ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΟΠΟΥ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ- ΒΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ «ΠΛΩΡΗ» ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…
Στον αρνητικό αντίκτυπο που δημιούργησε η απόσυρση των Γαλάζιων Σημαιών, Διγελιώτικα, Ελαιώνας και Πούντα εντείνουν πλέον τις προσπάθειες ώστε να καλύψουν τα κενά και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που αιτιολόγησαν την «ποινή» που τους επεβλήθη, προκειμένου να διεκδικήσουν για του χρόνου το διεθνές σύμβολο. Πρόεδροι και τοπικοί φορείς πιστεύουν ότι οι ελεγκτές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους, ενώ κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν αργοπορία και έλλειψη ενημέρωσης από τον δήμο.
Από πλευράς δήμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, επισημαίνει ότι 38 βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.
Χριστόπουλος: “Ο δήμος έχει προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις”
“Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Στον Δήμο Αιγιαλείας αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα οι 3 από τις 4 ακτές. Η εικόνα των ακτών του Δήμου Αιγιαλείας, όχι μόνο των βραβευμένων με Γαλάζια Σημαία, αλλά του συνόλου του έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο με τη συνεχή τοποθέτηση νέου εξοπλισμού όπως: αποδυτήρια, καλαθάκια απορριμμάτων, κάδους ανακύκλωσης, ράμπες πρόσβασης, προστατευτικά κιγκλιδώματα, ντουζιέρες, πινακίδες πληροφόρησης κ.ά. Η ποιότητα των υδάτων των ακτών μας είναι εξαιρετική καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες΄΄, αναφέρει ο αντιδήμαρχος.
Σύμφωνα με τα όσα λέει, ΄΄τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν όμως αφορούσαν την καθαριότητα όχι μόνο της ακτής αλλά και του περιβάλλοντα χώρου. Εντοπίστηκαν επίσης αυτοκίνητα και βάρκες στην ακτή καθώς και υπολείμματα μπαζών από τα καταστήματα αναψυχής που λειτουργούν στις ακτές. Δεδομένου ότι η βράβευση αφορά την προηγούμενη και όχι την τρέχουσα χρονιά, αν οι επαναληπτικές αξιολογήσεις που θα γίνουν σε αυτές τις ακτές δε δείξουν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων πριν το τέλος της κολυμβητικής περιόδου, οι συγκεκριμένες ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση το 2019΄΄.
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόπουλος κάνει γνωστό ότι ο δήμος Αιγιαλείας έχει προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των παρατηρήσεων των αξιολογητών και σκοπεύει να διεκδικήσει την επιστροφή των Γαλάζιων Σημαιών, σημειώνοντας: ΄΄Το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας αποτελεί δείγμα του πολιτισμού μας. Οφείλουμε ως πολίτες να σεβόμαστε το περιβάλλον, να μην ρυπαίνουμε την ακτή, να μην πετάμε σκουπίδια παντού. Πετάμε τα σκουπίδια μέσα στους κάδους-όχι έξω από αυτούς. Αυτό ισχύει για όλη την πόλη! Η διατήρηση ενός διεθνούς βραβείου χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων (Δήμος, Τοπικές Κοινότητες, επιτηδευματίες, Πολίτες)΄΄.
Ποια ήταν όμως τα μεμπτά σημεία ανά περιοχή στα οποία στηρίχθηκαν οι ελεγκτές του προγράμματος για να πάρουν την απόφασή τους; Όπως αναγράφεται στην έκθεση που συντάχθηκε, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφίες, οι ακτές έχουν εικόνα εγκατάλειψης με πολλές ελλείψεις σε σημαντικά κριτήρια του προγράμματος, ενώ φαίνεται πως υπήρξε σχετική προειδοποίηση με τα προβλήματα όμως να μην αποκαθίστανται στον βαθμό που οι ελεγκτές του προγράμματος θα επιθυμούσαν.
Ηλίας Δημητρίου: “Εξάντλησαν την αυστηρότητά τους, πάμε δυνατά για του χρόνου”
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα Διγελιώτικα ζητήθηκε την ίδια μέρα να αποσυρθεί η Γαλάζια Σημαία, ενώ από τον δήμο τονίστηκε πως η ακτή είναι καθαρή. Εστάλησαν μάλιστα και φωτογραφίες, ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, εστάλησαν γενικές μακρινές φωτογραφίες και όταν την ίδια μέρα επέστρεψε ο αξιολογητής, διαπίστωσε ότι τελικά η ακτή δεν είχε καθαριστεί. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι προσβάσεις για ΑΜΕΑ ήταν σε απαράδεκτη κατάσταση, έχουν ξηλωθεί και προεξέχουν πρόκες, καθώς και επικινδυνότητες στην ακτή, δηλαδή μπετά, λάστιχα, καλώδια, κ.ά. Βρήκαν ακόμη καλώδια ρεύματος και προβολείς καρφωμένους σε αλμυρίκια, οχήματα και βάρκες στην ακτή και μη οριοθέτηση του beach volley.
Την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή των αξιολογητών του προγράμματος, εξέφρασε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διγελιωτίκων Ηλίας Δημητρίου, τονίζοντας πως αυτό ήταν κάτι που δεν περίμεναν, δεδομένου ότι φέτος, λόγο και του προβλήματος των σκουπιδιών που προηγήθηκε, κατέβαλαν όλοι μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε η ακτή να διατηρείται καθαρή. ΄΄Πιστεύω πως φέτος οι υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν πολύ αυστηροί με μας. Ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρυσι. Είχαμε την Γαλάζια Σημαία από το 2005 και είναι κρίμα αυτό που έγινε φέτος. Όμως, αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί όλα σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις τους. Το… τρέχουμε ήδη για τον επόμενο χρόνο και πιστεύω ότι θα πάρουμε ξανά το βραβείο. Μας είπαν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να γίνει νέος έλεγχος και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιστραφεί και φέτος η Γαλάζια Σημαία. Πιστεύω ότι την χάσαμε άδικα΄΄, τόνισε ο κ. Δημητρίου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι για την οριοθέτηση του beach volley που ανέφεραν, δεν έχει γίνει εδώ και δέκα χρόνια που δημιουργήθηκε, ενώ κάθε χρόνο διενεργούνταν έλεγχοι… Αναφορικά με την προειδοποίηση, ο κ. Δημητρίου είπε πως υπήρξε, όμως από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου σημειώθηκε καθυστέρηση και στην ενημέρωση και στην αποκατάσταση…
Βασίλης Τζαβάρας: “Ο δήμος φέρει ευθύνη για την απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας”
Στον Ελαιώνα, που έλαβε φέτος Γαλάζια Σημαία μετά από μία επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια, οι ελεγκτές διαπίστωσαν υπερχειλισμένους κάδους, οχήματα και βάρκες επί της ακτής, χωρίς να τηρείται το κριτήριο της ασφάλειας, έλλειψη ναυαγοσώστη, μη ανάρτηση της Γαλάζιας Σημαίας, υψομετρική διαφορά στην πρόσβαση για ΑΜΕΑ, αγκυροβόλιο σκαφών σε τμήμα της ακτής, καρφωμένα καλώδια σε δέντρα και επικινδυνότητες. Αγανακτισμένος δήλωσε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Τζαβάρας, αποδίδοντας ευθύνες στον δήμο για καθυστερήσεις στην κάλυψη των εκκρεμοτήτων που εντοπίστηκαν, παρά τα εγκαίρως απεσταλμένα δικά του και του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας, έγγραφα. Συγκεκριμένα, μίλησε για ανυπαρξία του δήμου και των αρμοδίων υπαλλήλων τονίζοντας ότι τοποθέτησε την Γαλάζια Σημαία αμέσως μόλις του την παρέδωσαν, ενώ αναφέρθηκε και στα έγγραφα που έστειλε στον δήμο, κατόπιν απόφασης του συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας από τις 11 Ιανουαρίου 2018 για την τοποθέτηση «Πι», των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων κατά μήκος του δρόμου ώστε να μην παρκάρουν οχήματα στην ακτή, όμως το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα καλώδια στα δέντρα και άλλα άχρηστα αντικείμενα, είπε ότι ήταν τοποθετημένα από παλιά καταστήματα που λειτουργούσαν και πως από τον Οκτώβριο του 2015 έχει ζητήσει να καθαριστεί ο χώρος, κάτι που δεν συνέβη. Ο κ. Τζαβάρας αναρωτήθηκε γιατί δεν λειτουργεί το καροτσάκι για είσοδο των ΑΜΕΑ στην θάλασσα, ξεκαθαρίζοντας πως η καθαριότητα της ακτής είναι δουλειά του δήμου και δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά του τοπικού συμβουλίου και συλλόγων. ΄΄Δυστυχώς, δεν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε μία Γαλάζια Σημαία. Κάναμε, επί τρία χρόνια, αγώνα να την αποκτήσουμε και τώρα τη χάσαμε. Στο μεταξύ, εμείς δεν ειδοποιηθήκαμε ποτέ για την προθεσμία που είχε δοθεί από την Εταιρεία΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ελαιώνα…
Και παράπονα από λουόμενους
Στην Πούντα, οι αξιολογητές, σύμφωνα με την έκθεσή τους, δέχθηκαν παράπονα από λουόμενους για τραπέζια κάτω από δέντρα, για παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην ακτή και πολλά σκουπίδια. Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες για ΑΜΕΑ δεν πληρούνται στην ακτή , βρίσκοντας κλειστή πρόσβαση από παρκαρισμένο όχημα. Βρήκαν υψομετρική διαφορά στις προσβάσεις των ΑΜΕΑ, εντόπισαν του κάδους σε διαφορετικά σημεία, ενώ βρήκαν και επικινδυνότητες όπως λάστιχα νερού, καλώδια σε δέντρα, τσιμέντα, βάρκες επί της ακτής κ.ά.
Παρατηρήσεις έγιναν και για την Αλυκή, με τις «αδυναμίες» να μην θεωρούνται ικανές για απόσυρση της σημαίας, ζητήθηκε ωστόσο να καλυφθούν και να τακτοποιηθούν οι ελλείψεις.