background img
banner
banner

«Λουκέτο» στο Παράρτημα του Επιμελητηρίου στο Αίγιο

ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ – ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ

Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται η Αιγιάλεια, δυστυχώς λόγω αδυναμίας εσωτερικής συνεννόησης και συναίνεσης. Αυτή τη φορά κλείνει η Αναπτυξιακή Επιχείρηση (ΑΝΕΠΑ) που είχε συστήσει το Επιμελητήριο Αχαΐας, συμπαρασύροντας το Παράρτημα του Επιμελητηρίου στο Αίγιο που λειτουργεί χρόνια τώρα υπό αυτή, στερώντας έτσι από τον επαγγελματία της Αιγιάλειας το… δεξί του χέρι.

Οι «τίτλοι τέλους» έπεσαν σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου προχθές το βράδυ, ενώ πλέον ανακύπτει σοβαρό θέμα για την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που διεκδίκησε και πήρε η Αναπτυξιακή…
Πώς όμως έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ; Νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση πέρυσι, υποχρεώνει όλα τα Επιμελητήρια που διαθέτουν Αναπτυξιακές, να προχωρήσουν σε τροποποίηση άρθρων του καταστατικού τους και να το εναρμονίσουν με τις προβλέψεις του Νόμου. Για να καταστεί δυνατή η τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που στη περίπτωση της Αχαΐας δεν υπήρξε καθώς οι επιμελητηριακές παρατάξεις Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροποποίηση του καταστατικού, εκτιμώντας ότι δεν έχει συσταθεί νόμιμα η Διοίκηση της αναπτυξιακής. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου εισήγαγε θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για διάλυση της εταιρίας, δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει ότι αν η τροποποίηση του καταστατικού δεν έχει γίνει έως 30 Ιουνίου 2018, τότε η Αναπτυξιακή δεν θα λειτουργεί νόμιμα, ενώ απειλούνται με κυρώσεις τα μέλη της Διοικούσας του Επιμελητηρίου. Υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. ψήφισαν 17 Σύμβουλοι των παρατάξεων Μαρλαφέκα και Τηλιγάδη. 9 ψήφισαν κατά, από τις παρατάξεις Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου, 4 σύμβουλοι ήταν απόντες, ενώ η παράταξη Ρώρου κατέθεσε δική της συμβιβαστική πρόταση για να παραμείνει εν λειτουργία η αναπτυξιακή.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δόθηκε δικαίωμα να ψηφίσει στον κ. Κουνάβη ο οποίος απεβλήθη από την αίθουσα για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κατόπιν τούτων η Αναπτυξιακή βρίσκεται στον… αέρα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου της απόλυσης, μεταξύ των οποίων και η υπάλληλος του Παραρτήματος Αιγίου που επί σειρά ετών προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Μαρλαφέκας: ΄΄Τους είχα καλέσει από τις 11 Απριλίου…΄΄

Τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτων Μαρλαφέκας όσο και ο α΄ αντιπρόεδρος επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αρίστος Τηλιγάδης, κατηγόρησαν τις παρατάξεις Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου γι’ αυτή την εξέλιξη, με τον κ. Μαρλαφέκα να υπενθυμίζει ότι από τις 11 Απριλίου 2018 κάλεσε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και τους ενημέρωσε για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Καταστατικό βάσει του νέου Νόμου και πως ενώ είχαν δοθεί προς διαβούλευση σε όλες τις παρατάξεις του Επιμελητηρίου τουλάχιστον 22 ημέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της τακτικής ΓΣ και πλέον των 29 ημερών πριν την ημερομηνία της τελικής συνεδρίασης, δεν υποβλήθηκε καμία απολύτως παρατήρηση, διαφωνία ή πρόταση ως προς την ουσία των τροποποιήσεων αυτών. Όμως, όπως ανέφερε, ΄΄κατά την τακτική ΓΣ της ΑΝΕΠΑ, η μειοψηφία 9 εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα αρνησικυρίας που εν τοις πράγμασι τους παρείχε η απαιτούμενη εκ του καταστατικού αυξημένη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, «μπλόκαραν» την τροποποίηση του καταστατικού, χωρίς, να διατυπώνουν καμία συγκεκριμένη αιτίαση ή διαφωνία επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων΄΄.

Από την πλευρά του, ο κ. Τηλιγάδης μιλά για συνδικαλιστικά παιχνίδια, των παρατάξεων Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου και για «μαύρη σελίδα» για το Επιμελητήριο Αχαΐας στην Αιγιάλεια, κατηγορώντας πρώην προέδρους συλλόγων της περιοχής. Ο κ. Τηλιγάδης τονίζει ότι είναι οριστική η παύση λειτουργίας του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Αιγιάλειας, στο Αίγιο, ενώ εξηγώντας την κατάσταση, επισημαίνει: ΄΄Όπως είναι γνωστό, το Επιμελητήριο Αχαΐας αποτελεί εταίρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης με συμμετοχή στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων του Προγράμματος. Το κύρος, η εμπειρία, η δραστηριότητα και το εκτόπισμα του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως Ένωση που εκπροσωπεί τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους βιομηχάνους και λοιπούς επαγγελματίες της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος. Μεταξύ άλλων, η λειτουργία του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, εξαρτάται πλήρως από την λειτουργία της Αναπτυξιακής, γεγονός που γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επιμελητηριακοί σύμβουλοι την τελευταία τριακονταετία που λειτουργεί το Παράρτημα στο Αίγιο, όπου με τις φροντίδες της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, μεταφέρθηκε σε νέο σύγχρονο χώρο το 2008, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συναδέλφων, των άστεγων επαγγελματικών συλλόγων αλλά και την διεξαγωγή ημερίδων και σεμιναρίων στην πιστοποιημένη αίθουσα του΄΄.

Ευθύνες σε όσους συνετέλεσαν στην «επιμελητηριακή διάσπαση» της Αιγιάλειας από τον Αρ. Τηλιγάδη

΄΄Οι πρώην Πρόεδροι Συλλόγων της Αιγιάλειας, λοιποί Συνδικαλιστές και όλοι όσοι ακόμα, συνετέλεσαν στην επιμελητηριακή διάσπαση της Αιγιάλειας, φέρνοντας στενό συνεργάτη της παράταξης Κρίκη στο Αίγιο αλλά και η προσπάθεια τους για την αποδόμηση της ΠΑΕΚ με την δημιουργία της παράταξης Τριανταφυλλόπουλου, -γιατί αυτός ήταν ο σκοπός- είχαν σαν όραμα την συρρίκνωση του Επιμελητηρίου και την αποδυνάμωση της Επιμελητηριακής δύναμης στην Αιγιάλεια. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι παρατάξεις Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου, άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα πράττουν μετεκλογικά, διαμορφώνοντας ένα δυσάρεστο κλίμα για τον επαγγελματικό κόσμο της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, που εξυπηρετούνται καθημερινά από το Παράρτημα του Επιμελητηρίου Αχαϊας στο Αίγιο. Οι πρώην Πρόεδροι Συλλόγων της Αιγιάλειας και λοιποί Συνδικαλιστές, που έβαλαν το λιθαράκι τους στην διάσπαση της Αιγιάλειας καθώς και οι παράταξεις Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου, συμφωνούν στην οριστική παύση λειτουργίας του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Αίγιο;΄΄, ρωτά ο κ. Τηλιγάδης, καταλήγοντας: ΄΄Εμείς δεν συμφωνούμε και γι’ αυτό αντιδρούμε, γιατί το Επιμελητήριο Αχαΐας δεν είναι φαρέτρα καμιάς παράταξης αλλά των συναδέλφων μας, ολόκληρου του εμπορικού, βιοτεχνικού και επαγγελματικού κόσμου που εκπροσωπεί. Για τις επόμενες μέρες έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις ενημέρωσης όλων των αρμοδίων Φορέων και επαγγελματικών συλλόγων και σωματείων που εκπροσωπούνται από το Επιμελητήριο, ώστε να μάθουν όλοι τα γεγονότα όπως πρέπει και όχι σε περίληψη με απόστροφο. Για ακόμα μία φορά δικαιωνόμαστε, γιατί η Φωνή της Αιγιάλειας στο Επιμελητήριο Αχαΐας είναι μόνο, της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης΄΄.

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος: ΄΄Η ευθύνη για το πού οδηγείται η ΑΝΕΠΑ βαρύνει τη διοίκηση΄΄

Από την πλευρά του, ο επίσης Αιγιαλέας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, δίνει την δική του διάσταση για το θέμα που έχει προκύψει λέγοντας πως εγείρει προβληματισμό και ερωτήματα η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για το μέλλον της Αναπτυξιακής Αχαΐας. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ΄΄την «ευθύνη» φέρουν για την εξέλιξη αυτή οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας Παναγιώτη Κρίκη –Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου΄΄, διευκρινίζει τα εξής: ΄΄Τη συνειδητή διακριτικότητα στη διαχείριση των θεμάτων του Επιμελητηρίου και κατ’ επέκταση της ΑΝΕΠΑ χωρίς επικοινωνιακό «κρεσέντο», ας την εκλαμβάνουν άπαντες ως υπεύθυνη στάση και μόνον, στήριξης των υγειών σκοπών που πρέπει να υπηρετεί το Επιμελητήριο. Η Αναπτυξιακή Αχαΐας έχει επιχορηγηθεί σχεδόν με ένα εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2018 από το ταμείο του Επιμελητηρίου και διαχειρίζεται προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ τόσο στο παρελθόν όσο και στα μελλοντικά της σχέδια. Μετά από δύο ελεγχόμενες ως προς τη νομιμότητά τους απόπειρες για το Διοικητικό Συμβούλιο που θα ασκούσε τη διοίκηση, εκλέχθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών την 15η Μαΐου νέο επταμελές Δ.Σ. με τη συμμετοχή βάσει του Καταστατικού και του επικεφαλής μας. Αντί όλο αυτό το διάστημα να συνεδριάσει το νέο Δ.Σ. και να αποφασίσει για την τύχη της εταιρίας αιφνιδιαστικά και αναρμόδια στο ΔΣ του Επιμελητηρίου εισάγεται θέμα απόφασης διάλυσης της ΑΝΕΠΑ΄΄.
Τέλος, υπογραμμίζει τα ακόλουθα: ΄΄Ως προς τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η παράταξή μας δεν ψήφισε την εναρμόνιση του καταστατικού και γι’ αυτό οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση η εταιρεία, επισημαίνουμε ότι: Ρητά η διάλυση προβλέπεται μόνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και όχι από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Ασφαλώς οι πάντες γνωρίζουν ότι στην Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΠΑ του Μαΐου ξεκαθαρίσαμε ότι μετά την εκλογή του νέου ΔΣ που οφείλει πλέον να συγκαλέσει και νόμιμη Γενική Συνέλευση εντός του Ιουνίου, θα εγκρίναμε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο άρθρα εναρμόνισης. Ως εκ τούτου η ευθύνη για το πού οδηγείται η ΑΝΕΠΑ βαρύνει τη διοίκηση που οφείλει να αντιληφθεί τον κατοχυρωμένο ρόλο μας από το νόμο, ως προς τον έλεγχο που ασκεί η μειοψηφία στα πεπραγμένα της΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr