background img
banner
banner

Οι παραγωγοί τής Αιγιάλειας αγωνιούν για τα εφόδια…

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Αιγιάλειας, εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης που σημειώνεται ως προς την απόδοση των εφοδίων μέσω των προγραμμάτων Οργάνωσης Παραγωγών και Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.), τόσο για την καλλιέργεια όσο και για το μάζεμα των προϊόντων τους. Από πλευράς Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών έχουν γίνει επανειλημμένες οχλήσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παρά τις διαβεβαιώσεις, ως ώρας δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Σταφιδοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, δεδομένου ότι τα εφόδια με τα οποία ενισχύονται μέσω των προγραμμάτων είναι άκρως απαραίτητα για την παραγωγή τους, ενώ αδυνατούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος τους. Αξίζει Κάθε χρόνο, τα εφόδια αυτά αποτελούν εργαλεία στα χέρια των παραγωγών ώστε να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Οι ποσότητες των εφοδίων εξαρτώνται από την παραγωγή που δηλώνει ο αγρότης και δίδεται το αργότερο μέχρι τον μήνα Φεβρουάριο. Φέτος όμως είναι η μόνη χρονιά που παρότι διανύουμε τον Ιούνιο, δεν έχει προχωρήσει η έγκριση, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς. Οι διοικούντες της Π.Ε.Σ. έχουν θέσει το θέμα στο υπουργείο, απ’ όπου όμως μεταφέρεται από εβδομάδα σε εβδομάδα…

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα προγράμματα περιλαμβάνεται μια σειρά εξαιρετικά χρήσιμων δραστηριοτήτων όπως η εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας, η αντικατάσταση συστημάτων άρδευσης, η προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού κ.ά. Ειδικά οι σταφιδοπαραγωγοί λαμβάνουν μέσω του προγράμματος σκαπτικές μηχανές, ψεκαστικά, πανιά, κοφίνια, ψαλίδες, μάκινες κ.ά., δηλαδή εργαλεία που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια της σταφίδας καθώς και για τον τρύγο.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος…

Μιλώντας για το θέμα στο Protionline.gr , ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του, ως εξής: ΄΄Δυστυχώς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση, οι συνάδελφοι παραγωγοί θα έπρεπε ήδη να έχουν πάρει τα εφόδια μέσω των προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης του προγράμματος. Τα εφόδια που δίδονται είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια αλλά και την προετοιμασία για τον τρύγο. Καλούμε το υπουργείο να ενεργήσει άμεσα, καθώς ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο΄΄…
Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή έρχεται να «δέσει τα χέρια» των σταφιδοπαραγωγών, σε μία περίοδο που ειδικά για την σταφίδα και με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, αναμένεται μία καλή χρονιά με αντίστοιχη σοδειά εφόσον ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες. Ήδη για την σταφίδα χάθηκε η καλλιεργητική περίοδος κι ενώ βρισκόμαστε στο… παρά πέντε για τον τρύγο, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προχωρήσουν τα προγράμματα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr