background img
banner
banner

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Ανδρέου Λόντου

ΤΟ “ΣΤΟΙΧΗΜΑ” ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ο δήμαρχος κάλεσε την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά στο γραφείο του την περασμένη Τρίτη, αποφασισμένος να ολοκληρώσει το ξεκαθάρισμα στη δημοτική του ομάδα. Είχαν προηγηθεί παραιτήσεις στελεχών, τα οποία είχαν “στοχοποιηθεί” από τον δήμαρχο, που ήθελε αλλαγές εδώ και τώρα.

Η πρώτη παραίτηση

Πρώτος ήταν ο Δημήτρης Φιλιππάτος που η σχέση του με τον Παναγόπουλο είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντα οι δυο άντρες φρόντιζαν να τα βρίσκουν. Οι “καμπάνες” για τον Φιλιππάτο χτύπησαν πέρυσι τον Μάρτιο όταν η αντιδημαρχία Έργων πέρασε στην Βάσω Ψυχράμη και μια νέα αντιδημαρχία γεννήθηκε για χάρη του Δημήτρη, που “διασώθηκε” την τελευταία στιγμή.

Ο Φιλιππάτος με εμπειρία στον Α’ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρόνια αντινομάρχης, έγινε το δεξί χέρι του τ. Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Καλογερόπουλου, όταν ο τ. δήμαρχος Συμπολιτείας ήταν μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Ο Φιλιππάτος έγινε η ψυχή του ψηφοδελτίου που έχτισε ο Καλογερόπουλος το 2010 για να διεκδικήσει τον ενιαίο δήμο Αιγιαλείας, μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο ως μειοψηφία έως ότου ήρθε το σωτήριο έτος 2014.

Τότε με μπροστινό τον Παναγόπουλο και τις ευλογίες του Καλογερόπουλου, ο Φιλιππάτος κάθισε στα έδρανα της πλειοψηφίας και έλαβε την αντιδημαρχία Έργων και Πολιτικής Προστασίας και ορίστηκε υπεύθυνος καθαριότητας. Όταν ανέλαβε, έβαλε σε προτεραιότητα τα έργα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, αλλά οι εισηγήσεις του δεν εισακούστηκαν, έτσι παραιτήθηκε από την Καθαριότητα, χωρίς ποτέ όμως να πάψει να έχει ενεργό ρόλο, βοηθώντας τον δήμαρχο όπου έκρινε ότι ήταν απαραίτητο.
Όταν ο Παναγόπουλος ενημέρωσε την δημοτική του ομάδα ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές, ο Δημήτρης δεν περίμενε να του ζητήσουν την παραίτηση, αλλά την πήγε μόνος του στο πρωτόκολλο, σεβόμενος πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό, αφού δεν ήθελε να διασύρεται από τις φήμες, που είχαν αρχίσει να οργιάζουν, για όσα στελέχη βρίσκονταν κοντά στον Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Ο Φιλιππάτος δεν ήθελε να πάθει ότι έπαθε ο Καλογερόπουλος, επικαλέσθηκε λόγους που έχουν να κάνουν με την διευκόλυνση του δημάρχου να προχωρήσει ανενόχλητος σε αλλαγές, κράτησε όμως την προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ως “αντάλλαγμα” για την διευκόλυνση. Εξάλλου, από την στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τα σκουπίδια, ο Φιλιππάτος στάθηκε στον Παναγόπουλο σε όλα τα επίπεδα.

Η δεύτερη παραίτηση

Η περίπτωση της παραίτησης του Βασίλη Γ. Χριστόπουλου απο την αντιδημαρχία Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πρόνοιας, έχει την ίδια αφετηρία με την προηγούμενη, αλλά διαφορετικό προορισμό.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τον Χριστόπουλο “παιδί” του Καλογερόπουλου, έγινε αντιδήμαρχος με το καλημέρα στα δημοτικά έδρανα και αποδείχτηκε πως ο νεαρός πολιτικός μηχανικός από το Διακοπτό, με υψηλές γνωριμίες στα υψηλά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιλέχτηκε τυχαία.

Διοίκησε χωρίς κανένα πρόβλημα την αντιδημαρχία που δημιούργησε ο πολιτικός του πατέρας Δημήτρης Καλογερόπουλος στα μέτρα του, πήρε αργότερα την Κοινωνική Πρόνοια, όταν ο δήμαρχος του ανανέωσε την εμπιστοσύνη του τον Μάρτιο του 2017, αλλά από την στιγμή που παραιτήθηκε ο Δημήτρης, η θέση του Βασίλη ήταν επισφαλής, παρόλο που συνέχισε να την υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Χριστόπουλος όμως στην επιστολή παραίτησης του ήταν επικριτικός απέναντι στον δήμαρχο, “έχουμε χάσει την επαφή με τους πολίτες” ανέφερε σε αυτήν και μάλιστα την πήγε ο ίδιος στον Παναγόπουλο, σε μια κίνηση αντεπίθεσης στην παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί για την αντικατάστασή του.

Είναι φανερό ότι ο Χριστόπουλος ήρθε για να μείνει στα κοινά της Αιγιάλειας και πάντα προσέχει την δημόσια εικόνα του, άσχετα αν η κοινωνία τον έχει χρεώσει κάπου ή σε κάποιον.

Παρόλο που παραιτήθηκε όμως, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει στην μοίρα τους όσα ο ίδιος δρομολόγησε για τον δήμο και φαίνεται διατεθειμένος να βοηθήσει τον διάδοχο του, επίσης Βασίλη Χριστόπουλο, εάν ο νέος αντιδήμαρχος βεβαίως το επιθυμεί.

Η τρίτη παραίτηση

Η τρίτη παραίτηση ήταν η πιο δραματική για την δημοτική αρχή του Θανάση Παναγόπουλου, αφού ήταν ο Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, που αναγκάστηκε μέσα από έντονο παρασκήνιο να παραδώσει “τα κλειδιά” του Νομικού Προσώπου.
Ένας ακόμα άνθρωπος του Δημήτρη Καλογερόπουλου είδε την πόρτα της εξόδου αν και αρνήθηκε δύο φόρες να την περάσει. Ο Σπηλιωτόπουλος ήταν ο άνθρωπος που παρέδωσε στον Παναγόπουλο την παράταξη του Καλογερόπουλου με εντολή του τελευταίου το 2014 και οι εκλογές είχαν κερδοφόρο αποτέλεσμα. Οι τρείς τους έγιναν μια ισχυρή τριανδρία που ξεκίνησε να διοικεί τον Δήμο Αιγιαλείας με τον Χρήστο να μην διεκδικεί θέσεις, αλλά ισχυρό ρόλο στις αποφάσεις της διοίκησης.
Όταν όμως ο Παναγόπουλος αποφάσισε ότι ο δήμος είναι ενός ανδρός αρχή, τότε ο Σπηλιωτόπουλος πήρε την προεδρία του Νομικού Προσώπου για να κρατηθούν οι ισορροπίες στις θέσεις ευθύνης ανάμεσα στους “καλογεροπουλικούς” και τους άλλους που πίεζαν τον Παναγόπουλο να φύγει από την “σκιά” του τ. Γενικού Γραμματέα.

Η ανάληψη της θέσης όμως έδωσε την ευκαιρία στον Σπηλιωτόπουλο να ξεδιπλώσει το δικό ταλέντο στην διοίκηση, έβαλε υψηλούς στόχους και για να τους πετύχει ήρθε σε ρήξη ακόμα και με τον Καλογερόπουλο, όταν αρνήθηκε να υπογράψει κοινή δήλωση εναντίον του δημάρχου.

Το Κολυμβητήριο ήταν πάνω απο πολιτικούς εναγκαλισμούς για τον Σπηλιωτόπουλο που παρά τα διαπιστευτήρια στον Παναγόπουλο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της εσωστρέφειας στην δημοτική πλειοψηφία, που έγινε “βουνό” εξαιτίας των σκουπιδιών.

Για να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση η δημοτική αρχή δεν τον στήριξε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, σε μια ψηφοφορία θρίλερ που έληξε 15-14, κατά της πρότασης του Χρήστου.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε μια προσπάθεια να περάσει ο προϋπολογισμός, ο ίδιος αποκάλυψε την πρόθεση του να παραιτηθεί, αλλά η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, με τον δήμαρχο όμως να κάνει μια τελευταία προσπάθεια στο παρασκήνιο για χάρη της ενότητας, αλλά δεν εισακούστηκε από τους συμβούλους του που ήθελαν να σιγουρευτούν για την παραίτηση.

Η τέταρτη παραίτηση

Ο κύκλος των παραιτήσεων κλείνει σήμερα με την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, η οποία έδωσε πρωί – πρωί στο πρωτόκολλο την παραίτησή της. Από την στιγμή που όπως λέει της ζητήθηκε από τον Παναγόπουλο, να συμπορευτεί μαζί του στις επόμενες εκλογές και αυτή αρνήθηκε, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Η Τσουκαλά είναι και αυτή από τα βαριά ονόματα της παράταξης με προϋπηρεσία από το 2006 στα δημοτικά έδρανα, ήθελε την ΔΗΚΕΠΑ από την αρχή και την πήρε. “Πήδηξε” την κατάλληλη στιγμή από το “τρένο” του Στάθη Θεοδωρακόπουλου σε αυτό του Θανάση Παναγόπουλου που ερχόταν, αποδεικνύοντας αν μη τη άλλο ότι διαθέτει πολιτικό ένστικτο.
Η Μαρία Τσουκαλά ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” της νίκης του δημάρχου και για τέσσερα χρόνια έγινε η απόλυτη κυρίαρχος στην δημοτική επιχείρηση, μεγαλώνοντας την φήμη της.

Όταν όμως ο δήμαρχος ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα με τους “καλογεροπουλικούς” αυτή βρέθηκε στην μέση, εξάλλου από την αρχή είχε καλύτερη σχέση με αυτήν την ομάδα, παρά με όσους ήταν φανατικοί “παναγοπουλικοί”. Όταν διαπίστωσε ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια είχε ξεφύγει προτίμησε να βγει μπροστά, δείχνοντας όμως έτσι πως η πολιτική της φιλοδοξία δεν περιορίζεται μόνο στην διοίκηση μιας δημοτικής επιχείρησης.

Εξάλλου η σχέση Παναγόπουλου – Τσουκαλά έχει περάσει από σαράντα κύματα,  με αφετηρία την περίοδο που και οι δύο διεκδίκησαν την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου το 2012, επί δημαρχίας Θεοδωρακόπουλου. Στο άμεσο μέλλον ίσως κληθούν να βρεθούν αντιμέτωποι για  μεγαλύτερο αξίωμα.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος έδειξε πως πέρα από την δύσκολη συγκυρία και παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί βεβαίως, όχι μόνο από την πυγμή που επιδεικνύει αυτήν την περίοδο, αλλά από την λύση στον “γόρδιο δεσμό” των απορριμμάτων. Έχει πολιτικό χρόνο ο ίδιος, αλλά η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί, έτσι το βάρος μοιραία πέφτει στην ομάδα που τον στηρίζει.
Αν θα καταφέρουν να γυρίσουν το παιχνίδι είναι το στοίχημα της πενταετίας και κανείς από τους παραιτηθέντες δεν θα είναι πάλι με τον Παναγόπουλο, κάτι που ο δήμαρχος το “φοβόταν” από την αρχή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr