background img
banner
banner

“Το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ανοδική πορεία”

Η ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ “ΛΥΚΑΙΝΩΝ” ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΕΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που πρέπει να απευθύνεται μόνο στο “ισχυρό” φύλο; Ένα ακόμη ανδρικό “κάστρο” έχει πέσει εδώ και πολλά χρόνια και όποιος παρακολουθεί γυναικείο ποδόσφαιρο, κυρίως σε προηγμένες (ποδοσφαιρικά) χώρες, σίγουρα θα εντυπωσιαστεί με το θέαμα.

Τώρα, όσοι υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση των γυναικών με το συγκεκριμένο άθλημα θα αφαιρέσει κάτι από τη θηλυκότητα τους, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ικανά να τους κάνουν να αλλάξουν άποψη. Όπως η σημερινή μας προσκεκλημένη, η αρχηγός των “Λύκαινων” Αιγιαλείας, Δέσποινα Νικολάου που δεν έχει ανάγκη περισσότερων κολακευτικών σχολίων αφού – για όσους δεν την ξέρουν – οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Η Δέσποινα γεννήθηκε στο Αίγιο στις 9 Ιανουαρίου 1989 και είναι καθηγήτρια Αγγλικών. Παίζει ποδόσφαιρο τα 2,5 τελευταία χρόνια, ενώ ασχολείται και με βάρη τα οποία ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια. Παλαιότερα έπαιζε beach soccer και volley. Γενικά τα περισσότερα χόμπι της περιστρέφονται γύρω από τον αθλητισμό, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια. Της αρέσουν ακόμη τα ταξίδια ενώ ακούει ροκ μουσική. Το ποδόσφαιρο πάντως είναι η μεγάλη της αδυναμία και όπως λέει, θέλει να αγωνίζεται για τουλάχιστον 10 ακόμη χρόνια. Θα ήθελε να παίξει κάποια στιγμή και σε μεγαλύτερη κατηγορία, φυσικά με τις “Λύκαινες” αν και αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό. “ Να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε. Να ζούμε τη χαρά του παιχνιδιού, αυτό είναι το πιο βασικό” μας λέει.

Δέσποινα πως μια κοπέλα αποφασίζει να ασχοληθεί με ένα ανδροκρατούμενο σπορ; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;

Πάντα μου άρεσε, παρακολουθούσα ποδόσφαιρο και ήθελα να παίξω σε ομάδα. Δική μου ιδέα ήταν η δημιουργία γυναικείας ομάδας στους Λύκους και τη μετέφερα στον μετέπειτα προπονητή μας Βασίλη Παπαϊωάννου που του άρεσε. Έτσι ξεκίνησε τις διαδικασίες ο πρόεδρος Παναγιώτης Λιάμης και “γεννήθηκαν” οι “Λύκαινες”.

Πόσο καιρό παίζεις ποδόσφαιρο και με ποιο άλλο άθλημα έχεις ασχοληθεί νωρίτερα;

2,5 χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε η ομάδα προετοιμασία για την πρώτη σεζόν. Πηγαίνω επίσης γυμναστήριο και κάνω βάρη τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ παλαιότερα έχω ασχοληθεί με beach soccer και volley.

Η οικογένειά σου πως το δέχθηκε; Αντέδρασε αρνητικά ή σε παρότρυνε να το κάνεις;

Tους άρεσε η ιδέα και με παρότρυναν. Η μητέρα μου μάλιστα είναι η πιο φανατική οπαδός μας και έρχεται με πανό στο γήπεδο!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παίζει μία γυναίκα ποδόσφαιρο; Και σε ποια θέση αγωνίζεσαι;

Αγωνίζομαι στο κέντρο της άμυνας. Θεωρώ ότι όσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν άνδρα, άλλο τόσο είναι και για μία γυναίκα. Δεν νομίζω ότι είναι αποκλειστικά ανδρικό άθλημα. Και οι γυναίκες μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο.

Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;

Κάποιες κοπέλες είναι πραγματικά πολύ καλές. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ομάδες Α΄ Εθνικής. Έχω αντιμετωπίσει αρκετές παίκτριες στη Γ΄ Εθνική που έχουν πολύ ταλέντο. Όπως και στην ομάδα μας, υπάρχουν κορίτσια που μπορούν να φτάσουν ψηλά.

Ποιον ποδοσφαιριστή θαυμάζεις και έχεις ως πρότυπο;

Εγώ είμαι φαν του Κριστιάνο Ρονάλντο ενώ λόγω θέσης μου αρέσει και ο Σέρχιο Ράμος. Γενικά στην ομάδα μας είμαστε… χωρισμένες στα δύο. Μεταξύ Μέσσι, Ρονάλντο και Ρεάλ – Μπαρτσελόνα.

Γίνονται σκληρά ή και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα σε αγώνες γυναικείου ποδοσφαίρου;

Ε, ναι. Ίσως και χειρότερα από το ανδρικό. Κάποιες μάλιστα βρίζουν τις αντίπαλές τους μέσα στο γήπεδο! Είναι όμως η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

Πως σας αντιμετωπίζουν οι διαιτητές και ο κόσμος;

Στην αρχή μάλλον ρατσιστικά θα έλεγα, ενώ και τώρα υπάρχουν κάποιοι που δεν μας σέβονται ιδιαίτερα. Όμως, όσο περνάει ο καιρός πιστεύω ότι ο Έλληνας φίλαθλος το βλέπει διαφορετικά και το αποδέχεται.

Ποιο είναι το πιο ακραίο που έχεις ακούσει από την εξέδρα; Υπάρχουν κάποιοι που βρίζουν και φανατίζονται όπως σε αγώνες μεταξύ ανδρικών ομάδων;

Ακούμε πάρα πολλά, ιδιαίτερα η τερματοφύλακας γιατί αρκετοί πηγαίνουν πίσω από την εστία. Λιγότεροι βρίζουν, οι περισσότεροι ειρωνεύονται. Συνήθως όμως κλείνουμε τα αυτιά μας και δεν δίνουμε σημασία. Οι περισσότερες τουλάχιστον.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον γάμο;

Δεν το έχω σκεφτεί ακόμη. Δεν είμαι όμως κατά. Θεωρώ ότι είναι κάτι που δεν προγραμματίζεται και δεν μπαίνει σε καλούπια. Όπως τα φέρει η ζωή.

Σύζυγος, μητέρα και αρκετές φορές εργαζόμενη. Μπορούν να συνδυαστούν με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο;

Είναι δύσκολο αλλά αν το θέλεις πραγματικά όλα γίνονται. Υπάρχουν και παραδείγματα μέσα από την ομάδα μας.

Κάνετε παρέα και εκτός γηπέδων με κάποια από τα υπόλοιπα κορίτσια της ομάδας;

Φυσικά. Βγαίνουμε πολλές φορές μαζί, κάποιες είναι και κολλητές. Άλλες πάλι ήταν φίλες και πριν έρθουν στην ομάδα. Γενικά υπάρχει άριστο κλίμα και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Τι στόχο έχει φέτος η ομάδα; Μπορεί να κάνει την υπέρβαση;

Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά την πρώτη χρονιά και πέρυσι η ομάδα εμφανίστηκε τρομερά βελτιωμένη και τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Κάθε χρόνο στόχος είναι να βελτιωνόμαστε όλο και περισσότερο και αν κάποια στιγμή μπορέσουμε να ανέβουμε στη Β΄ Εθνική θα αποτελέσει πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι έχεις να πεις στα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και διστάζουν;

Αν τους αρέσει και πιστεύουν ότι έχουν ταλέντο να μη το σκεφτούν δεύτερη φορά. Όσο αφορά στην ομάδα μας, θέλουμε να έρθουν και άλλες κοπέλες γιατί έτσι οι “Λύκαινες” θα μεγαλώσουν και θα εξελιχθούν περισσότερο. Λέμε ναι στο γυναικείο ποδόσφαιρο και μακάρι κάποια στιγμή να πάρει και στην Ελλάδα τη θέση που του αξίζει. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και βρίσκεται σε ανοδική πορεία”.

Η μαμά κυρία Κατίνα από την κερκίδα εμψυχώνει τη Δέσποινα, τη Χριστίνα και τα άλλα κορίτσια.

Με την τερματοφύλακα και ψυχή της ομάδας Νατάσα Μαστροκούκου

Με την αδελφή της, Χριστίνα, είναι και συμπαίκτριες στην ομάδα. Οι αδελφές Νικολάου είναι τέσσερις συνολικά


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr