάν θα υπάρξει πλήγμα, πολλώ δε μάλλον για την έκταση αυτού.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr   για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κακοκαιρία στα αγροτικά προϊόντα της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος επισήμανε πως ΄΄μέχρι στιγμής, στο κύμα κακοκαιρίας που έχει «χτυπήσει» την περιοχή μας έχουμε έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, φαινόμενο που δεν επηρεάζει αρνητικά ελιές και εσπεριδοειδή, αντιθέτως τα ωφελεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την σταφίδα. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η βροχή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ζημιά στο προϊόν, ειδικά στις πιο πρώιμες στα πεδινά, όπου ο καρπός αρχίζει να βάζει σάκχαρα και να παίρνει χρώμα΄΄. Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως εάν συνεχιστεί το φαινόμενο και τις επόμενες μέρες, τότε ο κίνδυνος να προκληθούν μύκητες πάνω στο προϊόν, είναι μεγάλος.

Εκτιμήσεις μετά από τρεις  με τέσσερις ημέρες

΄΄Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός και δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Ενδεχομένως, τις επόμενες ημέρες να έχουμε αέρα και ήλιο που θα απομακρύνουν την υγρασία κι έτσι μπορεί να μην επηρεαστεί το προϊόν από την βροχή. Εκτιμώ ότι μετά από τρεις με τέσσερις ημέρες θα αρχίσουν να φαίνονται οι όποιες επιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν΄΄, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.
Στο ερώτημα εάν θυμάται ανάλογη παρατεταμένη βροχόπτωση εν μέσω θέρους στο παρελθόν, ο κ. Σωτηρόπουλος απάντησε πως ΄΄μεγάλη ζημιά στην παραγωγή της σταφίδας είχε σημειωθεί το 2003 όταν κοντά στον Δεκαπενταύγουστο έβρεχε κάθε απόγευμα, προκαλώντας ωχρατοξίνη, σήψη στον καρπό, με αποτέλεσμα τότε να χαθεί περίπου το 60% της παραγωγής, με τεράστιες συνέπειες για την περιοχή΄΄. ΄΄Στην παρούσα φάση όμως οι βροχές σημειώθηκαν πολύ νωρίτερα και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr