ΜΠΗΚΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Προσφέροντας νέες εμπειρίες σε όσους το ακολούθησαν (και ήταν πολλοί αυτοί), άλλο ένα «ταξίδι» των Οινοξενείων, πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας την γλυκιά επίγευση του εξαιρετικού οίνου της Αιγιάλειας που φέτος διανθίστηκε από το εκλεκτό προϊόν της περιοχής, την μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Ήταν τα έκτα κατά σειρά Οινοξένεια που με καθημερινές πολιτιστικές δραστηριότητες, βραδιές οινογνωσίας και παρουσιάσεις κατάφεραν να βάλουν ένα ακόμη κομμάτι στο δύσκολο παζλ που συνθέτει την εξωστρέφεια.
Οι… σταθμοί του φετινού ταξιδιού
Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των Οινοξενείων. Να αναδειχθεί μέσα από ελκυστικές εκδηλώσεις, μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικά περιοχές της χώρας, με μια μοναδική συνέργεια μεταξύ οίνου, γαστρονομίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Φέτος, τα Οινοξένεια πορεύτηκαν και με το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», ενώ το φετινό ταξίδι είχε κι άλλους τρεις σταθμούς με επισκέψεις και γνωριμία σε τρία ακόμα οινοποιεία της περιοχής, το Οινοποιείο Κανακάρη, το Οινοποιείο Κροκιδά και το οινοποιείο Εδανός Οινοποιητική, με ιστορία και παράδοση στην οινοποίηση, με εξαιρετικούς ανθρώπους, εγκαταστάσεις και κρασιά. Μαζί με τα υπόλοιπα οινοποιεία Αμπελώνες Ρίρα, Cavino, Οινοποιείο Καρανικόλα και Τετράμυθο, μαζί με τα εστιατόρια, τους ξενώνες, τα αρτοποιεία και τις κάβες του Δικτύου, τα Οινοξένεια μάς ταξίδεψαν στον τόπο, τον οίνο, τη γεύση και τον πολιτισμό της Αιγιάλειας.
Αξέχαστες βραδιές…
Στις φετινές καινοτομίες και τα «γευστικά ταιριάσματα» που γνώρισαν μεγάλη ανταπόκριση, με το τελευταίο να λαμβάνει χώρα στην παραλία του Ελαιώνα, με έναν απρόσμενο επισκέπτη! Ήταν η τελευταία εκδήλωση του οινοποιείου «Κανακάρης» στο εστιατόριο «Αρμενιστής» στην παραλία του Ελαιώνα, σε μια βραδιά που επεφύλασσε εκπλήξεις και απρόσμενες παρουσίες, όπως αυτή του βραβευμένου με δύο Όσκαρ, σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν ο οποίος από το 2016 είναι πρεσβευτής των οίνων της Aιγιάλειας και είναι συχνός επισκέπτης της περιοχής. Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων «γευστικά ταιριάσματα» έφτασε στο τέλος του και ο διαγωνισμός «Οινικό ταξίδι στον Μαλβαζία της Μονεβασιάς» με δώρο ένα διήμερο οινικό ταξίδι στην Μονεμβασιά για δύο άτομα, για γνωριμία με το σημαντικότερο κρασί της ιστορίας, τον Μαλβαζία οίνο. Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η κα Χρυσάνθη Κουνινιώτη, συμπληρώνοντας τις περισσότερες συμμετοχές στις εκδηλώσεις, ενώ, μια εξάδα οίνους από το οινοποιείο «Κανακάρης» κέρδισε ο κ. Γιώργος Μπακογιάννης.
Σε μια πολύπλευρη εκδήλωση, με ξεχωριστούς καλεσμένους και ιδιαίτερα δρώμενα, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι βρέθηκαν στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Long Beach Resort» το βράδυ της Παρασκευής 24 Αυγούστου στην περιοχή του Λόγγου. Στην εκδήλωση με τίτλο «Με σταφίδα και κρασί στον Αστερισμό Αιγιάλεια» ξεκίνησε με την παρουσία της καταξιωμένης σεφ Ντίνας Νικολάου, η οποία μαγείρεψε μπροστά στο κοινό με τη βοήθεια του ντόπιου σεφ Μάριου Κούγια και του Απόστολου Βασιλάκη. Η διάσημη σεφ ετοίμασε δυο συνταγές με βάση τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα ΠΟΠ «Βοστίτσα» που φέτος τιμούν τα Οινοξένεια. Η Δ.Η.Κ.ΕΠ.Α. σαν διοργανώτρια των Οινοξενείων και μέσω της προέδρου της Μαρίας Παπαχριστοπούλου, τίμησε την σεφ Ντίνα Νικολάου ανακηρύσσοντάς την πρέσβειρα του πολιτισμού της μαύρης κορινθιακής σταφίδας «Βοστίτσα» απονέμοντάς της τιμητική πλακέτα.
Στη συνέχεια της βραδιάς η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της «Κάποτε στο Αίγιο – Ιστορίες του Μεσοπολέμου», ταξιδεύοντας το κοινό στο Αίγιο της δεκαετίας του 30’ και δίνοντας μια οπτική για τη σημασία της σταφίδας εκείνη την εποχή. Επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη διατροφική αξία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας Π.Ο.Π. «Βοτσίτσα», έκανε ο χημικός και συνεργάτης της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) Μιχάλης Καρβέλας, τονίζοντας τα διατροφικά οφέλη του πολύτιμου «μαύρου χρυσού» της Αιγιάλειας.
Άλλη μια ξεχωριστή παρουσία για την χθεσινή εκδήλωση ήταν του Σίμου Γεωργόπουλου – οινογράφου, κριτικού οίνου και γεύσης – ο οποίος επέλεξε μια ετικέτα από κάθε συνεργαζόμενο οινοποιείο του δικτύου Οινοξένεια και έκανε μια παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε κρασιού, μιλώντας για το πως το κάθε κρασί μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει μια συνταγή. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Οινοξενεια: Αστερισμός Αιγιάλεια» παραγωγής της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε σύλληψη και σκηνοθεσία του εικαστικού Βασίλη Ψαρρά, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση και προλόγισε την προβολή.
Το Σάββατο, η πρόσκαιρη κακοκαιρία δεν εμπόδισε τους εκατοντάδες επισκέπτες που γέμισαν την ιδιαίτερα γραφική πλατεία του χωριού Πλάτανος που ακριβοδίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μπαλκόνι του Κορινθιακού». Τα Οινοξένεια έχοντας σαν στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών σημείων της Αιγιάλειας, που για αρκετούς είναι ακόμη ανεξερεύνητα, πραγματοποίησαν εκδήλωση που έφερε το κοινό στην, πρόσφατα αναπλασμένη, πλατεία του Πλατάνου και στα γραφικά του σοκάκια με τα πετρόκτιστα κτίσματα. Πριν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο χωριό με επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα (έτος κατασκευής 1836) και τις παραδοσιακές βρύσες (έτος κατασκευής 1863).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με γευσιγνωσία οίνου από τα συνεργαζόμενα οινοποιεία του δικτύου Οινοξένεια καθώς και με κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων που είχαν προετοιμάσει με ιδιαίτερο μεράκι οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Πήγασος». Εν συνεχεία, στην κατάμεστη πλατεία του χωριού και εν μέσω ρίψης πυροτεχνημάτων που φώτισαν τη νύχτα, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου κ. Ανδρέας Ρεκούτης και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαχριστοπούλου χαιρέτισαν την εκδήλωση. Το μουσικό συγκρότημα Αΐσσω ξεκίνησε τη συναυλία που κράτησε αμείωτο το κέφι ως αργά τα μεσάνυχτα, με γνωστές μελωδίες από έντεχνο, λαϊκό, σμυρνέϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Παράλληλα με την εκδήλωση οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσαν φωτογραφικό αφιέρωμα στο γραφικό χωριό, που προβάλλονταν στο χώρο πλησίον της γευσιγνωσίας.
Περισσότερες εκδηλώσεις με λιγότερα χρήματα
Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε για τον θεσμό η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαχριστοπούλου, η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, σήκωσαν όλο το βάρος της φετινής διοργάνωσης. ΄΄Μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα γιατί ικανοποίησε και τον κόσμο. Πραγματοποιήσαμε ποιοτικές εκδηλώσεις υλοποιώντας τον σκοπό των Οινοξενείων, εισαγάγαμε καινοτομίες, όπως νέες εκδηλώσεις, οινογνωσία, γευστικά ταιριάσματα. Ο κόσμος όχι μόνο συμμετείχε γιατί ήταν κάτι διαφορετικό, αλλά το χάρηκε! Καταφέραμε, με καλό χειρισμό των οικονομικών, να διοργανώσουμε φέτος στο πλαίσιο των Οινοξενείων, περισσότερες εκδηλώσεις με λιγότερα χρήματα΄΄, επισήμανε στην «Π» η κ. Παπαχριστοπούλου, προσθέτοντας: ΄΄Με βάση την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που σημειώθηκε φέτος, την πρωτοτυπία, την ποιότητα των εκδηλώσεων και την ανάδειξη τελικά ολόκληρης της Αιγιάλειας μέσω του θεσμού των Οινοξενείων, αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την πορεία του θεσμού και βάζουμε στόχους πιο υψηλούς. Ό,τι προσφέρουν οι δημότες θέλουμε να επιστρέφει σε αυτούς΄΄.
Η αρχή και ο σκοπός…
Πότε όμως ξεκίνησαν τα Οινοξένεια, ποιοι ήταν οι εμπνευστές και ποιοι προώθησαν τον θεσμό; ΄΄Επρόκειτο για μία ιδέα του Οινολόγου Άγγελου Ρούβαλη που πήρε σάρκα και οστά το 2013, την τελευταία μου χρονιά στην προεδρία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου. Από την αρχή το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και ακόμη πιστεύω πως εάν δουλευτεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Το σκεπτικό ήταν να διαφημιστεί ο τόπος για την ιδιαιτερότητα που διαθέτει ως προς τα κρασιά του, αλλά και να έρθουν σε επαφή ντόπιοι και επισκέπτες με το προϊόν από την διαδικασία της παραγωγής του στο αμπέλι μέχρι την εμφιάλωσή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέδιδαν στον θεσμό οι διαδρομές στους αμπελώνες δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν γιατί τα κρασιά της Αιγιάλειας είναι καλύτερα ποιοτικά΄΄, επισήμανε στην «Π» η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη που επί των ημερών της στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ξεκίνησαν τα Οινοξένεια. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ήταν το κίνητρο που είχαμε θέσει ώστε να επιλέγουν τα καταστήματα και τα μενού των Οινοξενείων, προσφέροντας ένα ταξίδι. Αναφορικά με το σήμερα, είπε: ΄΄Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα ώστε να υλοποιηθούν οι αρχικοί σκοποί των Οινοξενείων και γιατί όχι, να προωθηθούν και διαδημοτικές συνεργασίες. Επίσης, ίσως θα έπρεπε να προχωρήσει η σύσταση επιτροπής ειδικών που θα ασχολούνται επισταμένα με τα Οινοξένεια. Αναμφισβήτητα, τα Οινοξένεια μόνο θετικά προσφέρουν στον δήμο και την ευρύτερη περιοχή΄΄
Ακόμη μεγαλύτερη προοπτική
Τα Οινοξένεια συνεχίστηκαν και επί των ημερών του Κώστα Κλάγκου στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ενώ την δική της «σφραγίδα» στον θεσμό, έχει βάλει η πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Μαρία Τσουκαλά, η οποία, μιλώντας στην «Π», χαρακτήρισε τον θεσμό ως «εργαλείο» ανάπτυξης για την περιοχή, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να υπάρχουν άνθρωποι που θα δουλεύουν όλο το χρόνο για τα Οινοξένεια. Παράλληλα, η κ. Τσουκαλά είπε ότι καλό θα ήταν να υποστηρίζονται και από άλλες υποδομές ώστε να συμβαδίζει όλος ο δήμος με τον θεσμό. Αναφορικά με το σημερινό Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την κ. Παπαχριστοπούλου, είπε ότι συνεχίζει με συνέπεια το εγχείρημα και υποστηρίζεται από μία πολύ δυνατή ομάδα. Με ιδιαίτερα θετικά λόγια μίλησε η κ. Τσουκαλά για το άνοιγμα της σταφιδαποθήκης Πετρόπουλου – Τσίτσα στην φετινή πρεμιέρα των Οινοξενείων, επαναλαμβάνοντας πως ΄΄το μέλλον της πόλης, με σωστούς χειρισμούς, μπορεί να στηριχθεί στο παραλιακό μέτωπο΄΄.
΄΄Τα Οινοξένεια δίνουν την δυνατότητα στο δήμο να οικοδομήσει πάνω σε αυτά, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, προβάλλοντας το αμπελοοινικό μας τοπίο΄΄, είπε η πρώην πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., προσθέτοντας: ΄΄Θα ήθελα να συγχαρώ για την φετινή διοργάνωση την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαχριστοπούλου που συνέχισε αυτό που έχουμε οικοδομήσει. Δοθείσης της ευκαιρίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάζονται για τα Οινοξένεια και συνεργαστήκαμε αυτά τα χρόνια Αυτά τα τρία χρόνια που δουλέψαμε τα Οινοξένεια, ήταν από τα καλύτερα της ζωής μου!΄΄.