background img
banner
banner

Τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων και χθες στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ – ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Δεύτερη μέρα εναπόθεσης μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων χθες στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης αλλά και υπό την στενή πίεση των κατοίκων που αγανακτισμένοι βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από την περαιτέρω επιβάρυνση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ. Χθες το πρωί οι κάτοικοι πραγματοποίησαν κατάληψη στο ύψος των Μαρμάρων, εμποδίζοντας την διέλευση απορριμματοφόρων, ωστόσο τα φορτία με τα σκουπίδια έφτασαν στον ΧΥΤΑ μέσω άλλου δρόμου…

Στόχος να αποσυμφορηθεί το «Νησί»

Μεγάλη επιχείρηση είχε στηθεί από νωρίς το πρωί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που βρίσκεται στην θέση «Νησί» Τέμενης και όλο αυτό το διάστημα αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Αιγείρας, φιλοξενούσε τεράστιους όγκους απορριμμάτων.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αποσυμφορηθεί ο Σ.Μ.Α. και γι’ αυτό και χθες μεγάλες ποσότητες μεταφέρθηκαν με κοντέινερ στην Αιγείρα.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι κατήγγειλαν χθες στην «Π» το γεγονός ότι το τονάζ των απορριμμάτων που μεταφέρεται στην Αιγείρα αυτές τις δύο μέρες δεν προέρχεται μόνο από την Ανατολική Αιγιάλεια αλλά από όλο τον δήμο. Μάλιστα, «στάμπαραν» μεγάλα οχήματα που έκαναν αποκομιδή σε χωριό του Αιγίου, αναμένοντάς τα να καταφθάσουν στον ΧΥΤΑ. Επισήμαναν ότι ακόμη και μέχρι χθες το βράδυ, τα απορρίμματα παρέμεναν στις γειτονιές Ακράτας και Αιγείρας με «αραιή και σποραδική αποκομιδή από απορριμματοφόρα για να μας ρίξουν… στάχτη στα μάτια» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Αφορμή στάθηκε ο ισχυρισμός του αντιδημάρχου Ακράτας και Αιγείρας Γιώργου Γιοβά ότι τα απορρίμματα που μεταφέρονται στην Αιγείρα προέρχονται από τις δύο Δημοτικές Ενότητες και από αυτή του Διακοπτού.

Πάνε και έρχονται τα φορτηγά

Συγκεκριμένα οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την αποκομιδή στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, πηγαίνουν τα σκουπίδια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και έπειτα τα δύο 15τονα κοντέινερ που διαθέτει ο δήμος φεύγουν για το ΧΥΤΑ. Γίνεται δηλαδή διπλό δρομολόγιο γιατί ο νόμος δεν επιτρέπει την απευθείας εναπόθεση από τους εργολάβους, έτσι υπάρχει δυσλειτουργία στην όλη διαδικασία.

Αναζητείται λύση για να κερδηθεί χρόνος, αφού το κάθε κοντέινερ θέλει τουλάχιστον 2 ώρες να φορτώσει, να ξεφορτώσει και να επιστρέψει στη βάση του. Πάντως έχουν επιστρατευτεί και τρία κοντέινερ από ιδιώτη, με την μεταφορά να συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με κάθε φορτίο να φτάνει και τους 20 τόνους.
Με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να ξεπεραστεί ο στόχος των 500 τόνων την ημέρα, την ώρα που και οι αστυνομικές δυνάμεις πιέζουν, αφού δεν σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μείνουν επ΄ αόριστον στην Αιγείρα.
Διακόσιοι και πλέον αστυνομικοί φυλάνε καραούλι, εμποδίζοντας τους κατοίκους να περάσουν και να σχηματίσουν πάλι ισχυρό μπλόκο.

Σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, θα ξεκινήσει ένας ανταρτοπόλεμος αφού δεν υπάρχει σκέψη αντιπαράθεσης με τα ΜΑΤ, ενώ έπεσε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της συντονιστικής των φορέων η ιδέα για ένα νέο συλλαλητήριο στο Αίγιο με μεγαλύτερο παλμό από το προηγούμενο.
Στο Αίγιο τώρα και τη Δυτική Αιγιάλεια, επειδή ο χρόνος πιέζει και στη δημοτική αρχή γνωρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ άνοιξε για λίγο, τα σκουπίδια φεύγουν και δια της άλλης οδού, που είναι οι ΧΥΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο πολλά καταλήγουν στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Η ανάσα που θα πάρει η περιοχή από το σωρό των σκουπιδιών θα φανεί σε μία – δύο ημέρες και όλα κρίνονται από τη δυνατότητα διαχείρισης της μεταφοράς που έχει το υπάρχον δυναμικό στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας.

Θα ζητήσουν απαντήσεις από τον Εισαγγελέα

Όσο πάντως κι αν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διεμήνυαν πως θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να αποφορτιστεί η κατάσταση στην Αιγιάλεια με τα σκουπίδια, δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής παρουσίας ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο σημείο.

Οι κάτοικοι ωστόσο, φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να παγιωθεί, μετατρέποντας τον ΧΥΤΑ σε… ξέφραγο αμπέλι, την στιγμή που άνοιξε με εισαγγελική εντολή και την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. παρότι δεν έχει άδεια, θα προσπαθήσουν να έρθουν επαφή με τον Εισαγγελέα Καλαβρύτων, ζητώντας να ενημερωθούν ως πότε θα ισχύσει η εντολή που έχει δώσει, ρίχνοντας ευθύνες για την κατάσταση τόσο στον δήμο, όσο και στην περιφέρεια και την κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι πάντως πραγματοποίησαν αρχικά μπλόκο στον κόμβο της Ακράτας στην Π.Ε.Ο. και στην συνέχεια στα Μάρμαρα Αιγείρας εκεί όπου περί τα εκατό άτομα προσπάθησαν να εμποδίσουν την διέλευση απορριμματοφόρου προς τον ΧΥΤΑ, με τα οχήματα όμως να φτάνουν μέσω της Ν.Ε.Ο. στο Δερβένι και από εκεί να επιστρέφουν στην Αιγείρα με προορισμό τον ΧΥΤΑ.
Μάλιστα, στα Μάρμαρα βρέθηκαν και δυνάμεις των ΜΑΤ περιφρουρώντας την κινητοποίηση των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και πολλές γυναίκες και παιδιά. Την ίδια στιγμή, η «Αριστερή Παρέμβαση» με ανακοίνωσή της καταδικάζει την… «εισβολή δήμου και αστυνομίας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας»


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr