background img
banner
banner

Η των πλατάνων απειρόκαλη μονάζουσα…

ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

Ακριβώς στο σημείο που η σκιά των πλατάνων αγκαλιάζει γλυκά κάθε σκέψη, ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά και πλακόστρωτα σοκάκια, επέλεξε η Παναγιά να αφήσει το αποτύπωμά της.
Σε αυτό τον μοναδικό ναΐσκο, στο ονειρεμένο φυσικό τοπίο της Παναγίας Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό, τελούνται όλο και περισσότεροι γάμοι και βαπτίσεις, μυστήρια που μένουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων, γι’ αυτή την ευλογία και την ψυχική γαλήνη που αποπνέει η… των πλατάνων απειρόκαλη μονάζουσα…

PLATANIOTISSA 02

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας είναι μια εκκλησιά μικρή, στο κοίλωμα που σχηματίζουν τρία γέρικα πλατάνια που ενώθηκαν μαζί στο αέναο ταξίδι τους στο χρόνο, φτιαγμένη απ’ τη φύση, τους ανθρώπους, ή από τη θεία δύναμη και τη χάρη της Παναγιάς, δεν ξέρω να σας πω, μπορώ όμως να μαντέψω… Κάπου τριάντα χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και στον οδικό άξονα προς το Αίγιο, σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο, με γάργαρα και κρύα τρεχούμενα νερά, νερόμυλους και νεροτριβές, στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη και σε υψόμετρο 850 μέτρων, βρίσκεται τούτος ο ονειρεμένος τόπος.

PLATANIOTISSA 03

Το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης, το ιστορικό αυτό πλατάνι, που έχει ύψος 24 μέτρων περίπου, στην κουφάλα του έχει μια μικρή εκκλησιά, με ένα μικρό τέμπλο και δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη. Μέσα στο πλατάνι ετούτο είναι χαραγμένη η γλυκιά εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, η ανάγλυφη, αμετάβλητη στους αιώνες και αχειροποίητη Εικόνα της Θεοτόκου, που κρατά στα χέρια της το Θείο Βρέφος, σε ύψος περίπου τριών μέτρων στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας.

PLATANIOTISSA 04

Τον ναΐσκο περικλείει ένας καταπληκτικός κήπος, διαρκώς φροντισμένος και έτοιμος να φιλοξενήσει τους καλεσμένους μας την ώρα του μυστηρίου, το οποίο τελείται έξω από την είσοδο του ναού. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμη, δίπλα στο Ιερό Προσκύνημα, το παλιό γραφικό πέτρινο γεφύρι και τον άριστα διατηρημένο νερόμυλο της εκκλησίας. Να περπατήσει στα δρομάκια και να χαρεί την ανεξάντλητη ομορφιά της φύσης. Όλο μαζί το εκκλησάκι αποτελεί τον συμβολισμό του τριαδικού Θεού, με τους τρεις πλατάνους πλέον να έχουν γίνει ένας, μόνο και μόνο για να τροφοδοτούν τους χριστιανούς με πίστη, αγάπη κι ελπίδα…

PLATANIOTISSA 05

PLATANIOTISSA 06

PLATANIOTISSA 07


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr