background img
banner
banner

Με ισχυρή αστυνομική δύναμη άνοιξε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας

ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ 600 ΤΟΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ – ΝΕΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Με την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας, άνοιξε τα ξημερώματα ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, αποκλείοντας όλα τα πιθανά σημεία που θα μπορούσαν να περάσουν οι κάτοικοι ώστε να προβάλουν αντίσταση. Το ένα μετά το άλλο, κοντέινερ και απορριμματοφόρα μετέφεραν και εναπόθεταν τόνους απορριμμάτων, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν κατάλυση της Δημοκρατίας, αυταρχισμό και «βιασμό» του περιβάλλοντος, την ημέρα μάλιστα που παγκοσμίως τιμάται το Περιβάλλον και πραγματοποιούνται δράσεις για την προστασία του…

Συνεχής παρουσία της Αστυνομίας μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση…

Εκτελώντας εισαγγελική εντολή, που επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας και κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών εξαιτίας των απορριμμάτων στους δρόμους, από τις 3.30 χθες τη νύχτα εξελίσσεται μία πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα αστυνομική επιχείρηση, με κλούβες των ΜΑΤ και δυνάμεις ΟΠΚΕ να κάνουν πραγματική «απόβαση» στην Αιγείρα. Παρόντες στην επιχείρηση ήταν τόσο ο Εισαγγελέας όσο και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι, μιλώντας στην «Π», ξεκαθάρισαν πως η αστυνομία εφαρμόζει ρητή εισαγγελική εντολή και θα παραμείνει στο σημείο μέχρι να αποφορτιστεί η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Αιγιάλεια.

Αστυνομικοί βρίσκονταν τόσο στην είσοδο του ΧΥΤΑ όσο και σε κάθε δρόμο που οδηγεί στον Χώρο, ζητώντας ταυτότητες από όσους επιθυμούσαν να περάσουν, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν πως ΄΄αυθαίρετα και παράνομα η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, μη επιτρέποντας και στους αγρότες να πάνε στα χωράφια τους αλλά και σε κάποιους να μπουν στα σπίτια τους΄΄.

Την ίδια ώρα, χθες το πρωί, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν για αρκετή ώρα στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν πιθανά αντίποινα των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί το παραμικρό.

Η όλη επιχείρηση πάντως στον ΧΥΤΑ Αιγείρας συνεχιζόταν μέχρι χθες αργά, ενώ σε διάφορα σημεία, απορριμματοφόρα έκαναν αποκομιδή μεταφέροντας όγκους απορριμμάτων σε κοντέινερ ώστε να μεταφέρονται μεγαλύτερες ποσότητες στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Συνολικά, χθες όλη την ημέρα εναποτέθηκαν 600 τόνοι απορριμμάτων που μεταφέρθηκαν στην Αιγείρα από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης στο «Νησί» Τέμενης αλλά και από τους δρόμους.

Καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας μίλησαν για πρωτόγνωρες καταστάσεις ενώ κατήγγειλαν και την απαγόρευση του καλέσματος μέσω… «ντουντούκας» που χρησιμοποίησαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους ώστε να συγκεντρωθούν στον ΧΥΤΑ, αφού, όπως ανέφεραν, απειλήθηκαν με αυτόφωρα γιατί για τα μεγάφωνα απαιτείται ειδικά άδεια… Οι εκπρόσωποι των κατοίκων τόνισαν πως παρά τα όσα συνέβησαν τις πρώτες ώρες, οι κάτοικοι επέδειξαν μεγάλη ψυχραιμία, ωστόσο εξέφρασαν φόβους για το τι μπορεί να φέρει αυτή η τακτική.

Μιλώντας στην «Π», το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αλέκα Ζαμπάτη μίλησε για ΄΄οργανωμένο σχέδιο για την μαζική μεταφορά σκουπιδιών στον παράνομο ΧΥΤΑ Αιγείρας΄΄, κάνοντας λόγο για… κατάσταση πολιορκίας. Όπως επισημάνθηκε και στην χθεσινή έκτακτη, με αφορμή τα γεγονότα, λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρας, ΄΄μεταφέρθηκαν τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων σε μια αποδεδειγμένα και πέραν πάσης αμφιβολίας ακατάλληλη περιοχή, χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης, χωρίς να υπάρχει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις΄΄.

΄΄Ένα πολύ καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο του δημάρχου, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης είδαμε σήμερα (χθες). .Αυτό το σοβαρό σχέδιό τους για την διαχείριση των απορριμμάτων; Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της ζωής των παιδιών μας. Ας γιορτάσουν λοιπόν έτσι όλοι αυτοί οι υποκριτές την ημέρα του περιβάλλοντος… Ας περιμένουν όμως και την οργή του λαού…΄΄, επισήμανε ακόμη η κ. Ζαμπάτη.

Έτοιμοι να… επιβάλουν το δίκιο

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ΄΄με το έγκλημα του ΧΥΤΑ Αιγείρας μπορούν να περηφανεύονται ότι προστάτευσαν τη δημόσια υγεία υποθηκεύοντας για πολλές γενιές τη δική μας. Η ασφυξία που επιχειρούσε τόσο καιρό ο δήμαρχος έφερε προσωρινά αποτέλεσμα΄΄. Παράλληλα, κατηγορεί τον αντιδήμαρχο Ανατ. Αιγιάλειας, δημοτικούς συμβούλους και ορισμένους προέδρους για… εκκωφαντική σιωπή και διάδοση του «νέου» ότι τα έργα τελειώνουν και ο ΧΥΤΑ ανοίγει. ΄΄Έτσι μάλλον το εννοούσαν. Αναπτύχθηκε από την “πολιτισμένη” αντίδραση των άλλων δυο τοπικών συμβούλων της συμπολίτευσης καθώς και από την ανικανότητα των συμβούλων της αντιπολίτευσης. Φυσικά και ενισχύθηκε από την ηχηρή απουσία περιφέρειας και υπουργείου. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπαλαμπάνης ακόμα να απαντήσει στο γραπτό υπόμνημα που ούτε καν είχε διαβάσει στη συνάντηση με την επιτροπή. Ο γραμματέας του υπουργείου κ. Καπετάνιος εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει βρει το χρόνο να μας ορίσει ραντεβού που καθημερινά του ζητάμε. Αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης και της κυβέρνησης είναι να ελέγχει την αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων. Και ευθύνη δική της να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του στόχου. Ίσως στο βάθος η άδικη εντολή της τυφλής Δικαιοσύνης να καταμαρτυρά την αλήθεια. Αυτή η χωματερή ποτέ της δεν πρόκειται να πάρει νόμιμη άδεια. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ανοίξει. Και βέβαια αυτή η εντολή δεν μπορεί να επαναληφθεί. Ο καθένας κρίνεται΄΄.

Αναφορικά με την χθεσινή στάση των κατοίκων, η Επιτροπή αναφέρει: ΄΄Ναι, υποχωρήσαμε για λίγο όσο χρειάζεται να ανασυνταχθούμε για να κερδίσουμε τον πόλεμο. Ο ΧΥΤΑ μέσα από τον αγώνα μας θα κλείσει οριστικά. Γιατί “το δίκιο είναι ζόρικο πολύ” όμως έχουμε τη δύναμη να το επιβάλουμε΄΄.

«Παράνομη η εναπόθεση των απορριμμάτων» καταγγέλλει ο Εμπορικός Τουριστικός Σύλλογος

Την ίδια στιγμή, ο Εμπορικός Τουριστικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας με ανακοίνωσή του τονίζει: ΄΄Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων από όλη την Αιγιάλεια στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, με τη συνοδεία ΜΑΤ και αστυνομικής δύναμης΄΄, απευθύνοντας κάλεσμα για την χθεσινή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων.

Συγκέντρωση στον κόμβο σήμερα το πρωί για να εμποδίσουν τα απορριμματοφόρα

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων που διεξήχθη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας με μεγάλη συμμετοχή. Εκτός από το να καταγγείλουν την τακτική των ΜΑΤ και τον «βιασμό» του περιβάλλοντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, οι κάτοικοι κατέθεσαν και προτάσεις, καταλήγοντας στο ότι ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» σήμερα (Τετάρτη) το πρωί στον κόμβο της Αιγείρας, μη επιτρέποντας στα απορριμματοφόρα να περάσουν. Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν να υποβληθούν μηνύσεις στον δήμαρχο Αιγιαλείας και τον αστυνομικό διευθυντή για τα όσα συνέβησαν χθες και την χρήση παράνομου ΧΥΤΑ. Αμέσως μετά το τέλος της λαϊκής συνέλευσης περίπου 350 κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Ακράτα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας «κλείσιμο του ΧΥΤΑ εδώ και τώρα». Σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και σκληραίνουν τον αγώνα, αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr