background img
banner
banner

Δημοπράτηση μαζί για ανάπλαση πλατείας και Μητροπόλεως!

ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ»

Ένα βήμα πριν τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα σημάνουν αλλαγές τόσο στο ιστορικό κέντρο της πόλης όσο και στα πέριξ αυτού, βρίσκονται στον δήμο Αιγιαλείας. Σημαντική βοήθεια για την εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων θα είναι η ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ωστόσο και ο δήμος καλείται να συμβάλει και με ιδίους πόρους, βελτιώνοντας την εικόνα της περιοχής αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι, μαζί με την ανάπλαση των δύο πλατειών του κέντρου του Αιγίου και των δρόμων γύρω από αυτές, θα δημοπρατηθεί και η ανάπλαση του υπολοίπου της οδού Μητροπόλεως, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για ένταξη κατασκευής παιδικών χαρών στο «Πράσινο Ταμείο».

Εντός των ημερών αναμένεται και η τελική έγκριση από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη του έργου της ανάπλασης της πλατείας Αγ. Λαύρας, της Τρίγωνης πλατείας και των δρόμων πέριξ αυτών, στο πρόγραμμα «Αστικών Αναπλάσεων». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.215.000 ευρώ και ήδη έχει εκφραστεί η θετική βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου.

Ανάπλαση Μητροπόλεως … ακόμα και με δημοτικούς πόρους

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, με αντικείμενο όχι μόνο την ανάπλαση του εν λόγω τμήματος αλλά και για την συνέχισή της στην οδό Μητροπόλεως, τμήμα για το οποίο, στον δήμο βρίσκονται σε αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται πως παρότι είναι έτοιμη η μελέτη και για το τμήμα της Μητροπόλεως (μέχρι την Σολωμού), δεν κατατέθηκε γι’ αυτό πρόταση χρηματοδότησης στην Περιφέρεια, για ένταξη στο πρόγραμμα «Αστικών Αναπλάσεων», υπό τον φόβο ότι θα απορριφθεί εξ ολοκλήρου λόγω του υψηλού κόστους. Παρόλα αυτά, όπως ξεκαθαρίστηκε στην σύσκεψη, παρουσία του δημάρχου, των αντιδημάρχων Οικονομικών και Τεχνικών Έργων και άλλων παραγόντων, το έργο πρέπει να προχωρήσει μέχρι την Σολωμού όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθεί γι’ αυτό το σκοπό, το ποσό του κληροδοτήματος «Οικονόμου» που ήρθε στην… επιφάνεια από την δημοτική αρχή δύο χρόνια πριν.

Το ποσό που απαιτείται για να συνεχιστεί η ανάπλαση της Μητροπόλεως, ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο στον δήμο υπολογίζουν ότι θα υπάρξει έκπτωση από τον εργολάβο και σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση προϋπολογισμού με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην σημερινή συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr  η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, ΄΄αποφασίσαμε παράλληλα με την δημοπράτηση των δύο πλατειών και των δρόμων γύρω από αυτές, να δημοπρατήσουμε και το υπόλοιπο τμήμα της οδού Μητροπόλεως, μέχρι την Σολωμού. Εκτιμούμε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει, δεδομένου ότι έχουμε στα χέρια μας την μελέτη και γι’ αυτό το τμήμα και εάν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης, θα καλυφθεί από δημοτικούς πόρους΄΄.

Στόχος η δημιουργία είκοσι παιδικών χαρών

Την ίδια στιγμή, σήμερα (Δευτέρα) αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης ηλεκτρονικής πρότασης στο «Πράσινο Ταμείο» ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κατασκευή παιδικών χαρών στον δήμο Αιγιαλείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Ψυχράμη, η πρόταση αφορά την ανακατασκευή – αποπεράτωση δύο πλατειών και παιδικών χαρών. Συγκεκριμένα, μία παιδική χαρά στην πλατεία Αγ. Αθανασίου και μία στο Μεσσηνέζη πίσω από το σχολείο. Η πρόταση κατατίθεται κατ’ αυτό τον τρόπο διότι η φιλοσοφία του προγράμματος είναι πως πρέπει να συνδέεται ο οικιστικός ιστός.
΄΄Στόχος μας παραμένει, εκτός των τριών αυτών παιδικών χαρών, να υλοποιήσουμε τον αρχικό προγραμματισμό για την δημιουργία είκοσι συνολικά παιδικών χαρών. Θέλουμε να συμπληρώσουμε τον αριθμό «20» γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας σε αυτό τον τομέα, είναι μεγάλες. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχω ζητήσει την βοήθεια των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, διότι απαιτούνται τοπογραφικά΄΄, επισήμανε η κ. Ψυχράμη. Όσον αφορά το κόστος για την κατασκευή των υπολοίπων παιδικών χαρών, για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, οπότε θα δρομολογηθεί η κατασκευή τους με δημοτικούς πόρους.

Ξεκινούν οι εργασίες στην παιδική χαρά στο τέρμα Μητροπόλεως

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της νέας παιδικής χαράς για όλα τα παιδιά (και για παιδιά με αναπηρίες) στο τέρμα Μητροπόλεως, κοντά στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», από το «Πράσινο Ταμείο» και από τον δήμο Αιγιαλείας, έχει δημοπρατηθεί, έχει αναδειχθεί ο εργολάβος και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα!


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr