background img
banner
banner

Προγραμματική σύμβαση Δήμου – ΔΕΥΑΑ για την αποχέτευση παραλιακών οικισμών

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΟ

Σε έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και ΔΕΥΑΑ για την τεχνική υποστήριξη της δεύτερης για την εκτέλεση του έργου κατασκευής κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών από Ερινεό μέχρι Αιγείρα, προχώρησε στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Θανάσης Παναγόπουλος, έκανε γνωστό ότι πλέον το έργο δεν χαρακτηρίζεται ως «υποέργο» αλλά ως «δεύτερη φάση» του έργου του συλλεκτήριου αγωγού.

Ως γνωστόν, το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την αποχέτευση και επεξεργασία των λυµάτων του εσωτερικού δικτύου των παραλιακών οικισµών των πέντε ∆ηµοτικών Ενοτήτων του ∆ήµου Αιγιαλείας που ευρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα στον κατάλογο των προτεινόµενων για χρηµατοδότηση έργων από το τοµεακό πρόγραµµα του ΥΠΕΚΑ «Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Οι οικισµοί αυτοί είναι: Αιγείρας της ∆ηµοτικής Ενότητας Αιγείρας, Κραθίου και Παραλίας Συλίβαινας της ∆ηµοτικής Ενότητας Ακράτας, ∆ιακοπτού της ∆ηµοτικής Ενότητας ∆ιακοπτούμ Ροδοδάφνης, Λόγγου και Σελιανιτίκων της ∆ηµοτικής Ενότητας Συµπολιτείας και Καµαρών της ∆ηµοτικής Ενότητας Ερινεού. Ο σχεδιασµός του έργου έχει γίνει µε τρόπο ώστε µελλοντικά να αποχετευτούν και οι λοιποί οικισµοί των εν λόγω ∆ηµοτικών Ενοτήτων. Πλην όµως, η ∆ΕΥΑ Αιγιαλείας δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής ικανότητας για την υλοποίηση του έργου µε αντικείµενο “Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας” καθώς και των συνοδών αυτού υποέργων. Ειδικότερα έχει διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτει την αναγκαία για την επίβλεψη του έργου στελέχωση της Τεχνικής της Υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό έχει απευθυνθεί στο ∆ήµο Αιγιαλείας, ο οποίος διαθέτει την απαιτούµενη στελέχωση της Τεχνικής του Υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει τη ∆ΕΥΑ Αιγιαλείας στην υλοποίηση του εν λόγω συγχρηµατοδοτούµενου έργου γι’ αυτό και προωθείται η προγραμματική σύμβαση.

Αντικείµενό της αποτελεί η µεταβίβαση της αρµοδιότητας της επιβλέπουσας υπηρεσίας στα πλαίσια υλοποίησης του έργου καθώς και των συνοδών αυτού υποέργων, στη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήµου Αιγιαλείας. Οι επιβλέποντες µηχανικοί του ∆ήµου Αιγιαλείας θα έχουν ρόλο και αρµοδιότητα µόνον όσον αφορά το καθαρά τεχνικό αντικείµενο του έργου και την επίβλεψη που αφορά την εφαρµογή της σύµβασης και την υλοποίηση του έργου. Ο διοικητικός φάκελος του έργου µε όλα τα έγγραφα και την αλληλογραφία, σχετικά µε τις διοικητικές πράξεις του έργου (όπως χρηµατοοικονοµικά στοιχεία, εγκρίσεις, διαβίβαση αλληλογραφίας µε άλλες υπηρεσίες και τον ανάδοχο, προωθήσεις εντολών πληρωµής, γενικότερη οικονοµική πορεία του έργου, τεχνικά δελτία κ.λπ.) θα κρατείται στην ∆ΕΥΑ Αιγιαλείας και θα διαχειρίζεται από αρµόδιο τεχνικό ή διοικητικό υπάλληλο που θα ορίζεται ειδικά για κάθε έργο.

Ο δήμαρχος, κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε πως τα 23,5 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, ενδέχεται να γίνουν 27 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως για την ώρα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μόνο 900 σπιτιών που βρίσκονται κοντά στον κεντρικό αγωγό, αριθμός όμως που δεν δύναται να κάνει τον αγωγό να λειτουργήσει αφού χρειάζεται τουλάχιστον 3.500 συνδέσεις. Ο δήμαρχος εκτίμησε ακόμη ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών δεν θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ για τον καθένα (θα κυμανθεί από 300 έως 500 ευρώ) και πως θα υπάρχει η δυνατότητα διακανονισμού μέσω δόσεων και όχι μόνο εφάπαξ καταβολής του ποσού.

Έτοιμος ο φάκελος  για το διυλιστήριο Σελινούντα

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση έγινε γνωστό πως προχωρά πλέον το έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα, καθώς η ΔΕΥΑ παρέλαβε το τελευταίο έγγραφο που ανέμενε, ολοκληρώθηκε ο φάκελος και πλέον προχωρά για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr