background img
banner
banner

Πυκνώνουν και πάλι τα… σύννεφα της αβεβαιότητας πάνω από τα ΕΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

 Κατάλοιπα… της αποδιοργάνωσης του 2014, κακή οργάνωση και καθυστέρηση στην αναμενόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση βλέπουν οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα της εταιρείας και κατ’ επέκταση και το δικό τους εργασιακό μέλλον. Η οικονομική ευχέρεια του 2017, μετά την πώληση των εγκαταστάσεων της Ελευσίνας, δείχνει να… απομακρύνεται, με την εταιρεία να αποζητά τώρα χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας το υπουργείο Οικονομικών δεν φέρεται διατεθειμένο να ικανοποιήσει.

Κάπως έτσι, οι εργαζόμενοι του τοπικού εργοστασίου ΕΑΣ Αιγίου παραμένουν απλήρωτοι με μία καθυστέρηση 20 ημερών, φοβούμενοι πως ακόμη κι αν καταβληθούν τα οφειλόμενα αυτό θα αποτελεί μια πρόσκαιρη – ευκαιριακή λύση και το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας της εταιρείας θα επανέλθει ίσως και εντονότερο. Τα Ε.Α.Σ. αδυνατούν λόγω έλλειψης ρευστότητας να υλοποιήσουν υπογεγραμμένες παραγγελίες, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ΄΄έλλειψη πολιτικής βούλησης που οδηγεί την εταιρεία σε ένα ντόμινο αποδιοργάνωσης, παρακμής και συρρίκνωσης, αντί της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των προσλήψεων που είναι τα ζητούμενα και τα διεκδικούμενα΄΄.

Με δεδομένες τις αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση της εταιρείας, τα Δ.Σ. των Σωματείων Υμηττού, Αιγίου, Μάνδρας, Λαυρίου, Ελευσίνας, ΣΕΕΛΛΑΣ και του Εργασιακού Συμβουλίου, πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα κοινή σύσκεψη για να καθορίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο καθώς και τους τρόπους αντίδρασής τους. Ξεκινώντας από το ζήτημα των οφειλόμενων και μη καταβληθέντων αποδοχών τους, τόνισαν ότι η εταιρεία αναμένει να εισπράξει 360.000 € τις επόμενες μέρες και έτσι θα καταβάλει την μισθοδοσία της 22ας Ιουνίου. Όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ΄΄είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν οι επόμενες καταβολές καθώς και η προκαταβολή των ημερών της άδειας, οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να μην πάρουμε την κανονικό άδεια όπως ορίζει η εγκύκλιος της διοίκησης΄΄. Στην σύσκεψη υπήρξε συμφωνία απόψεων στο τι εταιρεία θέλουν και για το ποια εταιρεία αγωνιζόνται, τονίζοντας: ΄΄Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που στήνουν λέγοντας ότι δεν δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι, είτε ότι δεν παραδίδουμε παραγγελίες, είτε ότι απαιτείται εξωστρέφεια της εταιρείας. Για να υλοποιηθούν αυτά είναι απαραίτητα, κεφάλαια κίνησης, προσωπικό, ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού και πρώτες ύλες. Δυστυχώς οι παραπάνω τέσσερεις προϋποθέσεις δεν υπάρχουν και όχι με την ευθύνη των εργαζόμενων!΄΄.

Πώς θέλουν οι εργαζόμενοι την εταιρεία

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως θέλουν τα Ε.Α.Σ. να είναι μια εταιρεία με δημόσιο χαρακτήρα, στην υπηρεσία της άμυνας της χώρας, με αναπτυξιακό προσανατολισμό και πολιτικές που θα υπηρετούν αυτή τη στρατηγική της ανάπτυξης, με κεφάλαια κίνησης, προσλήψεις, επενδύσεις για την ολοκλήρωση των συμβάσεων και νέες παραγγελίες, με συνεργασίες σε ισότιμη βάση, με διαφάνεια και με στόχο την εισροή τεχνογνωσίας καθώς και την εισροή συμβολαίων και παραγγελιών και από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, με υλοποίηση μέτρων και πολιτικών χωρίς τις μνημονιακές δεσμεύσεις που στραγγαλίζουν οικονομικά την εταιρεία, αποτέλεσμα των οποίων είναι η σημερινή τραγική μίζερη και εσωστρεφής κατάσταση.

Με αυτές τις θέσεις προγραμμάτισαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων που ξεκίνησαν από την Τρίτη με Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. με αντιπροσωπεία και από το Σωματείο του Αιγίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι τους και να δεσμευθούν για τη πολιτική τους σε σχέση με τα Ε.Α.Σ. Θα επιδιώξουν ακόμη συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον οποίο θα καλέσουν να αποδείξει έμπρακτα την ανάγκη ύπαρξης των Ε.Α.Σ. μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως εάν οι παρεμβάσεις αυτές που θα κάνουν σαν Δ.Σ. των Σωματείων δεν αποδώσουν, τότε οι κινητοποιήσεις θα είναι αναπόφευκτες, καλώντας τους συναδέλφους τους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα.

Κατήγγειλαν την συμπεριφορά του προέδρου

Την ίδια στιγμή, με επιστολή τους προς τα τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) (πρόεδρο Δ.Σ. Γ. Ροΐδη και Δντα Σύμβουλο Θ. Βασιλείου, καταγγέλλουν την στάση του προέδρου, τονίζοντας τα εξής: ΄΄Στη διάρκεια της παρέμβασης των Δ.Σ. των Σωματείων των εργαζόμενων στα Ε.Α.Σ., στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, παρέμβαση η οποία αφορούσε τη σημερινή αρνητική οικονομική (και όχι μόνο) κατάσταση της εταιρείας, γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης συμπεριφορά του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας.

Οι τραμπουκισμοί του προέδρου μας προβληματίζουν γιατί δεν αρμόζουν στη θέση του και γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε αποδέκτες παρόμοιων «εκτροχιασμών» εκ μέρους του΄΄. Καταλήγοντας, επισημαίνουν: ΄΄Η έκφραση θέσεων, ανησυχιών και κριτικής από τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων είναι αυτονόητο καθήκον τους και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποδίδεται σε δήθεν κομματικές σκοπιμότητες. Η σχετική αναφορά του προέδρου της εταιρείας δείχνει αδυναμία να απαντήσει στα σημερινά μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε σαν επιχείρηση΄΄.

Ζητήθηκε χρηματοδότηση 12,5 εκατ. ευρώ…

Σε ό,τι αφορά το τοπικό εργοστάσιο οι εργαζόμενοι παρατηρούν πως υπάρχει μία δυσπραγία αφού υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή ανταλλακτικών και πρώτων υλών και το τελικό προϊόν δεν παραδίδεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπράξει η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με την συμμετοχή των ιθυνόντων των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, η εταιρεία ζήτησε από το Οικονομικών χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως φάνηκε δεν θα δοθούν παραπάνω από 3,5 με 4 εκατ. ευρώ υπό τον όρο να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Από πλευράς εργαζομένων εκφράζονται φόβοι ότι ακόμη κι αν εξασφαλιστεί τώρα κάποια χρηματοδότηση δεν επιλύεται το πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr