background img
banner
banner

Μέχρι την Κυριακή η Διεθνής Έκθεση “mail art” στο Αίγιο

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Η mellifera με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων ζωής των Ελληνικών Ταχυδρομείων το 2018, κάλεσε Έλληνες και ξένους mail artists να δημιουργήσουν έργα για μια έκθεση-γιορτή με θέμα “THE POST” (τον Ταχυδρόμο, το Ταχυδρομείο). Η Διεθνής Έκθεση mail art ξεκίνησε το Σάββατο 28 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Αυγούστου.
Περισσότεροι από 174 καλλιτέχνες, από 36 χώρες δημιούργησαν περισσότερα από 250 έργα τα οποία φιλοξενούνται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης mail art, με την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Ιουλίου και η έκθεση θα λειτουργεί έως την επόμενη Κυριακή.
H mellifera A.M.K.E. ιδρύθηκε από τον Αιγιώτη Νίκο Αγκορτσά, Αξιωματικό του Ε.Ν. και τη Μαρία Χωριανοπούλου, εκπαιδευτικό και εικαστικό, το 2015 και διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Αίγιο, Διεθνή Έκθεση mail art. Το κίνημα της mail art ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως παρακλάδι του κινήματος fluxus.

Η Mail art (Ταχυδρομική Τέχνη, postal art, correspondence art)είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που βασίζεται στην αποστολή (μικρού μεγέθους) έργων τέχνης, μέσω ταχυδρομείου. Ο Αμερικανός Ray Johnson θεωρείται ο πρώτος mail art καλλιτέχνης. Ξεκίνησε τη διάδοση το 1943 από έναν κατάλογο 200 διευθύνσεων (φίλων, κριτικών τέχνης, καλλιτέχνες και το κοινό γενικά) τους έστειλε κάρτες με εικόνες περιοδικών και εφημερίδων που μεταμόρφωσε σε μικρά κολάζ που ονομάζεται «Moticos» και εκτέθηκαν για το 1970 στο Whitney Μουσείο της Νέας Υόρκης).

Τα έργα είναι, αυθεντικά έργα τέχνης, ψηφιακή ζωγραφική, εκτυπώσεις, αντίγραφα, κάρτες, artistamps (μορφή χαρακτικής με εικαστικές σφραγίδες), οπτική ποίηση, εφημερίδες και περιοδικά που αφορούν τον θεσμό, γραμματόσημα σχεδιασμένα από τους ίδιους και εξαιρετικά ζωγραφισμένους φακέλους. Ο καλλιτέχνης Edward Plunket έχει υποστηρίξει ότι η επικοινωνία ως μορφή τέχνης είναι αρχαία παράδοση, όταν η Κλεοπάτρα είχε παραδοθεί στον Ιούλιο Καίσαρα τυλιγμένη σε χαλί (!)
Στη δεκαετία του ‘70 τα μέλη της mail art, αυξήθηκαν σημαντικά. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη όταν η κρατική λογοκρισία εμπόδιζε την ελεύθερη κυκλοφορία εναλλακτικών ιδεών. Το κίνημα βασιζόμενο κυρίως στη επαφή και την ελεύθερη ανταλλαγή τέχνης και ιδεών μεταξύ των καλλιτεχνών, εξελίχθηκε σε παγκόσμιο δίκτυο. Η ανάπτυξη μιας μεγάλης κοινότητας με φιλίες που γεννήθηκαν από προσωπική αλληλογραφία, οδήγησε στην οργάνωση φεστιβάλ και συναντήσεων.

Το 1994, ο Ολλανδός mail artist Ruud Janssen ξεκίνησε μια σειρά από συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, οι οποίες έγιναν σημαντική επιρροή στον τομέα της mail art. Στις τάξεις του κινήματος, γίνονται το ίδιο δεκτοί, καλλιτέχνες με ολοκληρωμένες καριέρες, όπως και αυθεντικά δημιουργικοί άνθρωποι που ενασχολούνται με την τέχνη. Οι συμμετέχοντες καλούνται από τα μέλη του δικτύου να συμμετάσχουν σε συλλογικά έργα ή εκθέσεις στις οποίες οι συμμετοχές δεν επιλέγονται ή κρίνονται.
Μια έκθεση mail art δεν έχει κριτική επιτροπή, δεν υπάρχει οικονομική εισφορά, δεν υπάρχει λογοκρισία και εκτίθενται όλα τα έργα αρκεί να μην είναι υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και να μην προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα έργα τέχνης δεν επιστρέφονται και παραμένουν ιδιοκτησία των διοργανωτών, αλλά ένας κατάλογος ή τεκμηρίωση συμμετοχής, αποστέλλεται δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες σε αντάλλαγμα για τα έργα τους ή αναρτώνται σε ιστολόγια και ιστότοπους αντί για προσωπική αποστολή έντυπου χαρτιού στους καλλιτέχνες.

Η mail art παρουσιάζεται σε εναλλακτικούς χώρους, όπως ιδιωτικά διαμερίσματα, δημοτικά κτίρια και προθήκες, καθώς και σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Τα έργα ΔΕΝ πωλούνται και φθάνουν μέσω ταχυδρομείου και συνήθως χωρίς κορνίζες, πράγμα που απαλλάσσει τους καλλιτέχνες από τις διαδικασίες εξαγωγής έργου τέχνης, που απαιτούν χρόνο και χρήμα .
Η σχέση των mail artists με το ταχυδρομείο και τα Ταχυδρομικά επαγγέλματα είναι άμεση και υποστηρικτική. Γνωρίζουν προσωπικά τους Ταχυδρόμους τους και υποστηρίζουν πως “Το ταχυδρομικό κουτί είναι ένα Μουσείο και όχι ένα δοχείο λογαριασμών και διαφημιστικών φυλλαδίων”. Το 1988 η ιδέα της IUOMA (International Union Of Mail Artists) γεννήθηκε από τον Ruud Janssen και αριθμεί σήμερα 4875 καλλιτέχνες. Ένα νούμερο που αλλάζει καθημερινά.

Εκθέσεις MAIL ART στον Ελληνικό χώρο

Το 2006 πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Mail Art στην Έλασσόνα, με τίτλο «Ψυχεδέλεια», η οποία μεταφέρθηκε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων (Διοργάνωση-Έπιμέλεια Θωμαΐς Κόντου). Από τότε και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 20 συνολικά εκθέσεις, οι περισσότερες σε Ελασσόνα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και σε Χαλάστρα, Ψαχνά, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Αιτωλικό, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Δήμο Συκεών, Αμφιλοχία, το 2017 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Διγελιωτίκων στο Αίγιο και στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης στην Αθήνα και φέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” στο Αίγιο (Διοργάνωση της mellifera και Έπιμέλεια Μαρία Χωριανοπούλου).


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr