background img
banner
banner

Τι ισχύει για τον κατώτατο μισθό και τις ΣΣΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Α.Ε.Κ.

Την ενημερωτική εγκύκλιο της ΕΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση, προς ενημέρωση των επαγγελματιών της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθούν όλοι πάνω στην διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, στην οποία θεσμοθετημένα μετέχει και η ΕΣΕΕ, παρέχονται ειδικές επεξηγήσεις ως προς όλες τις πτυχές του θέματος.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, τόσο από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, ήδη από το 2012, δεν αποφασίζεται πλέον από τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως συνέβαινε στην προ μνημονίων εποχή, αλλά από το κράτος με νομοθετική παρέμβαση.

Ειδικότερα δίνονται πληροφορίες για το τι είναι ο κατώτατος μισθός στην μνημονιακή περίοδο και γίνεται γνωστό ότι ο πρώτος κατώτατος μισθός που ορίστηκε νομοθετικά (με το άρθρο πρώτο ν. 4093/2012) και ισχύει και σήμερα: α) Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών είναι στα 586,08 ευρώ. β) Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών είναι στα 510,95 ευρώ. Πότε όμως επιτρέπεται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού του ν. 4093/2012; Έχουμε δύο σχετικές διατάξεις νόμων: 1. Μετά τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα μνημόνια και οι τροποποιήσεις αυτών (άρθρο πρώτο ν. 4093/2012). 2. Μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και πάντως όχι πριν από την 1-1-2017 (άρθρο 103 παρ. 2 ν. 4172/2013).


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr