background img
banner
banner

Μικρή αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή

116 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018

Φρένο στην… ελεύθερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς ο αριθμός των οικοδομικών αδειών παρουσιάζει μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση, με τα νούμερα ωστόσο να απέχουν κατά πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα. Από την άλλη πάντως, τα αίτια μπορεί και να μην σχετίζονται απόλυτα με την κρίση, δεδομένου ότι ο κλάδος μέχρι το 2008 παρουσίαζε μεγάλη ανάκαμψη, με αποτέλεσμα σήμερα η προσφορά οικοδομημάτων να είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση…

΄΄Είναι σαφές ότι και στην Αιγιάλεια η οικοδομή δείχνει σημάδια ανάκαμψης αλλά παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα΄΄, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στo Protionline.gr  ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας, παρατηρώντας πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κινητικότητα που κυρίως όμως έχει να κάνει με επισκευές. Παράλληλα, επισημαίνει πως η εξέλιξη αυτή είναι λίγο πολύ αναμενόμενη μετά την οικοδομική ανάταση των προ κρίσης χρόνων ενώ πολλά διαμερίσματα έχουν μείνει απούλητα και στην περιοχή.

Πελοπόννησος και Δυτ. Ελλάδα δεν… ακολουθούν την ανάταση

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχυμένη ήταν η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αν και τον Μάρτιο διαπιστώθηκε ξαφνική πτώση. Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ο αριθμός των να αδειών που εκδόθηκαν ήταν αυξημένος 6,5%, ενώ από πλευράς εμβαδού η αύξηση ανήλθε στο 11,8%. Καθ’ όλη την διάρκεια του τριμήνου εκδόθηκαν πανελλαδικά 3.302 άδειες, που αντιστοιχούν σε 712 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μπροστάρης ήταν η επαρχία, καθώς αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλες τις περιφέρειες πλην της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Στην Αττική αντίθετα υπήρξε πτώση της τάξης του 1,2%. Παρά την θετική εικόνα του τριμήνου, ο Μάρτιος αποδείχτηκε μελανό σημείο, καθώς οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες έπεσαν κατά 2,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αν και σε όρους επιφάνειας διαπιστώθηκε αύξηση ύψους 3,2%.

Η οικοδομή ήταν μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας πριν την κρίση, και παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το 2017, παραμένει σαφώς μικρότερος κλάδος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 οι οικοδομικές άδειες άγγιζαν τις 70.000 ενώ το 2017 ήταν κάτω από 15.000.

59 νέες άδειες και 57 εγκρίσεις μικρής κλίμακας από την τοπική Υπηρεσία Δόμησης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νούμερα για την περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2018, εκδόθηκαν 59 νέες οικοδομικές άδειες, ενώ υπήρξαν και 57 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. ΄΄Ο διαχωρισμός αυτός έχει γίνει ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εργασίες μικρής κλίμακας. Έτσι για εργασίες σε ένα οικοδόμημα, όπως π.χ. η επισκευή μιας στέγης, προσθήκες κ.ά. εντάσσονται στην κατηγορία εργασιών μικρής κλίμακας΄΄, σημείωσε ο κ. Καράμπελας.

Αν επιχειρήσει να κάνει κανείς σύγκριση με την περσινή χρονιά, τότε δεν αποκλείεται το 2018 να παρουσιάσει στο τέλος μεγαλύτερη κινητικότητα, δεδομένου ότι όλο το 2017 οι εκδοθείσες άδειες ήταν 85 και οι εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας 98.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από το 2015 και το 2016. Μάλιστα, το 2017 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των οικοδομικών αδειών οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν. Όπως και να έχει, ακόμη και με εμφανή την τάση ανάκαμψης που υπάρχει, οι αριθμοί απέχουν κατά πολύ από την προ κρίσης εποχή, την στιγμή που το 2008 είχαν γίνει 609 εγγραφές, το 95% των οποίων για νέες οικοδομικές άδειες! Κι αν επιχειρήσει κανείς να ανατρέξει στο πιο μακρινό παρελθόν, θα διαπιστώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για την Αιγιάλεια της ανοικοδόμησης. Ως η καλύτερη χρονιά θεωρείται το 1983 όπου είχαν εκδοθεί 1.408 οικοδομικές άδειες! Όσο για την χρονιά μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Αίγιο, δηλαδή το 1996, από την Πολεοδομία Αιγίου εκδόθηκαν 760 νέες οικοδομικές άδειες, με τον πραγματικό αριθμό ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, αφού άδειες εκδίδονταν τότε και από τον ΤΑΣ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr