background img
banner
banner

Με αλλαγές φέτος οι παιδικοί σταθμοί

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Νέα δεδομένα ισχύουν από φέτος στην λειτουργία των παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών με αφορμή και την υποχρεωτικότητα που θα ισχύσει στην Αιγιάλεια, ως προς την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Οι παιδικοί σταθμοί χάνουν έτσι τα προνήπια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα βρεφονηπιακά τμήματα. Ήδη, από τον δήμο Αιγιαλείας προχώρησε η δημιουργία βρεφονηπιακών τμημάτων σε δύο παιδικούς σταθμούς, ενώ οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που διαθέτουν τμήματα νηπιαγωγείου, πρόκειται να δεχθούν κανονικά νήπια και προνήπια.

Το Νομικό Πρόσωπο του δήμου, αρμόδιο για την λειτουργία των παιδικών σταθμών, προχώρησε έγκαιρα τις διαδικασίες για την λειτουργία δύο σταθμών και ως βρεφονηπιακών. Πρόκειται για τον Α΄ και Β΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αιγίου και τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ακράτας που φέτος θα ανοίξουν τις πύλες τους, δεχόμενοι και βρέφη. Μάλιστα, το ΝΠΔΔ «τρέχει» τις διαδικασίες, δημιουργώντας υποδομές ώστε να τεθούν νωρίτερα σε λειτουργία, πριν δηλαδή την 1η Οκτωβρίου, για να εξυπηρετήσουν τις οικογένειες της Αιγιάλειας. Ήδη, όπως ενημέρωσε το Protionline.gr  ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Στράτος Βαρδάκης, ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγάλος. Θα εξυπηρετηθούν πρώτα τα παιδάκια μέσω ΕΣΠΑ και εν συνεχεία, εάν περισσέψουν θέσεις, θα γίνουν δεκτά ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, με τους γονείς να καταβάλλουν τα τροφεία. Σημειώνεται ότι οι οριστικοί κατάλογοι με τα ονόματα πρόκειται να γίνουν γνωστοί σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ, στον Α΄και Β΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό θα λειτουργήσουν φέτος τρία τμήματα βρεφονηπιακά που θα δεχθούν από 12 παιδάκια, δηλαδή συνολικά 36, ενώ το παιδικό τμήμα θα λειτουργήσει με 25 παιδιά. Στον Παιδικό Σταθμό Ακράτας θα λειτουργήσει ένα βρεφονηπιακό τμήμα με 12 παιδάκια και παιδικό τμήμα. ΄΄Προκειμένου να λειτουργήσουν τα βρεφονηπιακά τμήματα, έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις και τροποποιήσεις των χώρων των παιδικών σταθμών, διότι είναι άλλες οι ανάγκες των νηπίων και άλλες των βρεφών. Προχωρούμε τις διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως και να λειτουργήσουν νωρίτερα΄΄, σημείωσε ο κ. Βαρδάκης. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και είναι πολύ πιθανό κάποια παιδάκια να μείνουν εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Αναζήτηση χώρων για Συμπολιτεία και μεταστέγαση Δ΄ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού

Την ίδια στιγμή, στο ΝΠΔΔ βρίσκονται σε αναζήτηση χώρου για την στέγαση των νεοσυσταθέντος Παιδικού Σταθμού Συμπολιτείας ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και με την δυναμική φιλοξενίας παιδιών που θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επιθυμούν να μεταστεγάσουν τον Δ΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αιγίου που λειτουργεί στην Καλλιθέα, αναζητώντας άλλο πιο λειτουργικό χώρο.

Εν τω μεταξύ, τα προβλεπόμενα του νέου κανονισμού λειτουργίας ακολουθούν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που πήραν… ανάσα από την παράταση της ημερομηνίας για την απόκτηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών. Σημειώνεται ότι όλοι οι σταθμοί οφείλουν να εκδώσουν νέα άδεια λειτουργίας.

΄΄Λίγος ο ένας χρόνος φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς΄΄

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr  ερωτηθείσα σχετικά, η υπεύθυνη του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «Παραμυθούπολη» Βένη Νικολοπούλου, ΄΄υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο, εμείς είχαμε ήδη άδεια για τμήματα Νηπιαγωγείου και από την στιγμή που δόθηκε επέκταση αδειών, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε ξεχωριστά τα νήπια από τα προνήπια, μας ενέκριναν μία ακόμη αίθουσα για την λειτουργία των τμημάτων΄΄.

΄΄Τα πράγματα είναι ρευστά, ευτυχώς ήμασταν έτοιμοι και μπαίνουμε πιο ομαλά στις αλλαγές΄΄, επισήμανε η υπεύθυνη του Βρεφικού – Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου «Ουράνιο Τόξο» Μαριάνθη Δημοπούλου. Επιπλέον, παρατήρησε το γεγονός ότι εξαιτίας της υποχρεωτικότητας του προνηπίου, οι ιδιωτικοί σταθμοί που θα έχουν απώλεια παιδιών και θα υπάρξει διαρροή προς το δημόσιο κι ας έχουν τμήματα νηπιαγωγείου. Τόνισε ακόμη πως ένας χρόνος είναι πολύ λίγος για να φοιτούν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό καθώς δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν, επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου. ΄΄Εμείς διαθέτουμε τμήματα προνηπίου και νηπιαγωγείου και συχνά πυκνά δεχόμαστε ελέγχους. Το θέμα είναι ανάλογοι έλεγχοι να διενεργούνται και στο δημόσιο και να πληρούνται από όλους οι προϋποθέσεις που τίθενται΄΄, σημείωσε ακόμη.
Υπενθυμίζεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την ένταξη των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει πλήγμα στην Προσχολική Αγωγή και τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr