background img
banner
banner

Λιγότερα απ’ ό,τι περίμεναν τα εμπόδια…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ… ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Μπορεί ο δήμαρχος Αιγιαλείας να μην «άνοιξε τα χαρτιά του» σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση και χρήση του έργου στην θέση «Παπανικολού» περιμένοντας την επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στην χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, φανερώνουν ότι τα «εμπόδια» για την επανέναρξη του έργου είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπολόγιζαν οι κάτοικοι και γενικότερα όσοι αντιδρούν στο έργο… Κι αυτό γιατί και χρηματοδότηση φαίνεται πως υπάρχει για την συνέχισή του αλλά και δεν χρειάζεται αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού, παρά μόνο νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που μπορεί να εκδοθεί με την εκτέλεση του έργου!

Κάτοικοι από… Ανατολή και Δύση

Το θέμα των απορριμμάτων, για ακόμη μία φορά, απασχόλησε για πολύ ώρα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε παρουσία κατοίκων από την Ανατολική Αιγιάλεια αλλά και από την Δυτική, με αφορμή βέβαια την υπέρ του εργολάβου και της συνέχισης των εργασιών, απόφαση του ΣτΕ για το έργο του ΧΥΤΑ Παπανικολούς. Περίπου σαράντα άτομα και από τις δύο πλευρές της Αιγιάλειας που αντιδρούν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αιγιάλειας, αλλά και του υπό εκτέλεση ΧΥΤΑ Παπανικολούς, έδωσαν το «παρών», σε ένα θέμα που για άλλη μία φορά προκάλεσε αντεγκλήσεις, κατηγορίες και βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ – ευτυχώς εκτός αίθουσας συνεδριάσεων- έγινε αφορμή για την πρόκληση επεισοδίου, ευτυχώς χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της Αστυνομίας όπως είχε συμβεί σε άλλη συνεδρίαση…

Σε επόμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου…

Το θέμα τέθηκε στα προ ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης του Σώματος, με τον κ. Παναγόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει γνωστό τι σκέφτεται για το έργο στην Παπανικολού και θα περιμένει να πάρει στα χέρια του την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανάλογα με την απόφαση, να κάνει την εισήγησή του.

Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Ανατ. Αιγιάλειας που αντιδρούν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, δια χειρός του μέλους της Αλέκας Ζαμπάτη, έδωσαν στο προεδρείο του Συμβουλίου, ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν από το Δ.Σ. να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και τα ΜΑΤ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τακτική και άσκηση τρομοκρατίας! Η πρόταση για συζήτηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Τριαντάφυλλο Οικονόμου να βάλει κατά της δημοτικής αρχής και να κάνει λόγο για ελλιπείς παρεμβάσεις στην όλη διαδικασία της εκτέλεσης των έργων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Πλήρης ο φάκελος για την αδειοδότηση της Αιγείρας – Μία η εκκρεμότητα

Μάλιστα, ανέφερε ότι έχουν κατασκευαστεί μόνο η μία γεώτρηση από τις τρεις που χρειάζεται προκειμένου να πάρει άδεια ο ΧΥΤΑ, αμφισβητώντας την άποψη του δημάρχου αλλά και του αντιδημάρχου Γιώργου Γιοβά ότι η έκδοση της άδειας είναι θέμα ημερών. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα… Επιτέθηκε στις εισαγγελικές αρχές για την παρέμβασή τους αναγκάζοντας την δικηγόρο και δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας Μαρία Παπαχριστοπούλου να παρέμβει, προκειμένου να προστατεύσει τον θεσμό της Εισαγγελίας ο οποίος, όπως είπε, είναι πάνω από την δημοτική αρχή.
Στο σημείο εκείνο, ο δήμαρχος, μετά από πίεση της αντιπολίτευσης που του ζήτησε εξηγήσεις για το αν περιμένει άδεια κι αν πηγαίνει ακόμα τα σκουπίδια στην Αιγείρα, έκανε γνωστό ότι η αποκομιδή βρίσκεται στο 98% με μικρές εκκρεμότητες, ξεκαθαρίζοντας πως τα απορρίμματα θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Αιγείρα. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις, είπε ότι έχουν γίνει και οι τρεις, τονίζοντας μάλιστα πως η τελευταία ήταν 152 μέτρα απο την οποία πάρθηκε δείγμα που έχει σταλεί στην Αθήνα,σε ειδικό εργαστήριο για ανάλυση προκειμένου να κριθεί κατά πόσο αυτά πλήττουν το περιβάλλον. Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι αυτή είναι η βασική εκκρεμότητά προκειμένου ο ΧΥΤΑ Αιγείρας να πάρει ΑΕΠΟ, λέγοντας πως ΄΄όλα τα άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος είναι πλήρης΄΄.

Θαν. Παναγόπουλος: Έτσι έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ…

Παράλληλα, αποκάλυψε πώς έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ, λέγοντας ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους που έβαλε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, έστελνε αναφορά για τις ποσότητες στους δύο Εισαγγελείς Αιγίου και Καλαβρύτων, στην Ασυτνομική Διεύθυνση Αχαΐας και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Καπετάνιο. ΄΄Όταν είχε φύγει κατά πολύ η κατάσταση και είχαμε κρούσματα πυρκαγιών έστειλα επιστολές σε όλους τους παραπάνω και για πρώτη φορά έλαβα άμεσα απαντήσεις ιδίως για τις δικαστικές αρχές προκειμένου να συνδράμουν ώστε να μην έχουμε φωτιές όπως στην Κουνινά το 2007. Τότε μου ζήτησαν από την αστυνομική διεύθυνση απόλυτη εχεμύθεια και μου έκαναν γνωστό ότι κι εγώ θα μάθω το πότε θα γίνει η επιχείρηση μόλις τρεις ώρες πριν. Μάλιστα, ζήτησαν στα πρώτα δύο αυτοκίνητα την παρουσία δύο αντιδημάρχων όπως και έγινε. Η εντολή ήταν των δικαστικών αρχών και όχι δική μου΄΄, επέμεινε ο δήμαρχος.

Η επιλογή της θέσης και οι… υποσχέσεις

Σε ό,τι αφορά το έργο στην Παπανικολού, από την πλευρά της πλειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Ερινεού Γιώργος Ντίνος επανέλαβε την υπόσχεση της δημοτικής αρχής το 2014 ότι «δεν θέλουμε ΧΥΤΑ στην Παπανικολού», λέγοντας πως με αυτή την υπόσχεση η παράταξη Παναγόπουλου… σάρωσε στις εκλογές και ζήτησε από τον δήμαρχο να μην υιοθετήσει στάση υπέρ του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Θανασούλιας ανέφερε πως το ΣτΕ δεν μπορεί να παραβλέπει τις αποφάσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (είχαν αποφασίσει την παύση του έργου), αναφέροντας ένα -ένα τα στοιχεία που φανερώνουν ότι η τοποθεσία αυτή είναι ακατάλληλη για την λειτουργία ΧΥΤΑ, δείχνοντας ως υπαίτιους για το πρόβλημα όσους είχαν τότε επιλέξει την Παπανικού που ήταν 13η στη σειρά ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αν είχαν επιλέξει άλλες τοποθεσίες το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

Υπέρ της συνέχισης του έργου στην Παπανικολού ο Στ. Θεοδωρακόπουλος

Οι κάτοικοι και των δύο πλευρών δεν πήραν απαντήσεις αφού το μεν ψήφισμα της Ανατ. Αιγιάλειας δεν πήγε καν σε ψηφοφορία ενώ παρόμοιο είχε καταθέσει και ο Χρήστος Λαϊνάς αλλά ούτε και οι κάτοικοι της Δυτικής Αιγιάλειας άκουσαν κάτι συγκεκριμένο, αφού ο δήμαρχος επέμενε να συζητηθεί το θέμα όταν θα υπάρχει η απόφαση, έχοντας προφανώς και την συμπαράσταση της μείζονος αντιπολίτευσης. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο επικεφαλής της, Στάθης Θεοδωρακόπουλος επέμενε ότι το έργο της Παπανικολούς πρέπει να συνεχιστεί…

Υπάρχουν χρήματα, δεν χρειάζεται αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού!

Ίσως το μόνο νεότερο που προέκυψε από την προχθεσινή συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε πως έχει βρεθεί χρηματοδότηση για την Παπανικολού αλλά και ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού αφού το έργο μπορεί να συνεχίσει να κατασκευάζεται, ενώ όλα θα κριθούν από την ΑΕΠΟ για την λειτουργία του. Όλα αυτά βέβαια θα προχωρήσουν εφόσον υπάρχει στην διάθεση του δήμου η απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως, από πλευράς Περιφέρειας υπάρχει θετική βούληση για το έργο, με την Περιφέρεια να είναι φορέας υλοποίησής του και τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα να αναφέρει και με δηλώσεις του στo Protionline.gr  ότι πριν κινήσει την οποιαδήποτε διαδικασία για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, αναμένει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας και τον δήμαρχο να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους αναφορικά με το τι προτείνουν να γίνει στην Παπανικολού. Ακόμη όμως ο δήμαρχος δεν έχει αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις, επιμένοντας στο ότι θα τηρήσει την νομιμότητα που στηρίζεται στην απόφαση του ΣτΕ!

Απειλήθηκε… σύρραξη

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους πάντως δεν έλαβαν τις απαντήσεις που θα ήθελαν και μάλλον έφυγαν δυσαρεστημένοι από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου για άλλη μία φορά σημαδεύτηκε από άσχημα γεγονότα. Συγκεκριμένα, κατά την έξοδο, στον προθάλαμο του Πολιτιστικού Κέντρου, σημειώθηκε διαπληκτισμός ανάμεσα σε κατοίκους και αιρετούς. Συγκεκριμένα, κάτοικος επιτέθηκε φραστικά στον αντιδήμαρχο Γιώργο Γιοβά με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο να παρεμβαίνει, θεωρώντας ότι απειλήθηκε… σύρραξη. Χρειάστηκε να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να αποφευχθεί η συμπλοκή, ενώ τέτοια γεγονότα σίγουρα δεν τιμούν κανέναν…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr