background img
banner
banner

Θα περάσει, αλλά δεν θα σταθεί…

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΝΟΜΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πόσα και πόσα δεν έχουν ειπωθεί χρόνια τώρα για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή και τα οφέλη που θα αποκομίσει για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, κάθε ελπίδα πέφτει στο… κενό. Η Αιγιάλεια τίθεται εκτός του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αντιθέτως, το πρόγραμμα από την Δυτική Ελλάδα αφορά μόνο τις πρωτεύουσες νομών, δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο. Συνολικά, προβλέπεται επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 43 πόλεις της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος, και σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος, με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών, προβλέπει το πενταετές (2018 – 2022) πρόγραμμα ανάπτυξης. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων διαμορφώνεται στα 190,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (50%), δανεισμό (40%) και ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συνολικά, με την κατασκευή των νέων δικτύων προβλέπεται να τροφοδοτηθούν 27.869 νέοι οικιακοί πελάτες, 4.833 εμπορικοί και 82 βιομηχανίες.

Με βάση την προγραμματισμό για την επέκταση των δικτύων ανά περιοχή, στην Δυτική Ελλάδα, στις τρεις αυτές πόλεις, πρόκειται να συνδεθούν 2.437 Οικιακοί, 255 Εμπορικοί και 23 Βιομηχανικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 51.129 MWh για τους Οικιακούς, 27.321 MWh για τους Εμπορικούς και 111.757 MWh για τους Βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες. Το κόστος εγκατάστασης είναι 16.649.122 ευρώ. Όπως και να έχει, η Αιγιάλεια, για την ώρα, μένει εκτός αυτού του αναπτυξιακού «εργαλείου», με την Πάτρα, και σε αυτό τον τομέα, να κρατά τα σκήπτρα της ανάπτυξης…

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr