background img
banner
banner

Η παράταξη και η… παράταξη!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΡΗΞΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΚΕΠΑ

Τα “σύννεφα” στο στρατόπεδο της δημοτικής πλειοψηφίας είχαν μαζευτεί από καιρό και χθες το βράδυ, “ξέσπασε η καταιγίδα” με αφορμή τις αντικαταστάσεις μελών και προέδρων στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη ΔΗΚΕΠΑ.
Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, έχοντας καταλάβει ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών στην παράταξή του, αφού τα καμπανάκια είχαν χτυπήσει στα δύο τελευταία έκτακτα συμβούλια, που δεν είχαν απαρτία, αποφάσισε να μοιράσει περισσότερους ρόλους στους συμβούλους που θεωρεί ότι τον στηρίζουν και τους εμπιστεύεται.

Πρότεινε την Ψυχράμη για την Πρωτοβάθμια, αλλά βγήκε Παπακωνσταντίνου

Έτσι, για πρόεδρο στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη θέση του παραιτηθέντος Παναγιώτη Μαρινόπουλου, που αναβαθμίστηκε σε αντιδήμαρχο Διοίκησης, πρότεινε την αντιδήμαρχο Έργων Βάσω Ψυχράμη, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας. Η πρόταση αυτή άναψε το “φιτίλι” της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους συμβούλους της πλειοψηφίας, με την ομάδα των “καλογεροπουλικών” συμβούλων με πρώτο τον Θανάση Μεντζελόπουλο, να αντιδρά για την πρόταση και τις υπερεξουσίες που καταλόγισε ότι απολαμβάνει η κ. Ψυχράμη.

Η ίδια δικαιολόγησε την πρόταση του δημάρχου ως εξής: “Εκλήθη από το δήμαρχο για να αναλάβω ως εκπαιδευτικός αυτή τη θέση, δεν είχα τέτοια φιλοδοξία, ούτε είχα να αποδείξω τίποτα, κλήθηκα για να βοηθήσω.”

Η διάσπαση έγινε φανερή, έτσι δόθηκε η ευκαιρία στην αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, να προτείνει για πρόεδρο της Επιτροπής τον αρχηγό της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων, Κώστα Παπακωνσταντίνου, που τελικά εξελέγει με 15 ψήφους έναντι 14 της κ. Ψυχράμη.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και για την αντικατάσταση του Μαρινόπουλου, από μέλος του ΔΣ της Επιτροπής, με το δήμαρχο να προτείνει τον Στράτο Βαρδάκη και την αντιπολίτευση να προτείνει τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γιώργο Μεντζελόπουλο, ο οποίος επικράτησε με 17-12.

Στην προκειμένη περίπτωση, η δημοτική αρχή δεν “ζύγισε” καλά την κατάσταση αφού αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η παραίτηση Μαρινόπουλου, έτσι τώρα έχασε τη διοίκηση ενός Νομικού Προσώπου, ποντάροντας υπερβολικά στη στήριξη της παράταξης Θεοδωρακόπουλου, η οποία διχάστηκε.

Ο νέος πρόεδρος Κώστας Παπακωνσταντίνου στην εισήγησή του είπε ότι είναι υπέρμαχος να δοθούν περισσότερα χρήματα προς διαχείριση στα σχολεία και αυτή ήταν η πολιτική του διαφορά, από τη δημοτική αρχή που ήθελε να διαχειρίζεται η ίδια.
Ειπώθηκαν πολλά βεβαίως, με τους Ντίνο, Φιλιππάτο και Θ. Μεντζελόπουλο να ανοίγουν τους “ασκούς του Αιόλου”, με τον δεύτερο να αποκαλύπτει ότι υπήρχε παράταξη μέσα στην παράταξη του Παναγόπουλου, αυτή με αρχηγό τον Χρήστο Σπηλιωτόπουλο, η οποία συνεργάστηκε το 2014 με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά ήταν ο τελευταίος που επιτέθηκε στο δήμαρχο και έτσι επισημοποίησε το “διαζύγιο” με τον Παναγόπουλο, που μετρά πλέον εννέα συμβούλους στο δυναμικό του (Βάσω Ψυχράμη, Δημήτρης Μπούνιας, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Στράτος Βαρδάκης, Βασίλης Θ. Χριστόπουλος, Μιχάλης Κυριακόπουλος, Γιώργος Γιοβάς, Παναγιώτης Μαρινόπουλος και Μαρία Παπαχριστοπούλου).

Το γάντι από την ομάδα του δημάρχου, σήκωσε ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο οποίος μίλησε για την εξουσία που ήθελε να επιβάλει η άλλη ομάδα των “καλογεροπουλικών” (Δημήτρης Φιλιππάτος, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Ντίνος, Φάνης Σταυρόπουλος, Διαμάντω Βασιλακοπούλου, Δημήτρης Καλαμίδας, Θανάσης Μεντζελόπουλος και Βασίλης Γ. Χριστόπουλος).
Αφού πλέον οι προθέσεις των δύο ομάδων, που πάλευαν εδώ και καιρό για την επικράτηση στη διοίκηση του δήμου αποκαλύφθηκαν, η κόντρα είχε και συνέχεια.

Με το ζόρι παραίτηση της Τσουκαλά από τη ΔΗΚΕΠΑ και νέα πρόεδρος η Παπαχριστοπούλου

Αμέσως μετά, ακολούθησε η αντικατάσταση της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ Μαρίας Τσουκαλά, η οποία είναι μέλος του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης, η ίδια όμως δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος και όχι από μέλος, αφού θέλει να συνεχίσει να προσφέρει.

Χρειάστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου, Γιώργου Μπέσκου, που βασίστηκε στην επιστολή παραίτησης της Μαίρης Τσουκαλά, η οποία έκανε λόγο για αντικατάσταση από τον τομέα του Πολιτισμού γενικότερα, αναγκάζοντας έτσι τη δημοτική σύμβουλο να διευκρινίσει στο Σώμα ότι εννοούσε την παραίτησή της από πρόεδρος και μόνο αναφέροντας τα εξής: “Ο δήμαρχος μου ζήτησε ρητά να παραιτηθώ από τη θέση της προέδρου, δεν μου ζήτησε να παραιτηθώ από μέλος. Δε θα του έδινα αυτή την παραίτηση αφού ευθέως μου ζήτησε το λόγο γιατί έπινα καφέ με τον Γούτο και τον Καραφωτιά. Εγώ δεν έφυγα όταν πέρναγα δύσκολα. Υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τη ΔΗΚΕΠΑ, ακόμα κι όταν ήμουν φαλακρή, ποτέ δε θα έφευγα από μέλος αφού είμαι μέλος και σε άλλες επιτροπές. Για ποιο πράγμα με τιμωρεί, εγώ δεν ήμουν ούτε με την παράταξη του Καλογερόπουλου – Σπηλιωτόπουλου, ούτε την άλλη που δημιουργήθηκε τέσσερις μήνες αφότου αναλάβαμε.”
Απάντηση έδωσε ο δήμαρχος λέγοντας: “Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος στην κ. Τσουκαλά, η ίδια μάλλον τα έχει παρερμηνεύσει τα πράγματα. Όταν ζητάω να φύγει κάποιος από μία θέση, εννοείται απ’ όλα. Ή φεύγεις, ή δε φεύγεις.”

Το Σώμα διχάστηκε, γιατί έπρεπε να προηγηθεί πρώτα η παραίτηση της Μαρίας Παπαχριστοπούλου από αναπληρωματικό μέλος της ΔΗΚΕΠΑ για να προταθεί για πρόεδρος, κάτι που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και η πρόταση του δημάρχου στο πρόσωπο της αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ, πέρασε με 17 ψήφους, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος της κ. Παπαχριστοπούλου ορίστηκε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

Η κ. Τσουκαλά αποδέχθηκε το αποτέλεσμα αν και είχε νομικές ασάφειες, αλλά ζήτησε με τη σειρά της από το δήμαρχο να παραιτηθεί από την ευθύνη της Καθαριότητας.

Μετά τα χθεσινοβραδινά και την οριστική διάσπαση της πλειοψηφίας, είχαμε και την αλλαγή στάσης της μείζονος μειοψηφίας, με τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βάσω Ψυχράμη, που αντιπολιτευόταν το προηγούμενο διάστημα και να “αδειάζει” την Μαρία Τσουκαλά, που κατά κάποιο τρόπο στήριζε μέχρι χθες , ακολουθώντας την γραμμή Κωνσταντίνου.
Τις προτάσεις της δημοτικής αρχής δεν στήριξε ούτε ο Νίκος Θανασούλιας, προφανώς δυσαρεστημένος γιατί έμεινε εκτός διοικητικού σχήματος, ενώ παρών δήλωσε ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Λαϊνάς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr