background img
banner
banner

Την οδό Ερμού «δείχνουν» οι έμποροι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

 

Πρόσω… ολοταχώς για κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση από την Δράση του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», βάζουν Εμπορικός Σύλλογος και δήμος Αιγιαλείας, με σκοπό την αναβάθμιση του κέντρου και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Πρόθεση των αρμοδίων τοπικών αρχών είναι να προτείνουν την οδό Ερμού για «open mall» στο πλαίσιο της Δράσης, δίνοντας ξανά «πνοή» στον άλλοτε πιο εμπορικό δρόμο του Αιγίου.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουνίου, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου επισκέφθηκε την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Βάσω Ψυχράμη, έχοντας μία εποικοδομητική συνάντηση, εκεί όπου κατέστη σαφές το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει τις δύο πλευρές για την ένταξη του Αιγίου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μάλιστα, η κ. Ψυχράμη είδε με ιδιαίτερα θετική ματιά την προοπτική αξιοποίησης της Ερμού, για την οποία ούτως ή άλλως αναζητούσε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δοθεί ώθηση, γνωρίζοντας βέβαια και την ιδιαιτερότητα που υπάρχει με τα διατηρητέα κτίρια που χρήζουν επισκευής. Επιπλέον, πρόταση της αντιδημάρχου ήταν ως περιοχή παρέμβασης να θεωρηθεί και τμήμα της οδού Μητροπόλεως.

΄΄Είναι δεδομένο ότι επιθυμούμε να σταθούμε στο «πλευρό» του Εμπορικού Συλλόγου σε αυτή την προσπάθεια, διότι μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι είναι ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο και είναι ευτυχές το γεγονός ότι οι άνθρωποι του Εμπορικού το αντιμετωπίζουν με τόση θέρμη. Ως δήμος θα συνεργαστούμε με τον Σύλλογο για την δράση, καθώς μας δίνει την δυνατότητα να αναμορφώσουμε την περιοχή παρέμβασης στην οποία θα καταλήξουμε. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται σωστά βήματα ώστε να προχωρήσει καλά το πρόγραμμα, καθώς χρειάζεται πιστή εφαρμογή των διατάξεών του διότι υπάρχουν ακόμη και κυρώσεις΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr  η κ. Ψυχράμη.

Αναμόρφωση εξωτερικών όψεων κτιρίων

Παράλληλα, τόνισε πως εφόσον κατασταλάξουν στην περιοχή παρέμβασης, θα πρέπει να ζητήσουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες για να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να κατατεθεί η πρόταση για προέγκριση. Σημείωσε ακόμη ότι η πρώτη σκέψη έχει να κάνει με τα όσα μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα για την αναμόρφωση όψεων κτιρίων. Ερωτηθείσα για το εάν μπορούν να συμπεριληφθούν και επαγγελματικοί χώροι που δεν είναι νοικιασμένοι, δεδομένου ότι η οδός Ερμού που σκέφτονται έχει μεγάλο αριθμό ξενοίκιαστων καταστημάτων, η αντιδήμαρχος είπε πως το πρόγραμμα αφορά εμπορικά καταστήματα, ωστόσο κατά ένα ποσοστό καλύπτει και ξενοίκιαστους επαγγελματικούς χώρους, αρκεί βέβαια να υπάρχει η βούληση του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Από εκεί και πέρα, για το κάθε κατάστημα μπορούν να αντληθούν και 2.000 ευρώ ώστε οι ιδιοκτήτες να επιμεληθούν τις προσόψεις τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 50.000.000 € και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 € και αναλύεται ως μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δήμου έως 1.500.000 € και ως μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου έως 400.000 €. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ-ΕΣΠΑ. Έναρξη Υποβολών: 29 Ιουνίου και λήξη 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Ένα «στοίχημα» για τον Εμπορικό Σύλλογο

Τόσο ο δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος, θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής.

΄΄Θα συνεργαστούμε τον δήμο, άλλωστε, βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων και όπου δεν υπάρχουν Εμπορικοί Σύλλογοι, με τα κατά τόπους Επιμελητήρια. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης. Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα στοίχημα για εμάς, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κερδίσουμε για την πόλη μας. Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στον τόπο μας΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία, μαζί με την γεν. γραμματέα Ντία Παναγοπούλου συμμετείχαν την περασμένη Τετάρτη στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την συγκεκριμένη δράση του ΕΠΑνΕΚ στα γραφεία της ΕΣΕΕ, στην Αθήνα, εκεί όπου από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, έγινε αναλυτική παρουσίαση της δράσης και ακολούθησε συζήτηση με τους ενδιαφερομένους προς επίλυση αποριών.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σημειώνεται τέλος ότι στις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης, περιλαμβάνονται η προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων, η ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά των (π.χ πέτρα, μάρμαρο) εξωτερικών όψεων, προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών, επιγραφών, κήπων – ανθοστηλών και σύνδεση με σύστημα άρδευσης, εργασίες χρωματισμού και ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων, διαχωριστικών, σκιάστρων, ομπρελών τεντών σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που έχουν μισθώσει οι επιχειρήσεις, συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής, προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου, δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr