background img
banner
banner

Ο πολυσύνθετος Ανδρέας Μακρόπουλος

Ο Ανδρέας Μακρόπουλος, γνωστός με το προσωνύμιο “Καμπαλέρο”, ήταν ένας πολυσύνθετος και πολυτάλαντος αθλητής, από τους καλύτερους που ανέδειξε το Αίγιο. Όπως αναφέρει ο Τάσος Χαλμούκος σε ανάρτησή του στο facebook, το 1961 ο Μακρόπουλος έβγαλε δελτίο στο Παναιγιάλειο όπου έπαιζε ποδόσφαιρο (εξτρέμ) στην εφηβική ομάδα και το 1967 τον καθιέρωσε ως τερματοφύλακα στην πρώτη ομάδα ο τότε φροντιστής της ομάδας Αγγελόπουλος Σωτήρης ευρύτερα γνωστός και ως “Κωλοστούμπανος”.

Έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι τον Φλεβάρη του 1970 αλλά ο γυμναστής Κανιός διέγνωσε το σπάνιο ταλέντο του και τον προέτρεψε να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό. Το 1962 παράλληλα με το ποδόσφαιρο είχε την πρώτη επαφή με το στίβο και το άλμα εις μήκος. Το πρώτο του άλμα στο σκάμμα ήταν 6.52 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έβγαλε δελτίο στην ΕΦΑ Αιγίου.
Το 1964 στους Πανελλήνιους αγώνες εφήβων κατέλαβε την τρίτη θέση στο δέκαθλο.
Το 1968 εντάχθηκε στην χωροφυλακή μέχρι το 1981.Το 1971 στο κατάμεστο από κόσμο εθνικό στάδιο των Τρικάλων κατέπληξε το Πανελλήνιο σε αγώνες των ενόπλων δυνάμεων με το ιστορικό άλμα 7.38 στο μήκος καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Όλοι αναρωτήθηκαν ποιος ήταν αυτός ο “κομήτης” από το Αίγιο που χωρίς προπονητή, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς ιατρική υποστήριξη, σε χωμάτινο στίβο και αθλητικά παπούτσια με κρέπα πέτυχε αυτόν τον άθλο. Ο Ανδρέας ουδέποτε απέκτησε προπονητή. Η προπόνηση που έκανε ήταν, ότι ο ίδιος άκουγε από προπονητές της Αθήνας.
Για την ιστορία το Πανελλήνιο Ρεκόρ εκείνη την εποχή κατείχε ο Δήμος Μαγκλάρας με 7.71. Ο Μακρόπουλος δηλαδή υπολειπόταν μόνο 33 εκατοστά από το Πανελλήνιο ρεκόρ! Ίσως ήταν ο καλύτερος Αιγιώτης αθλητής αφού επρόκειτο για ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Οι επιδόσεις του στο δέκαθλο:

100 μετρα: 11”.00
110 με εμπόδια: 17”.50
400 απλά: 53”.00
1500: 4’.59”
Μήκος: 7.38
Ύψος: 1.75
Επί κοντώ: 3 μέτρα
Σφαίρα: 9.40
Δίσκος: 38 μέτρα
Ακόντιο: 57.38

* Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Αντρέα Μακρόπουλο στην κορυφή του βάθρου. Είναι από τους Αχαικούς αγώνες στίβου στο Αίγιο το 1965 και δεξιά βλέπουμε τον Φάνη Ζουρόπουλο που είχε πάρει τη δεύτερη θέση.

* Πρόεδρος της ΕΦΑ εκείνη την εποχή ήταν ο αείμνηστος συμβολαιογράφος Γεωργόπουλος Γεώργιος.

* Ο Ανδρέας Μακρόπουλος από το 1981 μέχρι και σήμερα διατηρεί πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στο Αίγιο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr