background img
banner
banner

Με «πληγές» στην σταφίδα ξεκίνησε ο τρύγος

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Με την κοινή διαπίστωση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουνίου προκάλεσαν ζημιές στην σταφίδα, ξεκίνησε ο τρύγος στα πεδινά της Αιγιάλειας. Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι έκδηλος και όσο οι απογευματινές «μπόρες» πυκνώνουν κατά περιοχές, τόσο δυσκολεύει η όποια απόπειρα για εκτιμήσεις σχετικά με την συνολική παραγωγή του προϊόντος. Με το ποσοστό της καταστροφής να παραμένει απροσδιόριστο, η οικονομική ζημιά, όποια κι αν είναι αυτή, είναι καίριας σημασίας τόσο για την τοπική παραγωγή και οικονομία, όσο και για τον ίδιο τον αγρότη.

Βαρόμετρο ο καιρός, κρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τον τρύγο της σταφίδας σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές του δήμου Αιγιαλείας, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και στις υπόλοιπες περιοχές, δεδομένου ότι το προϊόν, λόγω καιρικών συνθηκών, παρουσιάζει φέτος πρόωρη ωρίμανση. Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί επισπεύδουν τον τρύγο, φοβούμενοι για περαιτέρω ζημιές στο προϊόν, εξαιτίας της αστάθειας που παρουσιάζει φέτος ο καιρός και των βροχοπτώσεων.

Η παρούσα εβδομάδα είναι και η πιο κρίσιμη για την παραγωγή της σταφίδας. Οι λόγοι είναι ότι πλησιάζει η περίοδος του τρύγου για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, κατά την οποία θα εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος της καταστροφής της φετινής σοδειάς. Οι παραγωγοί, λοιπόν, άλλοι με δισταγμό και άλλοι πρώιμα, θα τρυγίσουν τα αμπέλια, αναμένοντας να δουν την ποιότητα του προϊόντος και κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί προς το εμπόριο, ελπίζοντας πάντα το καλύτερο για τα έσοδα και τον κόπο τους.

Έλεγχοι κατά ζώνη…

Συγχρόνως, από τους επόπτες του ΕΛΓΑ συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τις ζημιές, γεγονός που, εκ μέρους των εκπροσώπων των παραγωγών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τα πορίσματα που θα συνταχτούν… Τις ανησυχίες των παραγωγών, εντείνει το γεγονός ότι δεν θα γίνει εξατομίκευση. ΄΄Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά ζώνη, ανά τοπική κοινότητα και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν΄΄, όπως ανέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος. Κι αυτό οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ. ΄΄Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει, ένα κλιμάκιο που είναι για την Αιγιάλεια ,αποτελείται από τρεις γεωπόνους εκτιμητές, τους οδηγεί ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού του κάθε δημοτικού διαμερίσματος κάνουν καταγραφές και βλέπουν έναν μέσο όρο, από αυτούς βέβαια που έχουν κάνει αιτήσεις΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., ερωτηθείς για τους ελέγχους. Όσο για τα πορίσματα, αυτά μάλλον θα καθυστερήσουν αρκετά, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Αντίστοιχα και οι αποζημιώσεις που προσδιορίζονται… για του χρόνου και βλέπουμε. Αίτημα των παραγωγών προς πολιτεία και ΕΛΓΑ, είναι να προβεί σε αποζημίωση που να καλύπτει το σύνολο της παραγωγής. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, ο ΕΛΓΑ δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση…

Διαβεβαιώσεις του προέδρου της Π.Ε.Σ. για την φετινή τιμή που δεν θα πέσει κάτω από τα περσινά επίπεδα

Όσον αφορά για το πού θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. εμφανίζεται επιφυλακτικός, αναφέροντας: ΄΄Ακόμη δεν γνωρίζουμε. Είμαστε λίγο πριν τον τρύγο για τους περισσότερους ή μέσα στον τρύγο για ορισμένους, όμως ο καιρός κάθε απόγευμα βλέπουμε ότι χαλάει. Ανάλογα πού πέφτουν οι βροχές, τοπικά μπορεί να δημιουργούν προβλήματα. Η παραγωγή φέτος ήταν παρά πολύ καλή στην περιοχή μας, ίσως να ήταν και η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, όμως τώρα τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα με τις βροχοπτώσεις και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέχρι να τελειώσει ο τρύγος΄΄. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι η παραγωγή ήταν μειωμένη από την προηγούμενη χρονιά περίπου κατά 25% και η πρόβλεψη για φέτος ήταν ότι θα αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο ο καιρός είχε… άλλα σχέδια. ΄΄Για την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Επίσης, είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσουμε και την τιμή. Αυτό που μπορούμε να πούμε στον σταφιδοπαραγωγό είναι ότι δεν θα είναι μικρότερη από πέρυσι που ήταν στο 1,40 ευρώ΄΄, επισήμανε ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ένωση θα δώσει την καλύτερη τιμή και γρηγορότερα στον παραγωγό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr