background img
banner
banner

Χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «LIFE» για την διαχείριση των αποβλήτων

ΑΞΙΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σε κατάθεση προκαταρτικής πρότασης (concept note) για συμμετοχή στο πρόγραμμα LIFE Environment & Resource Efficiency (LIFE για το περιβάλλον και την αποδοτικότητα των πόρων) με τίτλο «Municipal bioWASTE conversion to MARKETable products» και ακρωνύμιο «WASTE2MARKET», προχώρησε ο δήμος Αιγιαλείας.

Ο στόχος είναι η προώθηση εναλλακτικών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων με σκοπό την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας, εξετάζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις.

Για το θέμα επρόκειτο να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας σε έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 12 Ιουνίου, ο δήμος Αιγιαλείας κατέθεσε την Δευτέρα την πρόταση ώστε να μην χάσει την προθεσμία και αμέσως μετά την προέγκριση θα συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί η απόφαση. Σε περίπτωση δε που η πρόταση εγκριθεί, ο δήμος Αιγιαλείας και οι εταίροι του, ως τελικοί συμμετέχοντες, θα κληθούν να υποβάλλουν την τελική πρόταση τον Οκτώβριο του 2018.

Σημειώνεται ότι συντονιστής εταίρος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με συμμετέχοντες εταίρους τους Consorzio dei Comuni dei Navigli, δήμο Πατρέων, δήμο Αιγιαλείας, European Regional Framework for Cooperation (E.R.F.C.), Italian Composting and Biogas Association (C.I.C) και ARS Ambiente Srl.

Υιοθέτηση εναλλακτικών πρακτικών με στόχο την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη, ΄΄η παρούσα πρόταση που κατατέθηκε, αφορά την υποβολή στην υποκατηγορία «Traditional Projects» της θεματικής ενότητας «Περιβάλλον»΄΄. Το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και την αποδοτικότητα των πόρων (υποπρόγραμμα για το περιβάλλον) θα συγχρηματοδοτήσει δράσεις για πιλοτικά σχέδια και έργα επίδειξης για την ανάπτυξη, δοκιμή και επίδειξη πολιτικών ή διαχειριστικών προσεγγίσεων, βέλτιστων πρακτικών και λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών κατάλληλων για αναπαραγωγή, μεταφορά ή ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της πολιτικής και της νομοθεσίας που σχετίζονται με την αποδοτικότητα των πόρων για μια Ευρώπη αποδοτική από άποψη πόρων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση των γνώσεων για την ανάπτυξη, την εφαρμογή, την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής πολιτικής και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των παραγόντων, των πιέσεων και των απαντήσεων που έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον εντός και εκτός της Ε.Ε..
΄΄Αυτό που επιθυμούμε να προωθήσουμε μέσω του προγράμματος, είναι η υιοθέτηση εναλλακτικών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων με στόχο την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας, εξετάζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις όπως τεχνολογίες επεξεργασίας και αξιοποίησης, τεχνολογίες πληροφορικής, καμπάνιες ευαισθητοποίησης, οικονομικά και εκπαιδευτικά εργαλεία΄΄, σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Προτεινόμενες δράσεις στον δήμο Αιγιαλείας

Οι δράσεις του προγράμματος είναι χωρισμένες σε κατηγορίες όπως απαιτεί το πρόγραμμα LIFE και μπορεί να αφορούν προπαρασκευαστικές δράσεις, δημιουργία υποδομών-εξοπλισμού, πιλοτική διαχείριση (διαχωρισμός στην πηγή) των οικιακών αποβλήτων και των κλαδοδεμάτων του δήμου Αιγιαλείας από 1000 νοικοκυριά. Σκοπός είναι η διαχείριση των βιοαποβλήτων μέσω μιας πιλοτικής μονάδας ξήρανσης που θα εγκατασταθεί στον δήμο Αιγιαλείας, θα παράγεται ξηρό προϊόν που θα ονομάζεται FORBI και θα οδηγείται είτε για παραγωγή βιοαερίου ή για παραγωγή κόμποστ.
Ο προϋπολογισμός της πρότασης είναι στα 3.000.000€. Για τον δήμο Αιγιαλείας, το ποσό χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα είναι 411.759 €, αλλά το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί με την τελική υποβολή της πρότασης. Το ποσοστό συμμετοχής του δήμου θα είναι 45% και θα αντιστοιχεί σε 185.291,55€ που σε διάστημα 3 ετών θα καλυφθούν από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που θα εργαστούν για το Πρόγραμμα.

Αναμένονται σημαντικά οφέλη για την περιοχή

Τέλος, μιλώντας για τα οφέλη από την συμμετοχή του δήμου στο Πρόγραμμα LIFE, η κ. Ψυχράμη είπε ότι θα είναι η παραγωγή και αξιοποίηση προϊόντος βιομάζας από οικιακά ζυμώσιμα απόβλητα και φυτικά υπολείμματα (κλαδοδέματα) του δήμου και η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης-μείωση των βιοαποβλήτων. Επιπλέον, βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, οι υποδομές, θα προστατευτεί το περιβάλλον, θα οργανωθούν ημερίδες και συναντήσεις στην περιοχή κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr