background img
banner
banner

Εμφανή δείγματα καταστροφής στην σταφίδα

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ  ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Εκτεταμένες ζημιές, όπως φαίνεται, προκάλεσε σε καλλιέργειες της Αιγιάλειας το πέρασμα του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, με τους φόβους ότι η έντονη βροχόπτωση έβαλε κατά τόπους πρόωρο τέλος στην καλλιέργεια της σταφίδας, να εντείνονται. Όπως προέκυψε και από την πρόσφατη επίσκεψη του ΕΛΓΑ στην περιοχή για μία πρώτη καταγραφή, σε πολλά σημεία σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, η σταφίδα έχει «σκάσει» πάνω στα αμπέλια, με τις ελπίδες των καλλιεργητών για μία καλή σοδιά, να… πνίγονται στην βροχή.

Η επομένη της δυνατής βροχόπτωσης βρήκε πολλούς σταφιδοπαραγωγούς στα κτήματά τους να… μετρούν τις πληγές τους. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, στα ημιορεινά ο καρπός είχε ωριμάσει κι εκεί ακριβώς παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στις τάξεις των σταφιδοκαλλιεργητών υπάρχει μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι όλη την χρονιά κατέβαλαν προσωπική εργασία και χρήματα – η καλλιέργεια της σταφίδας απαιτεί ιδιαίτερο κόστος – και μόλις έφτασαν στο… παρά πέντε του τρύγου, είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται…

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στην Αιγιάλεια βρέθηκαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Πάτρας Γιώργος Κεχαγιάς και ο επόπτης Παναγιώτης Τέκος, όπου συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Νίκο Μιχαλόπουλο, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε πληγείσες καλλιέργειες σε διάφορα σημεία όπως Δοκανέικα, Μυρόβρυση, Ανδράγουσα, διαπιστώνοντας σημαντική ζημιά. Όπως μετέφερε στο Protionline.gr , ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μιχαλόπουλος, ΄΄δυστυχώς, συναντήσαμε ζημιές στο προϊόν σε καλλιέργειες από τα 400 μέτρα υψόμετρο και κάτω, στα σημεία όπου η σταφίδα ήταν πιο ώριμη. Η ζημιά, μάλιστα, δείχνει να είναι εξελίξιμη και γι’ αυτό δεν μπορούμε να εξάγουμε από τώρα ακριβή συμπεράσματα. Στα τέλη αυτής της εβδομάδας θα έρθουν και πάλι στην περιοχή οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ, να δουν την εξέλιξη της ζημιάς΄΄.

Ολοκληρωτική καταστροφή σε κάποια κτήματα…

Αναφορικά με το εύρος της ζημιάς, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. παρατήρησε πως ΄΄υπάρχουν κτήματα που η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και κάποια άλλα που έχει «χτυπηθεί» μέρος της. Αυτό εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται το κτήμα, για παράδειγμα εάν το παίρνει ο ήλιος, απομακρύνοντας εγκαίρως την υγρασία από τον καρπό ή και πώς το έχει καλλιεργήσει ο παραγωγός΄΄. ΄΄Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί ωστόσο θα υπάρξει πλήγμα. Και είναι λυπηρό οι παραγωγοί να πληρώνουν φόρους, ΕΦΚΑ, τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα, να φτάνουν την σταφίδα τους ως εδώ και έναν μήνα πριν την τρυγήσουν, να διαπιστώνουν ότι η παραγωγή δεν θα βγει στο αλώνι…΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ζημιές και σε κεράσια και βερίκοκα

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. έκανε γνωστό ότι εκτός από την σταφίδα, από την πρόσφατη κακοκαιρία επλήγησαν και άλλα προϊόντα. ΄΄Δυστυχώς, από την έντονη βροχόπτωση υπάρχουν κατεστραμμένες καλλιέργειες και σε καλλιέργειες κερασιών στην Κερνίτσα αλλά και σε βερίκοκα στην Αιγείρα. Όλοι οι συνάδελφοι παραγωγοί που επλήγησαν είτε έχουν σταφίδα είτε δενδρώδεις καλλιέργειες, θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ προκειμένου να δηλώσουν την ζημιά τους και να αποζημιωθούν΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ.

Η Π.Ε.Σ. σε διαρκή επαφή με τον ΕΛΓΑ για το θέμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισήμανε στο Protionline.gr : ΄΄Η κατάσταση εξελίσσεται και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά. Η εικόνα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι το φαινόμενο… χτύπησε κατά τόπους γι’ αυτό και υπάρχουν κτήματα που έχουν πληγεί σε ένα τμήμα τους και σε άλλο όχι. Ακριβή συμπεράσματα θα έχουμε μόνο όταν γίνουν οι εξατομικεύσεις. Από εκεί και πέρα οι συνάδελφοι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων ώστε να ραντίζεται και να αερίζεται το κτήμα για την καλύτερη φροντίδα της παραγωγής τους. Παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε επαφή με τον ΕΛΓΑ, αναμένουμε εντός της εβδομάδας νέα επίσκεψη για καταγραφή, έχουν γίνει οι αναγγελίες άκυρης βροχόπτωσης, θα ισχύσει το ημερολογιακό καθεστώς των δηλώσεων και αυτός που διαπιστώνει προβλήματα θα πρέπει να κάνει αίτηση για αποζημίωση΄΄.

Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες με βάση τις απώλειες ανά στρέμμα, ωστόσο από πλευράς Π.Ε.Σ. παρακολουθείται το θέμα και θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε περίπτωση που τα κονδύλια του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν για αποζημιώσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός και κατ’ επέκταση οι πληγέντες παραγωγοί.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται για αίτηση στους κατά τόπους ανταποκριτές, προσκομίζοντας ως δικαιολογητικά, φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού και ενιαία δήλωση καλλιέργειας.

Μέριμνα του δήμου για την αγροτική οδοποιία

Την ίδια στιγμή, εκτός από καλλιέργειες, η πρόσφατη κακοκαιρία έπληξε και υποδομές, βάζοντας σε πολλούς αγρότες «εμπόδια» ώστε να μεταβούν στα κτήματά τους.

΄΄Είναι γεγονός ότι είχαμε ζημιές σε αγροτική οδοποιία σε πολλά σημεία της Αιγιάλειας, ωστόσο δεν μιλάμε για ζημιές που δεν αποκαθίστανται. Σε όσα σημεία ήταν δυνατόν υπήρξε άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση, όμως αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε τώρα είναι να προβούμε σε εργασίες για άμεση αποκατάσταση στα υπόλοιπα, κυρίως γιατί διανύουμε μία περίοδο που ο κόσμος πρέπει να μπει στα κτήματά του. Ούτως ή άλλως πάντως θα προχωρούσαμε σε αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και από τις φθορές που είχαν προκληθεί τον χειμώνα. Έτσι, και οι πρόσφατες ζημιές θα καλυφθούν από τις εργολαβίες της αγροτικής οδοποιίας΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr , ερωτηθείσα σχετικά, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, τονίζοντας πως ο δήμος αδυνατεί να προβεί σε εργασίες λόγω και της έλλειψης προσωπικού στον τομέα χειριστών μηχανημάτων έργου, δεδομένου ότι οι χειριστές που είχε έχουν φύγει με μετατάξεις.
Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τα γενικότερα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στον δήμο, η κ. Ψυχράμη είπε πως αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως είτε επρόκειτο για ποταμούς και χειμάρρους που έχει πολλούς η Αιγιάλεια, είτε για σημεία που πλημμύρισαν όπως η παραλιακή οδός των Νικολεΐκων.
Επίσης, η αντιδήμαρχος είπε πως παρότι πλημμύρισαν δρόμοι στο Αίγιο, το νερό έφυγε γρήγορα διότι είχαν καθαριστεί τα φρεάτια.
΄΄Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Βεβαίως, η βροχή ήταν μεν απότομη ωστόσο ευτυχώς είχε μικρή διάρκεια και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα΄΄, πρόσθεσε η αντιδήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr