background img
banner
banner

Πότε απαγορεύεται το κολύμπι στη θάλασσα

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προειδοποιεί για τους κινδύνους της θάλασσας.

– Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.

– Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.

– Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

– Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

– Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

– Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

– Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

– Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

– Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

– Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε ΑΠΛΩΣ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

– Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.

– Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

– Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.

– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.

– Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.

– Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

– Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει.

Κάλεσε για βοήθεια.
Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr