background img
banner
banner

Τροπολογία για την ρύθμιση των οφειλών ΤΟΕΒ

137.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΟΙ ΤΟΕΒ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προθεσμία 12 μηνών προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, κυρίως προς τη ΔΕΗ, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις δίνεται στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων με τροπολογία, που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρέη θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ προς είσπραξη…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, υπάρχουν Οργανισμοί που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ για κατανάλωση ρεύματος. Ειδικότερα, 206 ΟΕΒ σε όλη τη χώρα χρωστούν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ (περιλαμβάνονται και χρέη που έχουν ρυθμιστεί), ενώ σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς της Αιγιάλειας, συνολικά οι οφειλές ανέρχονται σε 136.947 ευρώ. Επίσης, από τους τέσσερις ΤΟΕΒ της Αιγιάλειας που έχουν οφειλές, κανένας δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισμό με την ΔΕΗ για την εξόφληση των οφειλόμενων.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές σε τοπικό επίπεδο, έχουν ως εξής: ΤΟΕΒ Καλαμιά οφειλές 129.236 ευρώ, ΤΟΕΒ Μαρμάρων 3.841,76 ευρώ, ΤΟΕΒ Πορωβίτσας 2.493,58 ευρώ και ΤΟΕΒ Ν. Ερινεού 1.375,61 ευρώ, όλες οφειλές εκτός ρύθμισης.

Με τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δίνεται μια τελευταία ευκαιρία ώστε οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κυρίως προς τη ΔΕΗ. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι οφειλέτες των ΟΕΒ έχουν 12 μήνες προθεσμία προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις. Για όσους δεν προσέλθουν ή δεν τηρήσουν το διακανονισμό, προβλέπεται η μεταφορά του χρέους στη ΔΟΥ για είσπραξη με αναγκαστικά μέτρα. Πρόκειται για μέτρο που, όπου εφαρμόστηκε στο παρελθόν αποδείχθηκε αποτελεσματικό και για το λόγο αυτό η μεταφορά των χρεών στις ΔΟΥ γίνεται τώρα υποχρεωτική διά νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν Οργανισμοί από την Πελοπόννησο (12.601.163 ευρώ). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία) όπου οι οφειλές είναι 11.419.282 ευρώ, η Θεσσαλία (9.397.750), η Ήπειρος (6.976.419), η Μακεδονία (4.156.538). Η Κρήτη (777.730 ευρώ), η Θράκη (320.007 ευρώ) και το Ιόνιο (8.618 ευρώ) έχουν τα λιγότερα χρέη.

Στην… αντεπίθεση

Πάντως, υπάρχουν και ΤΟΕΒ που… περνούν στην αντεπίθεση, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ΔΕΔΔΗΕ. Η συγκεκριμένη υπόθεση φυσικά έχει πανελλήνιες διαστάσεις με τον αγροτικό κόσμο να είναι ανάστατος με την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε όσους ΤΟΕΒ είχαν μεγάλες οφειλές προς την επιχείρηση. Με αυτήν την απόφαση πολλά στρέμματα μένουν απότιστα για αρκετό διάστημα, προκαλώντας ζημιές στην παραγωγή των προϊόντων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr