background img
banner
banner

Η τραγωδία στο «Μάτι» αφυπνίζει για την Αλυκή…

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ -«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική και η φωτιά που προκάλεσε τον φρικτό θάνατο δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, θλίβουν και προβληματίζουν και κατοίκους της περιοχής, όχι μόνο για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή, αλλά και γιατί βλέπουν πολλά κοινά στοιχεία της περιοχής «Μάτι» με την… δική μας Αλυκή. Παραλληλισμός των δύο περιοχών, τουλάχιστον ως προς την ιδιαιτερότητα της συνύπαρξης πυκνής βλάστησης και κατοικημένης περιοχής, έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο Σύλλογος Αλυκής ετοιμάζεται για παρέμβαση στις εισαγγελικές αρχές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου…

Το θέμα έθιξε στο συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Φάνης Σπηλιόπουλος, με ειδική αναφορά στο γεγονός ότι,όπως και στο «Μάτι» έτσι και στην Αλυκή, διέξοδοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχουν, ενώ δεν είναι εφικτή η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε όλα τα σημεία, θεωρώντας επιβεβλημένη την διάνοιξη δρόμων, όπως αυτός της Αλυκόβρυσης. Παράλληλα, παρατήρησε πως πρόκειται για μία περιοχή που παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει μία προστατευόμενη περιοχή που δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης, αλλά και μία κατοικημένη περιοχή και πως παραμένει απροστάτευτη παρά το γεγονός ότι προσελκύει πλήθος κόσμου.

Επιστολή στην Εισαγγελία Αιγίου

Ανάλογο είναι και το σκεπτικό των ανθρώπων του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκής «Ο Άγιος Νικόλαος» που έχουν θορυβηθεί από τα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Αττική πριν μία εβδομάδα. ΄΄Με αφορμή τα οδυνηρά και καταστροφικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και της δικής μας περιοχής, που διαθέτει πυκνή βλάστηση και καλάμια στον βιότοπο και γύρω από αυτόν, συνορεύει όμως με κατοικημένη περιοχή. Κι αυτό ενώ μιλάμε για προστατευόμενη περιοχή και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει, ενώ πολύ συχνά πνέουν άνεμοι μεγάλης έντασης που θα ευνοούσαν ένα καταστροφικό φαινόμενο σαν αυτό. Είτε λοιπόν υπάρξει αβλεψία, είτε φυσικό φαινόμενο, είτε εμπρησμός, είτε ένα απλό βραχυκύκλωμα, μία φωτιά στην Αλυκή μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή και να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζει δε ότι συχνά πυκνά τα προηγούμενα χρόνια εκδηλώνονται φωτιές κοντά στον υδροβιότοπο και έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε για τα οχήματα της Πυροσβεστικής. ΄΄Οι δρόμοι είναι εξαιρετικά στενοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για το περιβάλλον, τις οικίες που υπάρχουν εκεί, μόνιμες και παραθεριστικές, αλλά και για τους ανθρώπους. Είναι επιτακτική η ανάγκη διάνοιξης δρόμων΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Έχουμε δει φωτιά μέσα στον βιότοπο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πρόλαβαν και την περιόρισαν προτού περάσει τον δρόμο και φτάσει στα σπίτια και τα μαγαζιά. Δεν ξέρουμε όμως τι θα συμβεί σε μία περίπτωση που οι δυνάμεις καταστολής δεν προλάβουν΄΄.
Μετά από όλα αυτά, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Αιγίου, με κοινοποίηση σε κάθε αρμόδιο φορέα, ζητώντας την λήψη μέτρων που ξεκινά από την διάνοιξη δρόμων.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν «τρέξει» οι διαδικασίες για την διάνοιξη της Αλυκόβρυσης και παρότι οι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει να παραχωρήσουν κάποια μέτρα για την διαπλάτυνση του δρόμου, το έργο έχει «κολλήσει» στην περιβαλλοντική μελέτη.

Συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες

Εν τω μεταξύ, βαθιά ευαισθητοποιημένα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αλυκής, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, προχώρησαν σε συγκέντρωση ειδών για τους πληγέντες. Η πρώτη αποστολή ήδη έχει σταλεί με την βοήθεια των ΕΛ.ΤΑ. και είναι 25 κιβώτια τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα. Με ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Συλλόγου Αλυκής, εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και συνέδραμαν από το υστέρημά τους και άμεσα στη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τη βοήθεια των ανθρώπων που επλήγησαν βάναυσα από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. ΄΄Ευχαριστούμε ακόμα τους δύο συλλόγους της περιοχής μας και τα Διοικητικά τους Συμβούλια, την Ε.Λ.Κ.Α. Αιγίου, (Ελληνική Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Αιγίου) και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πετσάκων, που συνδιοργάνωσαν τη δράση και κινητοποίησαν τα μέλη τους. Ένα μεγάλο εύγε, αναλογεί και στα ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία), που ανακοίνωσαν την δωρεάν μεταφορά των δεμάτων στους πληγέντες, μέχρι και 31 Αυγούστου! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και το προσωπικό του ΕΛΤΑ Αιγίου, που βοήθησε στην άμεση αποστολή των δεμάτων προς το κέντρο περισυλλογής τους στην Αττική, ώστε το μεσημέρι της Παρασκευής, να αναχωρήσει από την πόλη μας η πρώτη αποστολή 25 μικρών και μεγάλων κιβωτίων με φάρμακα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα!΄΄, αναφέρει ακόμη το Δ.Σ. του Συλλόγου Αλυκής, προσθέτοντας: ΄΄Επειδή η ευαισθησία των συμπολιτών μας είναι αδιαμφισβήτητη και συνεχίζουν να φέρνουν δέματα στο σύλλογό μας για τους πληγέντες, θα συνεχίσουμε να τα συγκεντρώνουμε στο Κατάστημα «Παπαδόπουλος», ανταλλακτικά αυτοκινήτων στην Οδό Κανελλοπούλου 43 και στο κατάστημα «Ορέστης» στην παραλία Αλυκής, και θα φροντίζουμε για την καθημερινή αποστολή τους στην Ανατολική Αττική΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr