background img
banner
banner

Ανοίγει ο… δρόμος για να «ξαναζωντανέψει» το «Club Méditerranée»

ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΠΙΡΙΟΥ

Σοβαρές προσπάθειες ώστε να… ξαναζωντανέψει ο «παράδεισος» του «Club Méditerranée», στο Λαμπίρι καταβάλλει ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Λαμπιρίου, ξεπερνώντας σταδιακά όλα τα «εμπόδια» που μπλόκαραν την αξιοποίηση του χώρου, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες. Ήδη έχει προχωρήσει ο χαρακτηρισμός του παραλιακού μετώπου μπροστά από τις εγκαταστάσεις με βάση τα όσα προβλέπονται για τον αιγιαλό, ενώ υπολείπεται η μελέτη βιωσιμότητας ώστε ο Σύλλογος να προχωρήσει σε νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, προσφέροντας για ενοικίαση ένα πραγματικό «φιλέτο», με δυναμική να δώσει τουριστική ώθηση σε ολόκληρη την Αιγιάλεια!

Ως γνωστόν, το «Club Méditerranée», που είχε δημιουργήσει μία παράδοση για την Αιγιάλεια και τον τουρισμό της, τα τελευταία χρόνια παραμένει αναξιοποίητο. Έχοντας περάσει από… χίλια κύματα και μετά από τέσσερις άκαρπους διαγωνισμούς, το ακίνητο… «στολίδι» των 70 στρεμμάτων, με τις τεράστιες εγκαταστάσεις και το απείρου φυσικού κάλλους τοπίο, αναμένεται να γίνει και πάλι… μήλον της Έριδος, χάρη στις ενέργειες του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου που το διαχειρίζεται.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr , ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Αντωνόπουλος, ΄΄οι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν στο παρελθόν απέβησαν άγονοι, διότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες σε σχέση με το κράτος και όπως είναι φυσικό, κανένας επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να μπει σε κυκεώνα γραφειοκρατίας. Οφείλαμε έτσι να κινήσουμε εμείς τις διαδικασίες, κρίνοντας πως αυτός ο χώρος πρέπει να ξαναζωντανέψει. Βεβαίως, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Αξίζει να σκεφθεί κάποιος ότι ενώ έχει κλείσει η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό αιγιαλού, παραλίας και δασικού τμήματος εδώ και επτά μήνες, ακόμη δεν έχουμε την επίσημη απόφαση΄΄.

Απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας

Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αντωνόπουλου, δεν αυτή η μόνη εκκρεμότητα. ΄΄Επισκεφθήκαμε το Κληροδοτημάτων στο υπουργείο και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ενοικίαση του χώρου, όπως προβλέπεται πλέον για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, θα πρέπει να έχουμε μία μελέτη βιωσιμότητας, η οποία εκπονείται μόνο από μηχανικούς που είναι συμβεβλημένοι με το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά υπάρχουν σαράντα συμβεβλημένοι μηχανικοί σε όλη την χώρα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση της πιο οικονομικής προσφοράς, δεδομένου ότι είναι δύσκολο ο σύλλογός μας να ανταποκριθεί στο κόστος που μπορεί να ανέρχεται και σε 10.000 ευρώ΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Λαμπιρίου, προσθέτοντας πως και αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει ένα ή και δύο χρόνια.

Είχε κάνει το Λαμπίρι… συνώνυμο του τουρισμού!

Ως γνωστόν, ο κατάφυτος, πανέμορφος χώρος, βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Λαμπιρίου και αποτελεί κληροδότημα της ιδιοκτήτριάς του, Μαρίας Παναγιωτοπούλου. Σαν οικισμός, το Λαμπίρι, είχε την τύχη στη δεκαετία του ’50 να επιλεγεί από τους Γάλλους για την εγκατάσταση του τουριστικού θέρετρου «Club Mediterranee». Η άνθηση ενός τέτοιου συγκροτήματος ευρωπαϊκού βεληνεκούς έκανε το Λαμπίρι γνωστό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μάλιστα, τα χρόνια εκείνα υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας 1.300 ατόμων! Το 1993 το Club Med σταμάτησε να λειτουργεί και για κάποια χρόνια έμεινε ανεκμετάλλευτο ενώ υπήρξε προσπάθεια επαναλειτουργίας από επιχειρηματίες τα προηγούμενα χρόνια, με κυριότερη τη λειτουργία του την περίοδο 2000-2008 με την ονομασία «Achaia Med» από τον επιχειρηματία κ. Καρποντίνη σε συνεργασία με Γάλλους επιχειρηματίες. Να σημειωθεί ότι αυτή την οκταετία, είχε αξιοποιηθεί μέρος των εγκαταστάσεων του club, δεδομένου ότι κάποια έκταση είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την καταστροφική φωτιά του 1997 και η δυναμική του, τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του, ήταν για φιλοξενία περίπου 600 ατόμων.

Πώς… ναυάγησε το ενδιαφέρον

Οι διαγωνισμοί που έγιναν πριν από 2-3 χρόνια για την αξιοποίησή του, δεν είχαν τύχη. Ο ένας είχε ακυρωθεί λόγω νομικής εμπλοκής, μετά την κωλυσιεργία της Επιτροπής Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών- μένοντας επί εννέα μήνες άνευ επικεφαλής-, ενώ ο άλλος ακυρώθηκε, καθώς, παρότι εκ μέρους του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου υπήρξε πλειοδότης, η διαδικασία δεν προχώρησε γιατί ο διαγωνισμός κηρύχθηκε παράνομος από το Συμβούλιο Κληροδοτημάτων. Κάπως έτσι «βούλιαξε» στα… λιμνάζοντα νερά της γραφειοκρατίας, το επενδυτικό σχέδιο που προωθούσε το μελετητικό γραφείο «Region Estate» του Γ. Μαυρουδή, που είχε καταθέσει την πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου, ύψους 15 εκ. ευρώ, και προέβλεπε την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 248 κλινών, με κέντρο θαλασσοθεραπείας και συνεδριακό κέντρο. Οι επενδυτές ήταν από τη Γερμανία και όλα έδειχναν ότι η υπόθεση θα προχωρούσε, με όλα τα ρίσκα που μπορεί να αναλάβει κάποιος στην ελληνική δημόσια διοίκηση… Το μελετητικό γραφείο Μαυρουδή σκόπευε να μισθώσει τον χώρο, αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση της έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών, με προοπτική, μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων, να υπομισθώσει τον χώρο στους υποψήφιους επενδυτές για να κατασκευάσουν την τουριστική μονάδα. Οι δυσοίωνες προβλέψεις όμως δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά από μήνες, επειδή είχε πραγματοποιηθεί με βάση τις διατάξεις παλιού και μη ισχύοντος νόμου.

Μετά τις ενέργειες του Συλλόγου και εφόσον ολοκληρωθούν, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αξιοποίηση του «Club Méditerranée» και αυτός αναμένεται… λαμπρός!


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr