background img
banner
banner

Στο… προσκήνιο το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

 ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ – ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ!

Ένα μνημείο που θα ζήλευαν δεκάδες δήμοι και περιοχές έχει στις τάξεις του ο δήμος Αιγιαλείας που πλέον, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε προχθές από το υπουργείο Πολιτισμού για τον ηλεκτροφωτισμό του, υπάρχει η δυνατότητα διάδοσης της «λάμψης» του στο πανελλήνιο και όχι μόνο! Η έγκριση της εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού ήρθε μόλις λίγες ώρες πριν την όμορφη συναυλία που έδωσαν στον χώρο Έλλη Πασπαλά και Ευανθία Ρεμπούτσικα, επιτρέποντας στον δήμο να δρομολογήσει το έργο.

Και μπορεί η απόφαση να ελήφθη αρμοδίως από το υπουργείο Πολιτισμού και την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, ωθήθηκε όμως και από το υπουργείο Τουρισμού που σχετίζεται εμμέσως με το θέμα για δύο λόγους. Αφενός γιατί το Αρχαίο Θέατρο μπορεί να γίνει χώρος επισκέψιμος και να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και αφετέρου διότι για να φτάσει στο σημείο να ληφθεί η πολυπόθητη απόφαση, υπήρξε προσωπικό ενδιαφέρον της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, με τον Αιγιαλέα σύμβουλό της Πέτρο Δαδιώτη να καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι είχε ληφθεί η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με το υπουργείο να βάζει από προχθές και επίσημα υπογραφή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο πιθανόν μελλοντικών παρεμβάσεων που μπορεί να σχετίζονται και με την πρόσβαση στο χώρο του θεάτρου.

΄΄Μία διαρκής προσπάθεια που δικαιώθηκε΄΄

Την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης εξέφρασε στο Protionline.gr  ο κ. Δαδιώτης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση, τονίζοντας πως ήταν μία διαρκής προσπάθεια που δικαιώθηκε.

Η απόφαση δημιουργεί νέες δυνατότητες και προοπτικές σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αιγιάλειας, ώστε να δύναται να φιλοξενήσει παραστάσεις και να γίνει γνωστό ανά την Ελλάδα (και όχι μόνο), αυξάνοντας το αρχαιολογικό, πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες για τον ηλεκτροφωτισμό και την περαιτέρω ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, είχαν ξεκινήσει εδώ και δυόμιση χρόνια από την δημοτική αρχή που σε συνεργασία με την 6η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχαν κινήσει τις διαδικασίες, εκπονώντας την σχετική μελέτη, ωστόσο οι προσπάθειες έβρισκαν… εμπόδια στο Κ.Α.Σ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός, με βάση την μελέτη που έχει συνταχθεί για το έργο, ανέρχεται σε περίπου 25.000 ευρώ.

Η ανάδειξη του θεάτρου αποτέλεσε από την αρχή της θητείας της, στόχο για την δημοτική αρχή, διοργανώνοντας σε αυτό και παρά τις δυσκολίες ελλείψει ηλεκτροδότησης, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Η συναυλία Ρεμπούτσικα – Πασπαλά στον μαγευτικό χώρο…

Κάτι ανάλογο έγινε και το βράδυ της Δευτέρας 6 Αυγούστου, όπου ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας γέμισε με ατμοσφαιρικές μελωδίες. O απαράμιλλης ομορφιάς χώρος, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί πλήθος κόσμου για την εξαιρετική συναυλία που πραγματοποιήθηκε από την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Έλλη Πασπαλά.

Ο επιβλητικός χώρος του μνημείου που ανοίγει σταθερά κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας την επίσκεψη σε αυτό με κάποια καλλιτεχνική δράση, φέτος φιλοξένησε το μοναδικό καλλιτεχνικό δίδυμό. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσίασε τις πιο αγαπημένες συνθέσεις της με μουσική από κινηματογραφικές ταινίες όπως η «Πολίτικη Κουζίνα» το «Babam ve Oglum», το πρόσφατο «1968» και άλλες, που ταξίδεψαν το κοινό στο μακρινό Καζακστάν, στη Ρωσία και στην Κωσταντινούπολη. Η Έλλη Πασπαλά ερμήνευσε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο παλιότερα και νέα τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα καθηλώνοντας το κοινό.

Τη συναυλία χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Αιγείρας – Ακράτας Γιώργος Γιοβάς και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαχριστοπούλου, ενώ παρόντες ήταν τουλάχιστον 900 θεατές οι οποίοι είχαν γεμίσει από νωρίς τα καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί πλησίον του μνημείου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr