background img
banner
banner

Τα δεδομένα και ο σχεδιασμός του υπουργείου προκαλούν προβληματισμό…

ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.

Με την παρουσία της προέδρου και του αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνάς Σκανδάμη και Κώστα Μεσάζου αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 23- 25 Ιουνίου η 87η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκεί όπου αναλύθηκαν τα πεπραγμένα της χρονιάς για την Δ.Ο.Ε., έγινε ενημέρωση από αιρετούς, ενώ καταρτίστηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης του κλάδου για την χρονιά 2018-2019.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα προβληματισμού για τα δεδομένα στον χώρο της Εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του υπουργείο και με τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων από διάφορες παρατάξεις που, παρότι διατυπώθηκαν διαφορετικά, συγκλίνουν στα αιτήματα για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην Δημόσια Εκπαίδευση, δικαιώματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών (εργασιακά – ασφαλιστικά) και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

΄΄Πρέπει να στραφούμε προς το ζήτημα της συνταξιοδότησης διότι από εκεί ξεκινούν όλα. Έχουμε στις τάξεις εκπαιδευτικούς 67 χρόνων και οι νέοι συνάδελφοι βρίσκονται στο περιθώριο. Εάν δεν ληφθεί απόφαση για συνταξιοδότηση μέχρι τα 60 χρόνια τότε πολύ δύσκολα θα γίνουν προσλήψεις, την στιγμή μάλιστα που εξαιτίας της υπογεννητικότητας οι θέσεις μειώνονται διαρκώς΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr  η κ. Σκανδάμη τονίζοντας πως ναι μεν πρέπει τα τμήματα να μειωθούν αλλά πρέπει να αποσύρονται και οι μεγαλύτεροι νωρίτερα ώστε να αφήνουν… έδαφος στους νέους.

Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

΄΄Προϋπόθεση είναι η συνταξιοδότηση των συναδέλφων όχι στα 67 χρόνια όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά όχι πέρα από τα 60 έτη΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, ανέφερε: ΄΄Αφενός λόγω υπογεννητικότητας και αφετέρου λόγω της ανάγκης έγκαιρης παρέμβασης στους μαθητές μας που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών δυσκολίες, ζητάμε μείωση του αριθμού των παιδιών, με έναν νηπιαγωγό για 15 νήπια και 1 δάσκαλο για 20 μαθητές, καθώς μέχρι τώρα ισχύει 1 προς 25. Επίσης, στήριξη της δίχρονης προσχολικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης άμεσα και καθολικά στην επικράτεια, κονδύλια για νέα κτήρια κ.λπ.΄΄. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε. πραγματοποιήθηκε και συνάντηση νηπιαγωγών, εκεί όπου επισημάνθηκε το γεγονός ότι στους δήμους που μέχρι τώρα εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε.

Οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, έτσι όπως διατυπώθηκαν στην Συνέλευση, είναι οι εξής: ΄΄Δεκατετράχρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά (δίχρονη προσχολική, 6 χρόνια Δημοτικό, 6 χρόνια Γυμνάσιο και Λύκειο), στήριξη Ειδικής αγωγής, άμεσος διορισμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και χρόνια, επιμόρφωση Εκπαιδευτικών.

Αντίθετοι στην κατάργηση των δομών

Τέλος, τέθηκαν ερωτήματα για το νέο νομοσχέδιο που καταργεί τις υπάρχουσες δομές και προωθεί τα Π.Ε.Κ.Ε.Σ και τα Κ.Ε.Σ.Υ. Πρόκειται για τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) και τα Κ.Ε.Σ.Υ. (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης), που θα δημιουργηθούν το μεν πρώτο ένα μόνο για την Περιφερειακή Διεύθυνση Π. & Δ. Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και περιοχή ευθύνης του τρεις νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας παρότι έχουν ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις οποίες είναι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός, η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., ο συντονισμός των Κ.Ε.Σ.Υ., Κ.Ε.Α., και Ε.Κ.Φ.Ε. της περιοχής ευθύνης τους, η επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, η οργάνωση της επιμόρφωσης, καθώς και η υποστήριξη του συλλογικού προγραμματισμού και της ανατροφοδοτικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα Κ.Ε.Σ.Υ, που θα είναι 2 στην Αχαΐα, με έδρα την Πάτρα έχουν ως αποστολή την υποστήριξη των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. της περιοχής ευθύνης τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Για την εκπλήρωση της αποστολής τους, τα Κ.Ε.Σ.Υ. δραστηριοποιούνται στους τομείς της διερεύνησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, της διενέργειας εκπαιδευτικών αξιολογήσεων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, καθώς και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, της υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων ή των Ε.Κ., της διενέργειας ενημερώσεων και επιμορφώσεων και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κατάργηση των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., Σ.Σ.Ν., Κ.Ε.ΣΥ.Π. και Κ.Ε.Π.Λ.Η.Ν.Ε.Τ., εκτιμώντας ότι αποσκοπούν στην μείωση προσωπικού και θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση, ειδικότερα την Ειδική Αγωγή…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr