background img
banner
banner

Ταξίδι στους δρόμους της γεύσης και του Πολιτισμού

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ»

Μόλις έξι μέρες υπολείπονται για να ξεκινήσει ίσως ο σημαντικότερος θεσμός για την Αιγιάλεια. Η σειρά εκδηλώσεων «Οινοξένεια- Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας» φέτος θα διαρκέσουν από τις 16 ως τις 26 Αυγούστου, με πληθώρα εκδηλώσεων, τιμώντας την… κυρά των αμπελιών της Αιγιάλειας, την περίφημη κορινθιακή σταφίδα «Βοστίτσα», προϊόν Π.Ο.Π. της Αιγιάλειας, που προσφέρει επιβίωση, πλούτο και πολιτισμό εδώ και αιώνες στην περιοχή.

Η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας εγγράφηκε το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO). Αποτελώντας σήμερα το 80% του αμπελώνα της Αιγιάλειας, η κυρά των αμπελιών μας γιορτάζει και μας προσκαλεί. Η μάκινα, η μηχανή διαλογής της σταφίδας, γίνεται φέτος το όχημά μας και μας ταξιδεύει στους αμπελώνες και τους δρόμους της γεύσης και του πολιτισμού της Αιγιάλειας. Ο γλυκός ξύλινος ήχος της, το τάκα-τάκα-τάκα της διαλογής, θα είναι το ρεφραίν στις περιηγήσεις μας, καθώς θα εξερευνούμε τα ορεινά, τις πλαγιές και τις παραλίες της περιοχής, ανακαλύπτοντας νέα σημεία εξαιρετικής ομορφιάς ανάμεσα στους αμπελώνες και τα χωριά, ανάμεσα στις σταφιδαποθήκες και τα οινοποιεία.

Τα οινοποιεία

Φέτος, τα Οινοξένεια έχουν λάβει το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018». Στο φετινό μας ταξίδι θα γνωρίσουμε και θα επισκεφτούμε τρία ακόμα οινοποιεία της περιοχής, το Οινοποιείο Κανακάρη, το Οινοποιείο Κροκιδά και το οινοποιείο Εδανός Οινοποιητική, με ιστορία και παράδοση στην οινοποίηση, με εξαιρετικούς ανθρώπους, εγκαταστάσεις και κρασιά. Μαζί με τα υπόλοιπα οινοποιεία Αμπελώνες Ρίρα, Cavino, Οινοποιείο Καρανικόλα και Τετράμυθος, μαζί με τα εστιατόρια, τους ξενώνες, τα αρτοποιεία και τις κάβες του Δικτύου Οινοξένεια θα ταξιδέψουμε στον τόπο, τον οίνο, τη γεύση και τον πολιτισμό της Αιγιάλειας. Κάποιοι μάλιστα τυχεροί του φετινού διαγωνισμού θα ταξιδέψουν πιο μακριά: μέσα από τα Γευστικά ταιριάσματα θα φτάσουν ως τη Μονεμβασιά και τον Μαλβαζία οίνο!

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η εκδήλωση έναρξης των Οινοξενείων θα ξεκινήσει από την παραλία Αιγίου στις 7.30μ.μ. στην πλατεία Ποσειδωνίας και στην σταφιδαποθήκη Α. Πετρόπουλου (Τσίτσα), με Εργαστήρι παιδικής δημιουργίας και γνώσης με θέμα τα Οινοξένεια, τη σταφίδα και το αμπέλι. Στις 8.00: Καλωσόρισμα και χαιρετισμοί. Κήρυξη έναρξης των εκδηλώσεων Οινοξένεια 2018. Περιήγηση παραλιακής ζώνης Αιγίου (ανάπλαση). Παρουσίαση και γευσιγνωσία οίνων από τους πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων: τα Οινοποιεία του Δικτύου Οινοξένεια. Γεύση Παρουσίαση σταφίδας και προϊόντων σταφίδας από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ). Παρουσίαση εδεσμάτων με σταφίδα από τα αρτοποιεία της πόλης. Μνήμες Έκθεση φωτογραφίας από το παλιό λιμάνι του Αιγίου, τις σταφιδαποθήκες και το φόρτωμα της σταφίδας.

«Δυνατή» έναρξη με Ελεωνόρα Ζουγανέλη και συναρπαστική συνέχεια

Στις 10.00 το βράδυ θα ξεκινήσει η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στο νέο λιμάνι Αιγίου. Ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια της Ελεωνόρας που αγαπήσαμε, με άλλα που πάντα ήθελε να δοκιμάσει με τη φωνή της και, βέβαια, με λαϊκά της παρέας που πάντα θα αγαπιούνται και θα τραγουδιούνται.

Την Παρασκευή17/8 ώρα 8.30μ.μ.: Μια παλιά οινική ιστορία ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΡΟΚΙΔΑ, ΑΚΡΑΤΑ Ξενάγηση Ξενάγηση και ενημέρωση στο οινοποιείο. Οίνος Γευσιγνωσία οίνων του οινοποιείου Κροκιδά. Έκθεση Ο ζωγράφος Νίκος Ψαρρός από τη Σαντορίνη παρουσιάζει πίνακες από τη δουλειά του, στους υπόγειους χώρους του οινοποιείου. Γεύση Γεύσεις και φαγητό finger food στον υπαίθριο χώρο του οινοποιείου. Μουσική Το μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει ο διακεκριμένος σαξοφωνίστας Γιώργος Δαραβέλης. Για τη συνέχεια μαζί μας θα είναι η μοναδική Ζωή Παπαδοπούλου με το συγκρότημά της, ερμηνεύοντας επιτυχίες γνωστές αλλά και άλλες, απρόσμενες. Διοργάνωση εκδήλωσης: Οινοποιείο Κροκιδά.

Το Σάββατο 18/8, ώρα 20:30: Γευστικά ταιριάσματα εστιατόριο REFRAIN BY STRATOS, Ψηλαλώνια Αιγίου. Εκδήλωση Συνδυαστική εκδήλωση Εστιατορίου Refrain by Stratos και Οινοποιείου Κανακάρη. Οίνος Παρουσίαση οίνων του Οινοποιείου Κανακάρη. Γευστική δοκιμή και ταίριασμα κρασιών με πιάτα και συνταγές του εστιατορίου Refrain. Γεύση Απόλαυση πιάτων και κρασιών σε ειδικές τιμές για την ημέρα.

Την Κυριακή19/8: Άμπελος, οίνος και γεύση. Στις 18:00, Μυσταγωγία στην Μεγάλη Άμπελο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, 21ο χλμ. Διακοπτού – Καλαβρύτων. Οίνος Παρουσίαση και γευσιγνωσία οίνων του Οινοποιείου Cavino. Γεύση Δοκιμές εδεσμάτων του εστιατορίου «Ο Θανάσης». Ώρες: 18:00 – 20:00 (αποχώρηση στις 20:00) Τρόπος: Κατόπιν δήλωσης συμμετοχής (26910.22250, 26910.28210). Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών λόγω χώρου. Διοργάνωση εκδήλωσης: Οινοποιείο Cavino. Στις 20:30 γευστικά ταιριάσματα εστιατόριο «Ο Γρηγόρης» Πυργάκι Αιγίου. Εκδήλωση Συνδυαστική εκδήλωση του Εστιατορίου Ο Γρηγόρης και του Οινοποιείου Καρανικόλα. Οίνος Παρουσίαση οίνων του Οινοποιείου Καρανικόλα. Γευστική δοκιμή και ταίριασμα κρασιών με πιάτα και συνταγές του εστιατορίου Ο Γρηγόρης. Γεύση Απόλαυση πιάτων και κρασιών σε ειδικές τιμές για την ημέρα. Μουσική Ο Κώστας Σωτηρόπουλος και η μουσική του παρέα θα μας οδηγήσουν σε ένα δημοτικό και λαϊκό γλέντι. Διοργάνωση εκδήλωσης: Εστιατόριο Ο Γρηγόρης.

Την Δευτέρα 20/8 στις 21:30: Oinoxeneia beach party CORRAL BEACHBAR, παραλία Πούντας. Οίνος Δροσερά κοκτέιλ με βάση κρασιά των οινοποιείων Οινοξένεια. Τέσσερις κατηγορίες κοκτέιλ: λευκά τοπικά κρασιά, αρωματικά λευκά, ροζέ ξηρά και ροζέ ημίγλυκα κρασιά. Διαφορετικές ποικιλίες, διαφορετικά κοκτέιλ, διαρκής πρωτότυπη γευστική απόλαυση! Μουσικές Beach party με dj set και νεανικές μουσικές, κέφι και χορό. Βραδινό μπάνιο Δεν απαγορεύεται!

Την Τρίτη 21/8 ώρα 21:00: Στον τόπο των μύθων ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ», Άνω Διακοπτό: Ξενάγηση Ξενάγηση και ενημέρωση στο οινοποιείο. Οίνος Γευστική δοκιμή οίνων του οινοποιείου Τετράμυθος. Μουσική Το μουσικό συγκρότημα του Θανάση Βασιλά, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και της εξαιρετικής φωνής της Αφεντούλας Ραζέλη θα μας ταξιδέψει μελωδικά από τον Θεοδωράκη και τον Χατζηδάκη μέχρι το ρεμπέτικο, λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι. Διοργάνωση εκδήλωσης: Οινοποιείο Τετράμυθος.

Την Τετάρτη 22/8: Γευστικά ταιριάσματα 13:30: ΔΕΙΠΝΗΤΗΡΙΟΝ-ΕΣΘΙΤΗΡΙΟΝ «ΕΠΡΕΠΕ», παραλία Αιγίου: Εκδήλωση Συνδυαστική εκδήλωση Εστιατορίου Έπρεπε και του Οινοποιείου Αμπελώνες Ρίρα. Οίνος Παρουσίαση οίνων του Οινοποιείου Αμπελώνες Ρίρα. Γευστική δοκιμή και ταίριασμα κρασιών με πιάτα και συνταγές του εστιατορίου Έπρεπε. Γεύση Απόλαυση πιάτων και κρασιών σε ειδικές τιμές για την ημέρα. Στις 20:30: Εστιατόριο ΜΑΪΣΤΡΕΛΙ, παραλία Σελιανιτίκων. Εκδήλωση Συνδυαστική εκδήλωση του Εστιατορίου Μαϊστρέλι και του Οινοποιείου Cavino. Οίνος Παρουσίαση οίνων του Οινοποιείου Cavino. Γευστική δοκιμή και ταίριασμα κρασιών με πιάτα και συνταγές του εστιατορίου Μαϊστρέλι. Γεύση Απόλαυση πιάτων και κρασιών σε ειδικές τιμές για την ημέρα.

Την Πέμπτη 23/8: Γευστικά ταιριάσματα. Στις 20:30: Εστιατόριο ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ παραλία Ελαιώνα. Εκδήλωση Συνδυαστική εκδήλωση Εστιατορίου Αρμενιστής και του Οινοποιείου Κανακάρης. Οίνος Παρουσίαση οίνων του Οινοποιείου Κανακάρης. Γευστική δοκιμή και ταίριασμα κρασιών με πιάτα και συνταγές του εστιατορίου Αρμενιστής. Γεύση Απόλαυση πιάτων και κρασιών σε ειδικές τιμές για την ημέρα. Μουσική Μουσικό συγκρότημα με επιλογές από το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι.

Την Παρασκευή 24/8, ώρα 20:30: Με σταφίδα και κρασί στον “Αστερισμό Αιγιάλεια” ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LONG BEACH, Λόγγος. Στις 20:30: Με σταφίδα και κρασί! Μαγειρέματα Η chef και συγγραφέας Ντίνα Νικολάου μαγειρεύει ζωντανά και μας προσφέρει γεύσεις με μαύρη κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα. Μαζί με τον Σίμο Γεωργόπουλο, συγγραφέα και κριτικό οίνου και γεύσης, συζητούν για τις τοπικές γεύσεις και τα κρασιά των οινοποιών του Δικτύου Οινοξένεια. Οίνος Γευστική δοκιμή οίνων των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια. Ντοκιμαντέρ 21:30 Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια» σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Βασίλη Ψαρρά και παραγωγή της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. (2017). Το ντοκιμαντέρ, με μια πρωτότυπη μουσική, παρουσιάζει τον θεσμό Οινοξένεια και την πολιτιστική ταυτότητα της Αιγιάλειας μέσα από μια ποιητική προσέγγιση του τόπου, του οίνου, της γεύσης και του πολιτισμού. Διάρκεια: 58’

Σάββατο 25/8: Απ’ τον τρύγο στο μπαλκόνι. Στις 8:00 πρωινές τρύγος. Δραστηριότητα Βιωματική εμπειρία με τρύγο σε πανέμορφο αμπέλι στην περιοχή Μπουφούσκια Αιγίου. Μεταφορά καρπού στο οινοποιείο Κανακάρη, επεξεργασία σταφυλιών και έναρξη διαδικασίας οινοποίησης. 2018 5 Οίνος Γευστική δοκιμή οίνων των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια. Γεύση Μικρά εδέσματα αλλά και μούστος παραγωγής των συμμετεχόντων! Τρόπος: Δήλωση συμμετοχής στο 26910.22250, 26910.28210 Διοργάνωση εκδήλωσης: Οινοποιείο Κανακάρη 20:00: Στο μπαλκόνι του Κορινθιακού Πλάτανος, Κεντρική Πλατεία. Περιήγηση Βόλτα στο χωριό και απόλαυση της θέας. Επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα (έτος κατασκευής 1836) και τις παραδοσιακές βρύσες (έτος κατασκευής 1863). Οίνος Γευστική δοκιμή κρασιών των Οινοποιείων Δικτύου Οινοξένεια. Μουσική Συναυλία με το συγκρότημα «Αΐσσω», με επιλογές από το έντεχνο, κλασσικό λαϊκό, σμυρνέικο και ρεμπέτικο τραγούδι.

Τελετή λήξης με ΑριστοφΟινιάδα και Λιζέτα Καλημέρη

Την Κυριακή 26/8 ώρα 20:00: ΑριστοφΟινιάδα. Εκδήλωση λήξης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς». Οίνος Γευσιγνωσία οίνων των οινοποιείων του Δικτύου, των πρωταγωνιστών του θεσμού Οινοξένεια. Παράσταση «ΑριστοφΟινιάδα» Πρόκειται για μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση των Οινοξενείων, στην οποία ο λόγος του Αριστοφάνη για το κρασί μέσα από τις κωμωδίες Αχαρνείς, Ιππείς, Λυσιστράτη και Εκκλησιάζουσες εμπλέκεται με αρχαία λυρική ποίηση αλλά και παραδοσιακά και σύγχρονα έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Ο αριστοφανικός ήρωας έρχεται να μας θυμίσει τα αγαθά της ζωής που πολλές φορές λησμονούμε, το γέλιο, το τραγούδι, το γλέντι και τη χαρά, που αποτελούν για τον άνθρωπο όπλα ζωής. Παράλληλα όμως έρχεται να μας ταρακουνήσει, σαρκάζοντας και γελοιοποιώντας θέματα πολιτικά και κοινωνικά και, καθώς στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της εποχής του, μας αποδεικνύει πόσο επίκαιρος και ουσιαστικός είναι ο λόγος του Αριστοφάνη. Θεατρικό κείμενο και σκηνοθεσία: Μαρία Παναγιωτακοπούλου. Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Σάκης Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν άνω των 40 μελών από τους φορείς της πόλης: Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου-Ηδύφωνο, Θεατρική Έκφραση Αιγίου, Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων, Θεατρική Ομάδα «Μονόλογοι», Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Γυναικεία Χορωδία παραδοσιακής μουσικής, Σχολή Χορού Salon de ballet. Τραγούδι: Λιζέτα Καλημέρη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθε περισσότερα

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Close