background img
banner
banner

Η φωτιά που… θορύβησε τον Λόγγο

Η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε να μην επαπειλούνται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, κατεφάνη στην πρόσφατη φωτιά που λίγο έλλειψε να εξελιχθεί σε… εφιάλτη για τους κατοίκους του Λόγγου. Αν δεν είχε υπάρξει μάλιστα τόσο μεγάλη κινητοποίηση και αμεσότητα, είναι βέβαιο ότι οι φλόγες θα είχαν μπει μέσα στο χωριό και δεν αποκλείεται να είχαμε θρηνήσει και θύματα…
Ήταν το απόγευμα της 14ης Αυγούστου όταν ξέσπασε η φωτιά στα δυτικά σύνορα του Λόγγου στα όρια με τις Καμάρες στον ποταμό Φοίνικα, σε σημείο μάλιστα που ασυνείδητοι πετούν κλαδιά αλλά και απορρίμματα… Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε αμέσως και έσπευσαν στο σημείο πέντε οχήματα όπου επιχείρησαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, παρά τον δυνατό μαΐστρο που έπνεε. Τελικώς, σβήστηκε περί τις 9.00 το βράδυ, αφού προηγουμένως είχε κατακάψει έκταση με καλάμια και ξερά χόρτα αλλά και κάποιες ελιές. Επίσης, προξένησε ζημιές σε δύο καλύβες.

Μπουλντόζα άνοιγε δρόμους για να περνούν τα πυροσβεστικά

Σημαντική ήταν και η συμβολή του δήμου στο έργο της Πυροσβεστικής, διότι άμεσα έφτασε στο σημείο μπουλντόζα που καθάρισε τους δρόμους ώστε να είναι προσβάσιμοι για τα πυροσβεστικά οχήματα. Παρόντες ήταν και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Κυριακόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καλαμίδα, ενώ τεράστιες προσπάθειες κατέβαλε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λόγγου Δημήτρης Μητρόπουλος μέχρι να τελειώσει η όλη επιχείρηση.
Οι κάτοικοι του Λόγγου πάντως ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένοι, καθώς η πυρκαγιά φαινόταν προς στιγμήν να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με νωπές ακόμη τις μνήμες από την φονική φωτιά στην Αττική που συγκλόνισε και βύθισε στην θλίψη όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φωτιά βρήκε… πρόσφορο έδαφος σε καλαμιές αλλά και σε χόρτα που δεν είχαν καθαριστεί τα οποία, σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο, αποτέλεσαν… εύφλεκτο υλικό.

Έφτασε στα 100 μέτρα από τα σπίτια…

Επίσης, έφτασε σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τα σπίτια, όπως μετέφερε στo Protionline.gr  ο κ. Μητρόπουλος. Ο πρόεδρος του Λόγγου στάθηκε και στο γεγονός πως παρότι ο ίδιος επανειλημμένως είχε ζητήσει από κατοίκους να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους, συνάντησε αδιαφορία, με αποτέλεσμα να φουντώσει η φωτιά την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
΄΄Δυστυχώς, από το σύνολο των κατοίκων, μόλις ένα 10% των κατοίκων είναι συνεπείς και φροντίζουν να καθαρίζουν τα κτήματα και τις ιδιοκτησίες τους. Ακόμη και μετά από αυτό που συνέβη στο Μάτι, πολλοί ήταν αυτοί που αδιαφόρησαν. Η παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ήταν μία δύσκολη μέρα για τον τόπο μας και ευτυχώς που δεν συνέβησαν τα χειρότερα΄΄, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.
Ο κ. Καλαμίδας στάθηκε στις άμεσες συντονισμένες κινήσεις της Πυροσβεστικής και του δήμου. ΄΄Καταφέραμε να μπλοκάρουμε τη φωτιά, παρά το γεγονός ότι η ένταση του μαΐστρου αυξανόταν ώρα με την ώρα. Εάν δεν την είχαμε προλάβει, είναι βέβαιο ότι οι φλόγες θα είχαν φτάσει στην πλατεία του Λόγγου΄΄, όπως ανέφερε.
Να σημειωθεί τέλος ότι η φωτιά δεν κατέκαψε περισσότερα από 10 στρέμματα εκ των οποίων λιγοστές ελιές.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr