background img
banner
banner

Ο “Κλεισθένης” κατέβασε τον πήχη

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Τον Οκτώβριο του 2010, όταν μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο του “Καλλικράτη”, με τις πρώτες δημοτικές εκλογές για τον ενιαίο δήμο Αιγιάλειας, έγινε φανερό ότι τα ψηφοδέλτια του παρελθόντος δεν θα τα ξαναδούμε πάλι.
Ο δήμος ήταν μεγάλος, ένα πλήρες ψηφοδέλτιο ήθελε 304 άτομα, μαζί με τις κοινότητες, έτσι οι πολλές υποψηφιότητες, παρά το ενδιαφέρον, δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Το ίδιο συνέβη το 2014, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι εκλογές έχασαν το βηματισμό τους, από Οκτώβριο έγιναν Μάιο και η θητεία μεγάλωσε κατά ένα χρόνο.
Σήμερα ένα άλλο νομοσχέδιο, ο “ Κλεισθένης 1”, έρχεται να φέρει τα πράγματα στην κανονικότητα με ανορθόδοξο τρόπο. Στο νέο νομοσχέδιο εισάγεται η απλή αναλογική που καταργεί την ενισχυμένη, που έδινε bonus εδρών στην παράταξη που κερδίζει το δήμο. Επίσης καταργεί τα μεγάλα ψηφοδέλτια, απελευθερώνοντας τις μικρές κοινότητες και δίνει έμφαση σε ένα κεντρικό ψηφοδέλτιο με πλαφόν 30% επιπλέον υποψηφίους από τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή στην περίπτωση της Αιγιάλειας με 33 έδρες, ένα ψηφοδέλτιο είναι πλήρες όταν έχει 43 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Με αυτά τα δεδομένα ανοίγει και πάλι ο δρόμος για περισσότερα ψηφοδέλτια που θα ζητήσουν αντιπροσώπευση στη “μικρή Βουλή” του δήμου Αιγιαλείας.

Τί θα είχε συμβεί το 2014 με απλή αναλογική

Πόσες έδρες όμως θα έβγαζαν με το νέο εκλογικό σύστημα οι παρατάξεις του 2014 εάν δεν είχαμε προσθήκη και άλλων υποψηφίων, σενάριο βέβαια που είναι απίθανο να ξανά  συμβεί.
Η “Ενωτική Αιγιάλεια”, του Θανάση Παναγόπουλου, κέρδισε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο, έτσι το ποσοστό 42,86%, που πήρε στον πρώτο γύρο, συν το bonus, της έδωσαν 20 έδρες.
Ο δεύτερος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, με τη “Δημοτική Συσπείρωση Αιγιάλειας” είχε πάρει 37,87% στον πρώτο γύρο, αλλά περιορίστηκε στις 9 έδρες.
Δύο έδρες πήρε ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, με τη ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων και ποσοστό 10,03%, από μια έδρα πήραν ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος με την “Αιγιαλεών Πόλις” και ο Χρήστος Λαϊνάς με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” με ποσοστά 4,12% και 3,84% αντίστοιχα.
Με την απλή αναλογική όμως, ο Παναγόπουλος θα έπαιρνε 14 έδρες (δε θα είχε πλειοψηφία), ο Θεοδωρακόπουλος 13 έδρες, ο Παπακωνσταντίνου 4 έδρες, ο Τριανταφυλλόπουλος 1 έδρα και ο Λαϊνάς 1 έδρα.
Από τη στιγμή που η παράταξη του δημάρχου διασπάστηκε κατά το ήμισυ, ισχυρό μερίδιο από την πίτα θα διεκδικούσε και η “Αυτοδιοικητικής Δράση” με αρχηγό το Χρήστο Σπηλιωτόπουλο με 8-9 έδρες, που θα τις έχαναν βέβαια ο Παναγόπουλος και ο Θεοδωρακόπουλος.
Η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου σήμερα, κινείται ένα χρόνο νωρίτερα από τις δημοτικές εκλογές, σε ρυθμούς απλής αναλογικής , εφόσον “κλείδωσε” η ημερομηνία για το Μάιο του 2019.
Στις εκλογές του 2014 ψήφισαν 30.172 δημότες της Αιγιάλειας, σε σύνολο εγγραγραμμένων 47.423, ποσοστό 63,62% με έγκυρα ψηφοδέλτια 29.243 και από την παράταξη της πλειοψηφίας ο 20ος σύμβουλος ήταν ο Στράτος Βαρδάκης, με 732 ψήφους, εκεί κάπου είναι και το μέτρο για την εισαγωγή στο ανώτατο όργανο του δήμου.
Όσο για την επόμενη θητεία, αυτή θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή 4 χρόνια και 4 μήνες, ώστε από το 2024 να επιστρέψει η τετραετία στους δήμους.

Ο χάρτης των υποψηφιοτήτων στην Αιγιάλεια

Βεβαίως για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω, δε θα πρέπει να προηγηθούν εθνικές εκλογές, αφού το φαβορί της επόμενης διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπεύει να επαναφέρει με ένα νόμο την ενισχυμένη αναλογική.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι ενδιαφερόμενοι για το δημαρχιακό θώκο της Αιγιάλειας, άρχισαν να ξεσκονίζουν τον “Κλεισθένη 1”, ενώ δεν έλειψαν και οι συναντήσεις ομάδων για χάραξη στρατηγικής.
Μπορεί η δημιουργία ψηφοδελτίου να δείχνει ευκολότερη, αλλά όλοι σκέφτονται και την επόμενη ημέρα, αφού υπάρχει κίνδυνος να βγει δήμαρχος, αλλά ο χαμένος του β’ γύρου να έχει πλειοψηφία στο ΔΣ Αιγιαλείας.
Στα τραπέζια των διαβουλεύσεων, αρχίζουν να πέφτουν και σχέδια για παρατάξεις δορυφόρους, ωστόσο ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να μη λειτουργήσει στην πράξη.

Τα πρόσωπα που θέλουννα ηγηθούν

Κάνοντας λοιπόν μια σχετικά γρήγορη ανάλυση για το ποιά πρόσωπα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου, θα ξεκινήσουμε από το σημερινό δήμαρχο Αιγιαλείας, Θανάση Παναγόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε με πλειοψηφία 20 συμβούλων από τους 33 του συμβουλίου του 2014 και έχει μείνει με εννέα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι και οι εννέα θα τον ακολουθήσουν, όταν θα δηλώσει “παρών” και για νέα θητεία.

Συνεπώς, ο Παναγόπουλος που σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τη συγκρότηση ανανεωτικού ψηφοδελτίου, ελπίζοντας ότι θα έχει στήριξη από το Κίνημα Αλλαγής και τελικά από τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον βέβαια τα δύο κόμματα προλάβουν να συνάψουν προγραμματική συμφωνία, κάτι που δε θα συμβεί αν οι εθνικές και δημοτικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα.

Προς το παρόν ο Παναγόπουλος κάνει πρόβες “συγκυβέρνησης” με τον πρώην δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο, που δίνει στήριξη όταν χρειάζεται, αλλά έχει και αυτός προβλήματα στη δημοτική του ομάδα.
Αν οι δημοτικές εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο του 2019, όπως είχε νωρίτερα διαφανεί, ο Στάθης θα παρέδιδε τη σκυτάλη της παράταξής του, τώρα όμως έχει αρχίσει να το ξανασκέφτεται αφού ο Μάιος είναι κοντά. Στην ομάδα του, υπάρχουν έως και τρεις ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν, με πρώτο τον οδοντίατρο Χρήστο Γούτο που ζήτησε από τον πρώην δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις αλλαγές στις θέσεις ευθύνης του δήμου Αιγιαλείας, που έφεραν τη διάσπαση στην πλειοψηφία, αναβιώνει μια νέα παράταξη, η “Αυτοδιοικητική Δράση” του Δημήτρη Καλογερόπουλου, που με αρχηγό τον Χρήστο Σπηλιωτόπουλο, προχωρά προς την επόμενη ημέρα. Στην παράταξη αυτή όμως, πάλι δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και θα πρέπει να γίνει ολική ανασυγκρότηση, αφού οι ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν είναι τρεις, ίσως και τέσσερις.
Στην ελάσσονα μειοψηφία, η “ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων” θα παραμείνει ως παράταξη, για να αντιπροσωπεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμηνύει στέλεχος της Τοπικής Οργάνωσης, αλλά οι διαβουλεύσεις μπορεί να μην καταλήξουν αυτή τη φορά στον Κώστα Παπακωνσταντίνου, αρχηγό σήμερα της παράταξης, που έχει δύο συμβούλους στο ΔΣ, ο ένας εκ των οποίων δύσκολα θα πάει κάτω από τον ίδιο αρχηγό. Στον ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας, θέλουν διεύρυνση, γιατί η απλή αναλογική φτιάχτηκε για να δυναμώσει το κυβερνών κόμμα αυτοδιοικητικά.

Τριανταφυλλόπουλος και Λαϊνάς, από την ελάσσονα μειοψηφία, επίσης θα συνεχίσουν με τις παρατάξεις τους ως έχει, ο πρώτος να προσπαθεί να αποσπάσει στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και ο δεύτερος να έχει δίπλα του το ΚΚΕ. Και οι δύο ελπίζουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, αλλά από τη στιγμή που θα μπουν και νέοι παίκτες στο παιχνίδι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Νέοι “παίκτες” στο προσκήνιο

Αναφέροντας τους νέους παίκτες, θα ξεκινήσουμε από αριστερές δυνάμεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη αναζητούν τον επικεφαλής, με τον ιατρό Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο να έχει τον πρώτο λόγο.
Η Νέα Δημοκρατία, αναζητά εναγωνίως τον εκλεκτό της, αφού για την ώρα το πρόσωπο δεν έχει βρεθεί, αν και παλαιότερα είχε πέσει στο τραπέζι το όνομα του τ. δημάρχου Αιγίου, Αποστόλη Καραφωτιά.

Με αιχμή του δόρατος την ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιαλείας, και τον πρόεδρο της Βασίλη Σταθακάρο, υπάρχει κινητικότητα προκειμένου να υπάρξει υποψήφιος δήμαρχος με πολιτική καταγωγή, που θα συσπειρώνει την παράταξη.
Περισσότερα αναμένεται να ακούσουμε σήμερα το απόγευμα, δια στόματος Λευτέρη Αυγενάκη, αφού ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, είναι καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Οργάνωσης στον Λόγγο.
Συνεχίζουμε με πρόσωπα που έδειξαν ενδιαφέρον και το 2014, όπως οι τ. αντιδήμαρχοι Αιγίου Γιάννης Θεοφανόπουλος και Πάνος Μπερούκας. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη, παραμένουν ενεργά και δεν θα πουν όχι αν συντρέχουν λόγοι για κάτι νέο και δυνατό.

Βεβαίως, η ρήξη της δημοτικής αρχής με τα άκρα του δήμου, λόγω των σκουπιδιών, θα φέρει στο προσκήνιο και μικρότερες παρατάξεις, που θα ζητήσουν εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Κλείνοντας την περιήγηση μας αυτή, στον χάρτη των υποψηφιοτήτων, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Κώστα Σπηλιόπουλο και τη Μαρία Τσουκαλά. Ο πρώην υπουργός για την ώρα δε δείχνει να ενδιαφέρεται για το δήμο, αφού κοιτάει επίμονα προς την Περιφέρεια, αλλά οι εξελίξεις ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με αυτή την πρόκληση. Περισσότερο αποφασισμένη δείχνει αυτή τη φορά, η πρώην πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, να ηγηθεί ψηφοδελτίου, κάτι που προσπάθησε και το 2010, αλλά δεν πήρε τότε την στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και προτίμησε να συνταχθεί με την υποψηφιότητα του Στάθη Θεοδωρακόπουλου.
Εφόσον βεβαίως έχουμε τριπλές εκλογές τον Μάιο (ευρωεκλογές – εθνικές – αυτοδιοικητικές) είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει ένα αλαλούμ κι ένα αλισβερίσι υποψηφιοτήτων άνευ προηγουμένου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr