background img
banner
banner

Μόλις το 35% των ιδιοκτητών έχει υποβάλει δήλωση για το Κτηματολόγιο…

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

«Αντιμέτωπη» με… παράδοση στο κράτος μεγάλων εκτάσεων καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μη δήλωσής τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, βρίσκεται η Ανατολική Αιγιάλεια. Η προθεσμία εκπνέει την προσεχή Δευτέρα 6 Αυγούστου και με βάση εκτιμήσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει την διαδικασία, μέχρι στιγμής έχει υποβάλει δήλωση μόλις το 35% των ιδιοκτητών, ενώ ο νόμος είναι ρητός και αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης…

Υπενθυμίζεται ότι ήδη διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της παράτασης που έχει δοθεί για υποβολή αιτήσεων κτηματογράφησης. Ως γνωστόν, η προθεσμία κανονικά για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για την κτηματογράφηση των ακινήτων στην Ανατολική Αιγιάλεια έληγε στις 7 Μαΐου για κατοίκους του εσωτερικού, ωστόσο έλαβε παράταση μέχρι την 6η Αυγούστου, διότι η προσέλευση ήταν πολύ κάτω της αναμενόμενης. Πρόκειται για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ελαιώνος, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς, Τραπέζης του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Τα γραφεία στην περιοχή είναι δύο: Στο Κράθιο Αιγιαλείας (Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών (ισόγειο κατάστημα πλησίον της διασταύρωσης για Ακράτα), ΤΚ 25006. Τηλ: 26960 32125, fax: 26960 32750, E-mail:[email protected]) και στο Διακοπτό (ισόγειο κατάστημα ευρισκόμενο σε συγκρότημα καταστημάτων επί της κεντρικής οδού, έναντι Πνευματικού Κέντρου Διακοπτού, ΤΚ 25003. Τηλ: 26910 43410, fax: 26910 41431, E-mail: [email protected]), με ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:30 έως 16:30 και κάθε Τετάρτη από 8:30 έως 20:30.

Ανεβάζουν «στροφές» μέρα με τη μέρα

Την ιδιαίτερα μικρή ανταπόκριση των πολιτών επιβεβαίωσε στo Protionline.gr  και ο διευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο στην Ανατολική Αιγιάλεια Νίκος Γαλιδάκης, τονίζοντας πως ΄΄με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τον αριθμό των ιδιοκτητών και τις εκτάσεις σε Διακοπτό και Ακράτας, περίπου το 35% έχει ως τώρα υποβάλλει δήλωση΄΄. Παρατήρησε βέβαια ότι όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η 6η Αυγούστου στα δύο γραφεία Ακράτας και Διακοπτού παρατηρείται αυξημένη προσέλευση, τονίζοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να έχει προσέλθει περισσότερος κόσμος. Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει από την διαδικασία σε άλλες περιοχές, είπε πως προσέρχονταν τουλάχιστον οι μισοί… Αναφορικά με το πού αποδίδει αυτή την αδράνεια, ο κ. Γαλιδάκης παρατήρησε πως κυρίως οι ντόπιοι ιδιοκτήτες είναι αυτοί που δεν έχουν προσέλθει, συμπεραίνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για έλλειψη ενημέρωσης και πως ίσως έχει να κάνει με έλλειψη χρημάτων.

Επιπλέον, ο διευθυντής της εταιρείας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι τα δύο γραφεία θα παραμένουν ανοιχτά όλες τις μέρες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο για να εξυπηρετούν τον κόσμο, καλώντας τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να κλείσουν τουλάχιστον ραντεβού ώστε να είναι εμπρόθεσμοι.
Θα πρέπει πάντως να τονιστεί γιατί είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν και να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους εμπρόθεσμα, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κι αυτό γιατί η πολιτεία στην προσπάθεια της να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο έγκαιρα σε όλη τη χώρα, έχει προβλέψει πρόστιμα σε όσους αμελούν να υποβάλουν τη δήλωση δικαιώματος ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Και βέβαια, εάν δεν προσέλθουν καθόλου, οι ιδιοκτησίες τους περνούν στο κράτος…

Τι κάνουν όσοι δεν προλάβουν…

Όσοι δεν προλάβουν να κάνουν εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση. Στην περίπτωση αυτή όμως, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Σημειώνεται όμως ότι, η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία η επιβολή προστίμου, θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν πληρώνουν πρόστιμο, παρά μόνο το πάγιο τέλος με τη γνωστή διαδικασία στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Ωστόσο, εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες.

Τα πρόστιμα

Ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου. Αναλυτικά, για κάθε δικαίωμα είναι τα εξής: α) Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής. Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €. Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 €. Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 €. Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €. Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €. Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €. Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 €. β) Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή. Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €. Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €. Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 €. Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κ.λπ.) – Πρόστιμο 70 €.

Όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά…

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά και καθυστερούν, μπορούν να προσέλθουν πριν την καταλυτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στα γραφεία Κτηματογράφησης της περιοχής, με την ταυτότητα τους και το αποδεικτικό ΑΦΜ και να δηλώσουν τον αριθμό των δικαιωμάτων τους. Το γραφείο Κτηματογράφησης θα τους δώσει απόδειξη εμπρόθεσμης προσέλευσης (αριθμό πρωτοκόλλου) και θα τους ορίσει την ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η συνέχεια…

Μετά το στάδιο συλλογής των δηλώσεων η κτηματογράφηση συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Η β΄ φάση κτηματογράφησης καταλήγει στην κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.

Στη συνέχεια και μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει η ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων, προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί μέσα σε προθεσμία 4 μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr