background img
banner
banner

Νέο πλάνο δράσης για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας!

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με καταγγελίες ξεκίνησε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας και της δικηγόρου της, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Όπως έγινε γνωστό, όσο η Επιτροπή Αγώνα ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις για άρση της εισαγγελικής εντολής και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείραςτόσο οι δικηγόροι της προχωρούν σε νομικές ενέργειες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα με επανακατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με την προσθήκη νέων στοιχείων και την υποβολή μήνυσης εις βάρος του Εισαγγελέα που έδωσε την εντολή να ανοίξει ο ΧΥΤΑ!

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί εναντίον του δημάρχου Αιγιαλείας και του αντιδημάρχου Ανατ. Αιγιάλειας για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, καθώς και οι πρόσφατες μηνύσεις για μεταφορά καμένων υλικών από σούπερ μάρκετ της Ακράτας, στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, παρευρέθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Τομαράς και Χρήστος Λαϊνάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας, ο πρόεδρος της Ίριδας Δημήτρης Παπαγεωργίου καθώς και κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Επίθεση στον δήμαρχο…

Τον συντονισμό είχε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Παναγής Παναγόπουλος, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναδρομή στο πώς έχει το θέμα, κατηγορώντας ευθέως τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο για τους χειρισμούς του, αποκαλώντας τον «κακό δήμαρχο» με «βοναπαρτική φιλοσοφία και αντίληψη», σημειώνοντας ακόμη πως «είναι επικίνδυνος για όλη την Αιγιάλεια»!
Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι, εκτός από την πλήρη μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, εκτός από το ότι «καθάρισε» ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και μεταφέρθηκαν όλα στην Αιγείρα, γίνεται μεταφορά απορριμμάτων και από άλλες περιοχές, τονίζοντας ότι ούτε η εντολή για εναπόθεση απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας υλοποιήθηκε, ούτε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κήρυξη όλου του δήμου σε έκτακτη ανάγκη. ΄΄Αν δεν κλείσει ο Εισαγγελέας τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, θα τον κλείσουμε εμείς, με οποιοδήποτε τίμημα΄΄, είπε ο Παναγής Παναγόπουλος.

΄΄Να μην αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως απόβλητα΄΄

Ακολούθως, η νομική εκπρόσωπος των κατοίκων, πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στον αγώνα των κατοίκων που, όπως είπε, αφορά τη ζωή, την υγεία, την ασφάλεια όλων μας. ΄΄Η διεκδίκηση του να ζούμε ασφαλείς σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν θέτει σε διακύβευση την υγεία μας, η διεκδίκηση να μην αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως απόβλητα οι ίδιοι, να μην περιφρονείται από τις αρμόδιες αρχές η ζωή τους, η υγεία τους το μεγάλωμα των παιδιών τους και η ασφάλειά τους, είναι στοιχειώδη και θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία οι αρμόδιες αρχές είτε πολιτικές είτε δικαστικές και εισαγγελικές, οφείλουν να προστατεύουν και να διαφυλάσσουν. Η αγωνία των κατοίκων να μην υποβαθμιστεί άλλο η ζωή τους, να μην υπονομευθεί και βλαφθεί η υγεία τους, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε περιβάλλον που δεν είναι επικίνδυνο και καρκινογόνο, αποτελεί αγωνία κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Μιλάμε για έναν παράνομο ΧΥΤΑ χωρίς άδεια, χωρίς καμία προδιαγραφή διαφύλαξης και προστασίας της υγείας της ζωής και του περιβάλλοντος, να τίθεται στην διάθεση όχι μόνο των αρχών που παρανομούν, αλλά και ιδιωτών που συναλλάσσονται με τις αρχές με το αζημίωτο και να εναποτίθενται εκεί σκουπίδια όχι απλώς οικιακά απόβλητα αλλά επικίνδυνα απόβλητα, που αποδεικνύεται ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία των κατοίκων. Σημειωτέον ότι για την εναπόθεσή τους κανείς δεν παίρνει την ευθύνη΄΄, επισήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα Καλαβρύτων!

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, που μαζί με την κ. Νικολοπούλου εκπροσωπούν νομικά τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας, ΄΄ο αγώνας των κατοίκων εναντίον του ΧΥΤΑ είναι δίκαιος, δημοκρατικός και πάνω απ’ όλα νόμιμος. Σε αυτό το νόμιμο δικαίωμα των κατοίκων θα είμαι συμπαραστάτης με όλες μου τις δυνάμεις. Η παρεμπόδιση λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ είναι δημοκρατικό καθήκον και σε αυτή την ενέργεια θα είμαι δίπλα τους όχι μόνο ως νομική παραστάτης αλλά και ως πολίτης που μαζί τους θα συμμετάσχω σε όποια κινητοποίηση αποφασίσουν. Ο δημοκρατικός τρόπος που λειτουργούν αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας πολιτών εναντίον της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Η θέση μου η πολιτική και νομική είναι ότι ο Εισαγγελέας που αποφάσισε και επέβαλε το άνοιγμα του ΧΥΤΑ πρέπει να ελεγχθεί ποινικά και γι’ αυτό θα υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά. Επίσης, πρέπει να ελεγχθούν ποινικά και όλοι όσοι έχουν συμπράξει και συμβάλλει σε αυτή την επικίνδυνη για την ζωή και την υγεία κατάσταση. Δεν θα περιμένουμε ούτε να υπάρξει φονική πυρκαγιά για να αντιδράσουμε και βέβαια δεν θα εμπιστευθούμε εκείνους που αντί να αναθέτουν στην αστυνομική αρχή την προστασία των πολιτών της αναθέτουν την επίθεση στους πολίτες και την ακραία καταστολή.”

Επανακατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με νέα στοιχεία

Όπως τονίστηκε, οι νομικές ενέργειες που προσδιορίζονται χρονικά μέσα στον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνουν την κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων με νέα στοιχεία καθώς και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του Εισαγγελέως ΄΄που συνέπραξε και επέβαλε την παρανομία και δεν έχει πράξει τίποτα εντεύθεν αλλά και κάθε υπαιτίου αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς σε βάρος των κατοίκων΄΄, όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Δεν μπορεί κανείς να περιμένει εάν και πότε θα ευδοκήσουν οι αρμόδιοι να πράξουν το καθήκον τους. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει εάν και πότε οι εισαγγελείς και οι δικαστές αντιστοίχως θα ευδοκήσουν να παράξουν το καθήκον τους. Κι ούτε μπορεί κανείς να περιμένει από άλλους αυτό το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμά του και υποχρέωσή του να το υπερασπιστεί΄΄.

Τριαντ. Οικονόμου: ΄΄Ελλιπής ο φάκελος του δήμου στην Αποκεντρωμένη΄΄

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Τριαντάφυλλος Οικονόμου ανέφερε σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα που εκτελούνται στον ΧΥΤΑ, τονίζοντας πως ο φάκελος του δήμου κρίθηκε ελλιπής και το ενδεχόμενο έκδοσης άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ, απομακρύνεται. Όπως είπε, ΄΄αυτά τα έργα συντήρησης που έπρεπε να έχουν γίνει πάρα πολύ καιρό πριν, εκτελούνται επειδή προηγήθηκε αυτός ο επίπονος αγώνας των κατοίκων και αυτό πρέπει να μετρηθεί στις νίκες. Υποτίθεται πως έχει ολοκληρωθεί το έργο της πρόσθετης μονάδας του βιολογικού καθαρισμού. Βεβαίως πρέπει να διορθωθεί ο υπάρχων βιολογικός γιατί η πρόσθετη μονάδα δεν αρκεί. Έχει ολοκληρωθεί το έργο της άντλησης του βιοαερίου το οποίο όμως δεν λειτουργεί. Η δεξαμενή υπερχείλισης, αυτή που ήταν σπασμένη, έχει αδειάσει αλλά δεν έχει επισκευαστεί ακόμα. Έχει γίνει μία γεώτρηση από την οποία έγινε λήψη δείγματος και διαπιστώθηκε πρόβλημα αφού ο υδροφόρος ορίζοντας βρέθηκε μολυσμένος στα 183 μέτρα.
Η ανάλυση αυτού του δείγματος δεν έχει φτάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με έγγραφό της ζητά την ανάλυση διότι έχει ενημερωθεί ότι έχει γίνει η δειγματοληψία αλλά δεν έχει πάρει το αποτέλεσμα της ανάλυσης και εντέλει τον δήμαρχο να κάνει άλλες δύο γεωτρήσεις υποδεικνύοντας τα σημεία, δηλαδή στα τρία σημεία περιμετρικά του ΧΥΤΑ που εμείς είχαμε αναφέρει΄΄.

Πώς… μεγάλωσε ο ΧΥΤΑ

Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου, ΄΄η μελέτη της Αποκεντρωμένης βρίσκει μία διαφορά 15 στρεμμάτων σε σχέση με τα αρχικά στρέμματα που έχει δηλωθεί ο ΧΥΤΑ, δηλαδή από 48 στρέμματα που ήταν, η αίτηση αδειοδότησης είναι για 63 στρέμματα! Προφανώς αυτά τα 15 στρέμματα είναι το λαγκάδι που χώνουν τα σκουπίδια και ακόμα… καπνίζει, το οποίο έξω από τον ΧΥΤΑ, στην απορροή του, συνεχίζει να βγάζει δηλητήριο… Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία η Αποκεντρωμένη ζητά από τον δήμο για να αρχίσει να συζητά τη δυνατότητα αδειοδότησης. Γιατί όμως ο δήμαρχος να βιάζεται αφού τα σκουπίδια τα φέρνει εκεί με την εισαγγελική εντολή;΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr