background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια θωρακίζεται από τις πλημμύρες

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

Νέα αρμοδιότητα έφερε στις Περιφέρειες η νομοθεσία, αναλαμβάνοντας πλέον την μεγάλη ευθύνη που αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών, για την αποφυγή πλημμυρών εξαιτίας των βροχοπτώσεων και άλλων φαινομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ξεκινά άμεσα εργασίες καθαρισμού των ποταμών και στην Αιγιάλεια, θέλοντας να «θωρακίσει» τις κατά τόπους περιοχές, εν όψει του χειμώνα. Ταυτόχρονα, προωθεί και μεγάλη εργολαβία συντήρησης και αποκατάστασης ποταμών, έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και θα εκτελεστεί τους επόμενους μήνες.

Προγραμματισμός από την Περιφέρεια

Αμέσως μετά την νομοθετική ρύθμιση που άλλαξε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα ποταμών και χειμάρρων (από τους δήμους στις περιφέρειες), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προετοιμάστηκε, σχεδίασε το πρόγραμμά της και προώθησε τις αποφάσεις για χρηματοδότηση. Αξίζει πάντως, να αναφερθεί ότι και πριν την νέα απόφαση μέσα στο καλοκαίρι, η Περιφέρεια κάθε χρόνο συνεισέφερε τον δήμο σε μηχανήματα ώστε να προχωρά σε καθαρισμούς ποταμών και χειμάρρων. Σύμφωνα με το Άρθρο 224 του Ν.4555/2018 η αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων ανήκει πλέον στην οικεία Περιφέρεια, επομένως απαιτούνται εκτεταμένες δράσεις διατήρησης των υδατορεμάτων (μικρότερων και μεγαλυτέρων) σε κατάσταση καλής λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι στην Αχαΐα υπάρχουν περισσότεροι από 37 ποταμοί και χείμαρροι. Σε πρώτη φάση, πρόκειται για δράσεις προστασίας από τις πλημμύρες που θα εκτελεστούν με μηχανήματα της Περιφέρειας, τα οποία θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή των υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ΄΄ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα ποτάμια όπου θα γίνει καθαρισμός από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα΄΄.

Πιο αναγκαίος φέτος ο καθαρισμός

Είναι γεγονός ότι ο καθαρισμός κρίνεται φέτος πιο απαραίτητος από κάθε άλλη χρονιά, αφενός εξαιτίας της έντονης βλάστησης λόγω των βροχοπτώσεων του καλοκαιριού και αφετέρου λόγω της ρίψης απορριμμάτων από πολλούς ασυνείδητους πολίτες.
΄΄Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας με τον δήμο Αιγιαλείας για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, δεδομένου ότι οι άνθρωποι του δήμου είχαν εικόνα από πριν και γνωρίζουν καλύτερα να μας υποδείξουν σε ποια σημεία πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, με βάση τον βαθμό επικινδυνότητάς τους΄΄, ανέφερε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, προσθέτοντας: ΄΄Σκοπός μας είναι να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε τι επικίνδυνο, προκειμένου να προφυλάξουμε ανθρώπους και ιδιοκτησίες και να έχουμε έναν ομαλό χειμώνα χωρίς προβλήματα. Αυτά τα έργα θα τα βρούμε μπροστά μας. ΄΄.

Ενίσχυση αντιπλημμυρικών σε Φοίνικα, Μεγανίτη, Σελινούντα

Την ίδια στιγμή, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δρομολογούνται παρεμβάσεις επιπλέον συντήρησης και αποκατάστασης υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια προβαίνει στην διακήρυξη δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «Εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων ποταμών Μεγανίτη, Φοίνικα, Σελινούντα και κλάδων ή όμορων χειμάρρων αυτού, Π.Ε. Αχαΐας», προϋπολογισμού: 800.000 € (με ΦΠΑ). Το έργο θα εκτελεστεί στην Π.Ε. Αχαΐας και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) ως το 1ο υποέργο του έργου με τίτλο: «Συντήρηση – αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Π.Ε. Αχαΐας».
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις αυτές, ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε πως θα δημοπρατηθούν μέσα στον Οκτώβριο και περιλαμβάνουν έξι επί μέρους έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, υπάρχει προγραμματισμός για επιπλέον έργα συντήρησης με ανεξάρτητη χρηματοδότηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr